Česnekem proti celé řadě nemocí

cm cesnek2

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Bylo by příliš bláhové, myslet si, že je česnek samo spásný, beztoho, aniž bychom změnili i jiné sféry našeho bytí. A vůbec stravu celkově. Občas mi do poradny přicházejí dotazy, vyzdvihující magické účinky jediné složky potravy, jako je například Goji a jeho podsouvané redukční schopnosti. Takto to však, bohužel, bohudík, nikdy nefunguje. Pokud bychom totiž jídelníček stavěli na potravinách vysokého glykemického indexu, jako je bílé pečivo, dortíky, sušenky, koblihy, sladké limonády, zmrzlina, cukr a med a i kdybychom goji konzumovali na kila, redukce váhy se absolutně nedostaví. Stejně tak, budeme-li si vařit každý den česnečku a přitom dál konzumovat jednoduché cukry, nasycené mastné kyseliny, živit nitro stresem, těžko pak stáhneme LDL cholesterol na jeho přijatelnou úroveň a míru. Zdraví, to je komplex.

Stejně jako život sám. Koupíme-li si totiž krásný dům, dům sám o sobě není životem, je však jeho důležitou součástí, která se pojí s dalšími, neméně důležitými. A takto lze pohlížet také na zdraví. Vraťme se však zpátky k česneku.

Česnek, jako globální lék

Mluvíme o jedné z nejstarších léčivých potravin na světě, kterou opakovaně zmiňuje i nejstarší lékařský text světa, egyptský Ebersův papyrus. Česnekem se ve starověku krmili otroci i vojáci, aby zůstali zdraví. Staří Řekové jej používali k podpoře bojového ducha, nabuzení fyzické síly, Hippokrates v boji s leprou, léčil jím bolestí zubů, bolesti na hrudi. Naše babičky pak pro změnu používaly česnek například proti bradavicím a plísním, kdy postižené místo potřely rozmačkaným stroužkem, dobře ovázaly a nechaly účinkovat přes noc. Česnek se však dodnes používá jako hojné léčivo v nejedné české domácnosti. Já sama v chladných měsících vařívám česnečku alespoň 2 x týdně, pitný režim pak doplňuji lipovým, šípkovým a bezovým čajem, kdy mohu říci, že chřipka či angína již po několik let nenavštívila náš dům.

Pokud česnek, tak jedině rozmačkaný

Česnek je jednoduše úžasný, zdá se však, že celé tajemství rozsáhlé škály zdravotních přínosů česneku se skrývá ve sloučenině zvané allicin. Jde však o to, že allicin v česneku vlastně není. Česnekové stroužky totiž obsahují aminokyselinu zvanou alliin, a až když se česnek rozdrtí či jinak naruší, alliin reaguje s enzymem zvaným allináza, který se v česneku přirozeně vyskytuje. Příroda to zařídila tak, že alliin a enzym allináza se vyskytují v různých částech rostliny a mají spolu reagovat pouze tehdy, když je třeba rostlinu chránit před útokem nebo když je poškozena. Účinek enzymu allinázy na aminokyselinu alliin dává vzniknout allicinu, což je nejspíš nejdůležitější látka česneku.  Proč o tom všem píši takto dopodrobna? Kdybyste totiž spolkli celý stroužek česneku, což byste nejspíš ani nechtěli, moc byste tělu nepomohli. Stroužek je skutečně třeba nasekat, rozmačkat, čím jemněji, tím také lépe. Taktéž je dobré vědět, že allicin začíná po vzniku rychle degradovat, takže, snažme se jej sníst brzy po rozmačkání. Vaříme-li tedy pokrm, dejme tomu kroupovou polévku, česnek do ní rozmačkejme zhruba pět minut před ukončením varu.

Allicin není pouze výsadou klasického česneku, který se rozpadá na stroužky. Nacházíme jej v celé čeledi cibulovitých. Dalším z výborných zdrojů bude také cibule či medvědí česnek, léčivá bylinka, která se rozrůstá koncem března, vyznačující se výbornými regeneračními či detoxikačními účinky. Více o něm si můžete přečíst například zde.

Účinky česneku na naše zdraví

Česnek napomáhá snížit hladinu LDL cholesterolu, kdy tento fakt uznává také běžná, konvenční medicína. V metaanalýze zveřejněné v časopise Journal of the Royal College of Physicians doplňky s česnekem snižovaly celkové hladiny cholesterolu v séru o 12 % po pouhých 4 týdnech léčby. A nejen to, o 4 až 15 % též snižovaly LDL cholesterol, aniž by snižovaly HDL cholesterol. Česnek v některých studiích HDL cholesterol dokonce zvyšoval, a to až o 22 %. Chcete víc? Česnek rovněž vykazuje výborný vliv na snížení hladiny triglyceridů, až o 17 %.

Česnek, právě díky allicinu, dokáže předcházet vzniku krevních sraženin. Česnek je velmi často také vkládán do souvislostí s protirakovinnými vlastnostmi. Česnek může pomoci i v boji s obyčejným nachlazením. V jedné studii, publikované v časopise Advances in natural therapy, byl skupině sedmdesáti pacientů po dobu dvanácti týdnů podáván kvalitní standardizovaný česnekový doplněk, zatímco jiná, stejně početná skupina, dostávala placebo. V česnekové skupině se po dobu trvání testu vyskytlo 24 nachlazení, oproti šedesáti čtyřem nachlazení ve skupině s placebem. Průměrné trvání symptomů navíc bylo u česnekové skupiny výrazně nižší. Celá řada studií prokázala, že česnek vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči bakteriím, houbám i parazitům.

Česnek má pozitivní účinek také na krevní tlak. Jeho účinek sice není ohromný, lze jej však označit za významný. Bylo provedeno několik studií, které došly k závěru, že česnek dokáže mírně snížit tlak o 2 až 7 % po čtyřech týdnech léčby.

Ve snaze zhubnout je česnek vaším spojencem

V knize 150 nejzdravějších potravin od Jonnyho Bowdena se můžeme dočíst, že dle poledních výzkumů by měl být česnek účinný také během hubnutí. Testy byly sice zatím prováděny na krysách, nicméně, výsledky jsou více než zajímavé. V rámci tohoto výzkumu byly krysy krmeny stravou s vysokým množstvím fruktózy, která měla vést k tloušťce, hypertenzi. Což také vedla. Krysy byly tlusté, měly hypertenzi a navíc i vysoké triglyceridy. Pak byl jedné skupině podáván allicin, zatímco nevhodná strava pokračovala. Skupině s allicinem se snížil krevní tlak, inzulín i triglyceridy. A co je ještě zajímavější, i když tato zvířata konzumovala stejné množství potravy, jejich hmotnost se přestala zvyšovat. Ještě působivější je, že ve třetí skupině, která dostávala allicin od samého začátku, se hmotnost zvýšila jen minimálně, a to i přesto, že dostávala tutéž, nevhodnou stravu. Tady vás však nenabádám, abyste ve stravě zvýšili česnek a navštěvovali hojně například McDonald´s.

Jak uplatnit česnek v kuchyni

Česnek se vyznačuje jedinečnou chutí. Můžeme jej přidat do polévek, omáček, dipů, salátů, pomazánek, výtečně doprovází taktéž i luštěniny, například cizrnový hummus, zeleninové směsi. Česnek se výborně snoubí taktéž i s bylinkami, jako je rozmarýn, dobromysl, tymián. V Chorvatsku jsem se setkala s tím, že nadrobno pokrájený česnek promísili s čerstvou pažitkou, solí, olivovým olejem a jako zajímavý dip pak servírovali ke grilované rybě.

Chceme-li česnek v jídelníčku navýšit, můžeme jej přidat do jakéhokoli slaného pokrmu, jako jsou zeleninové směsi s rýží, pohankou, quinoou. Výborný je rovněž do placek, ať už z brambor či cukety. Výtečně doprovází také salát z červené řepy, ale i mrkev s celerem a bílým jogurtem. Stroužek můžeme přidat rovněž i do polévek, luštěninových směsí, salátů. S česnekem však šetřeme směrem k večeři, na noc může být těžší, stejně tak po ránu, nalačno. Česneku se vyhýbejme, máme-li velmi nízký krevní tlak, podrážděný žaludek, střevo. Rovněž se tvrdí, že česnek ovlivňuje chuť mateřského mléka, nicméně, můj syn je i přes zvýšenou konzumaci česneku, s mateřským mlékem nadmíru spokojen. Za sebe tedy potvrdit nemohu.

Olivová tapenáda

Olivová tepenáda

Olivovou tapenádou nadchnete jistě mnohé hosty, jedná se o velmi dobrou pomazánku, případně dip, který lze podávat k pečeným bramborám či kvalitnímu kváskovému pečivu. Její příprava je opět velmi jednoduchá. Zahrnuje bylinky, jako je bazalka či rozmarýn, proto ji ráda chystávám v létě.

500 g zelených oliv bez pecek

1 velký stroužek česneku

2 hrsti lístků bazalky

2,5 dl panenského olivového oleje

mletý pepř

sůl

Do mixéru vložíme vypeckované olivy, česnek, bazalku (může být například i rozmarýn), olej, pepř a sůl. Mixujeme, pomazánka je hutná, velmi dobře se maže na kousky pečiva a je opravdu výtečná.

Celková nabídka zdravých kuchařek.