Chrpa polní (Centaurea cyanus)

cm chrpa polni

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chrpa polní je rostlina vysoká až 90 centimetrů charakteristická svými pronikavě modrými květy. Její měkce chlupatá lodyha je přímá a větvená, listy jsou lysé a kopinatého tvaru. Kvete od května do srpna. Její název je odvozen od řeckého slova kyanos (modrý) a od latinského seges (setí). Roste poměrně vzácně jako plevel na rumištích, v obilí, kolem cest či na sluncem vyhřátých stráních, kde vyhovují kypré a výživné půdy. Patří do čeledi hvězdnicovitých. Mezi její lidové názvy patří jesenec, modráček, charba či modrák. Pochází z jihovýchodní Evropy, odkud se rozšířila do celého světa s dováženým zbožím.

Jako bylinná droga se z rostliny používá květ (latinsky flos cyani) buď samostatně či s kalichem (flos cyani cum calyce). Obsahuje celou řadu složek, hlavně fenylpropanoidní a alkaloidní látky. Z té první skupiny lze uvést jako příklad flavonoidy apigenin a cyanin, z druhé skupiny alkaloidy ze skupiny indolových alkaloidů. Apigenin je rostlinné barvivo, které je ve své krystalické formě žluté barvy (používalo se k barvení vlny). Chrpa polní dále obsahuje hořčiny, saponiny, sliz a minerály (z nich bývá uváděn zejména mangan). Pro obsah hořčin je někdy součástí směsí proti nechutenství.

Jako léčivá rostlina se používala v lidovém léčitelství ke zmenšování otoků, pro močopudné a žlučopodné účinky a k čištění krve. Nyní v současnosti se nejčastěji používá při zánětlivých a hnisavých očních nemocech jako součást očních kapek. Využívá se také při potížích v oblasti trávicího ústrojí a močových cest jako součást čajových směsí. Je zajímavé, že někteří odborníci uvádějí, že celá čeleď hvězdnicovitých, kam patří i chrpa polní, má dobré antivirové působení. Některé zdroje uvádějí, že chrpa má pozitivní vliv i na játra.

Zajímavé je také, že výrazně modrého barviva se používá k obarvení některých druhů léků a také čajových směsí. Využívá se také v kosmetice do některých přípravků (například do vlasových tonik).

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.