Chitosan

Zdrojem chitinu, z kterých se získává chitosan jsou schránky krabů, raků, mušlí, ale i houby a krovky hmyzu. Chitosan patří chemicky mezi polysacharidy. Už před sto lety objevili Japonci mohutné vazebné schopnosti chitosanu a úspěšně toho využívají ve všech odvětvích průmyslu, i v medicíně. Chitosan je nevstřebatelný polysacharid s kladným nábojem, jenž je příčinou jeho mohutné vazebné schopnosti. Má schopnost z přijaté potravy odstraňovat tuky. Naváže je na sebe, a to čtyř až šestinásobek své váhy a odstraní je ze zažívacího traktu dříve, než jsou zpracovány a uloženy. Na chitosan navázané tukové látky jsou vyloučeny stolicí.

Zvyšuje se tak objem stolice, zlepšuje se činnost tlustého střeva a odstraňování dalších zbytkových látek z těla. Tuky ze stravy se tedy neukládají, jsou odváděny stolicí z těla ven. Chitosan patří mezi vlákniny, je nestravitelný. Je to přírodní vláknina, na kterou se ve střevě navážou tuky a tím se zabrání jejich vstřebávání do krevního oběhu. Vláknina obecně svým mechanickým působením povzbuzuje správnou funkci střev, podporuje zažívání a pomáhá snižovat přebytečný cholesterol. Snížení resorpce tuků vede ke snížení krevní hladiny cholesterolu a triglyceridů. Nejběžnějším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Chitosan se ovšem jako běžná součást stravy nevyskytuje.

Chitosan jako látka nevstřebatelná je bez kalorické hodnoty. Dnešní strava je obvykle příliš kalorická, příliš tučná a chudá na vlákninu. Při dostatečném dávkování může chitosan snížit kalorickou hodnotu stravy a tak přispět k redukci nadváhy. Kromě tuku na sebe váže i žlučové kyseliny, které vznikají v játrech přeměnou cholesterolu. Jestliže jsou ve větší míře z těla odstraněny, pak se větší množství cholesterolu spotřebuje na jejich doplnění a tím hladina cholesterolu v krvi klesá. Chitosan nevyvolává při běžném doporučeném dávkování žádné komplikace. V souvislosti s jeho vazebnou schopností je třeba věnovat pozornost možnému snížení vstřebávání některých minerálů (vápník, hořčík, zinek, železo). Z tohoto důvodu je vhodné dodržet alespoň dvouhodinový časový odstup při užívání léků! Vždy je lepší poradit se s lékařem o vhodnosti kombinace chitosanu a léků. Není určen dětem, těhotným a kojícím ženám.

Chitosan se užívá před jídlem (asi půl hodiny) a jako každou vlákninu i chitosan je třeba hodně zapíjet (250 ml vody). Doporučené denní dávky se pohybují kolem 1 – 3g. Obsažené složky v přípravku pomáhají při hojivých a regeneračních procesech ve střevní sliznici, napomáhají snižovat pocit hladu, urychlovat proces hojení jizev a zánětů, zpevňovat kostní tkáň a snižovat výskyt ledvinových kamenů. Vzhledem ke své možnosti snižovat vstřebatelnost tuků ze zažívacího traktu je chitosan vhodným doplňkem u lidí, kteří držet dietu. V kyselém prostředí žaludku se chitosan rozpouští za vzniku gel-ovité struktury, která jednak chrání žaludeční sliznici před nadměrnou kyselostí – působí proti pálení žáhy (má vlastnosti antacida), jednak zvýšená viskozita gelu zvyšuje pocit sytosti. Ovlivnění cholesterolu v krvi – zvýšená vazba žlučových kyselin a jejich odstranění z těla, vede ke snížení cholesterolu v krvi. Tento efekt chitosanu podporuje současné užívání vitaminu C.

 

Zpět nahoru