prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Chitosan

04.05.2009
Hubnutí Zdrojem chitinu, z kterých se získává chitosan jsou schránky krabů, raků, mušlí, ale i houby a krovky hmyzu. Chitosan patří chemicky mezi polysacharidy. Už před sto lety objevili Japonci mohutné vazebné schopnosti chitosanu a úspěšně toho využívají ve všech odvětvích průmyslu, i v medicíně. Chitosan je nevstřebatelný polysacharid s kladným nábojem, jenž je příčinou jeho mohutné vazebné schopnosti. Má schopnost z přijaté potravy odstraňovat tuky. Naváže je na sebe, a to čtyř až šestinásobek své váhy a odstraní je ze zažívacího traktu dříve, než jsou zpracovány a uloženy. Na chitosan navázané tukové látky jsou vyloučeny stolicí.

Zvyšuje se tak objem stolice, zlepšuje se činnost tlustého střeva a odstraňování dalších zbytkových látek z těla. Tuky ze stravy se tedy neukládají, jsou odváděny stolicí z těla ven. Chitosan patří mezi vlákniny, je nestravitelný. Je to přírodní vláknina, na kterou se ve střevě navážou tuky a tím se zabrání jejich vstřebávání do krevního oběhu. Vláknina obecně svým mechanickým působením povzbuzuje správnou funkci střev, podporuje zažívání a pomáhá snižovat přebytečný cholesterol. Snížení resorpce tuků vede ke snížení krevní hladiny cholesterolu a triglyceridů. Nejběžnějším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Chitosan se ovšem jako běžná součást stravy nevyskytuje.



Chitosan jako látka nevstřebatelná je bez kalorické hodnoty. Dnešní strava je obvykle příliš kalorická, příliš tučná a chudá na vlákninu. Při dostatečném dávkování může chitosan snížit kalorickou hodnotu stravy a tak přispět k redukci nadváhy. Kromě tuku na sebe váže i žlučové kyseliny, které vznikají v játrech přeměnou cholesterolu. Jestliže jsou ve větší míře z těla odstraněny, pak se větší množství cholesterolu spotřebuje na jejich doplnění a tím hladina cholesterolu v krvi klesá. Chitosan nevyvolává při běžném doporučeném dávkování žádné komplikace. V souvislosti s jeho vazebnou schopností je třeba věnovat pozornost možnému snížení vstřebávání některých minerálů (vápník, hořčík, zinek, železo). Z tohoto důvodu je vhodné dodržet alespoň dvouhodinový časový odstup při užívání léků! Vždy je lepší poradit se s lékařem o vhodnosti kombinace chitosanu a léků. Není určen dětem, těhotným a kojícím ženám.



Chitosan se užívá před jídlem (asi půl hodiny) a jako každou vlákninu i chitosan je třeba hodně zapíjet (250 ml vody). Doporučené denní dávky se pohybují kolem 1 - 3 g. Obsažené složky v přípravku pomáhají při hojivých a regeneračních procesech ve střevní sliznici, napomáhají snižovat pocit hladu, urychlovat proces hojení jizev a zánětů, zpevňovat kostní tkáň a snižovat výskyt ledvinových kamenů. Vzhledem ke své možnosti snižovat vstřebatelnost tuků ze zažívacího traktu je chitosan vhodným doplňkem u lidí, kteří držet dietu. V kyselém prostředí žaludku se chitosan rozpouští za vzniku gelovité struktury, která jednak chrání žaludeční sliznici před nadměrnou kyselostí - působí proti pálení žáhy (má vlastnosti antacida), jednak zvýšená viskozita gelu zvyšuje pocit sytosti. Ovlivnění cholesterolu v krvi - zvýšená vazba žlučových kyselin a jejich odstranění z těla, vede ke snížení cholesterolu v krvi. Tento efekt chitosanu podporuje současné užívání vitaminu C.



Produkt obsahující chitosan naleznete v naší nabídce.


04.05.2009
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?

210,- Kč

569,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS