Cholesterol a výživová doporučení

Které potraviny máme omezovat a naopak do jídelníčku zařazovat při zvýšené hodnotě cholesterolu.

Doporučená hodnota:
Celkový cholesterol méně jak 5 mmol/l
LDL – špatný cholesterol méně jak 3 mmol/l
HDL – dobrý cholesterol více jak 1 mmol/l

Omezovat:

  • bílé pečivo, sladké pečivo
  • slazené cereálie (musli, tyčinky)
  • smažené brambory, hranolky, krokety
  • vaječné těstoviny
  • slazené kompoty a ovocné výrobky
  • tučné maso, vnitřnosti, uzeniny, paštiky
  • rybí saláty s majonézou
  • vaječný žloutek a pokrmy z něj, majonézy
  • plnotučné mléko, tučné jogurty, smetana
  • tučné sýry, šlehačka
  • máslo, sádlo, škvarky, slanina
  • ztužené fritovací tuky, majonéza
  • slazené nealkoholické nápoje
  • ovocné džusy s přídavkem cukru
  • častá konzumace alkoholu (destiláty)
  • zahuštěné a smetanové polévky
  • instantní pokrmy, párky v rohlíku
  • hamburgery, chlebíčky s majonézou
  • dorty, bonbóny, sušenky, tyčinky, koláče
  • zmrzlina, cukr ovocná zmrzlina
  • sůl, kořenící směsi

Zařazovat:

  • celozrnný chléb, tmavé pečivo
  • cereálie bez přídavku cukru
  • brambory vařené (event. ve slupce)
  • celozrné, bezvaječné těstoviny
  • čerstvá zelenina a ovoce
  • libové maso, drůbež, ryby
  • rybí saláty bez majonézy, ve vlastní šťávě
  • vaječné bílky
  • odstředěné nebo polotučné mléko
  • sýry se sníženým obsahem tuku
  • rostlinné tuky, oleje
  • rostlinné oleje vhodné pro fritování
  • nízkotučné dressingy
  • neslazené stolní a minerální vody
  • nápoje bez cukru, štávy z ovoce a zeleniny
  • nealkoholické pivo
  • čiré vývary doplněné zeleninou, masem…
  • zeleninové, těstovinové a luštěninové saláty
  • med, želé s nízkým obsahem cukru
  • puding z odstřed. mléka
  • česnek, bylinky a jednoduché koření

 

Zpět nahoru