prozdravi.cz Vše pro vaše zdraví |
krasa.cz Vše pro vaši krásu |
parfemy.cz Značková parfumerie |
hodinky.cz Značkové hodinářství |
sperky.cz Značkové klenotnictví |
vivantis.cz Být sám sebou |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Červená čočka a vitamín B620.10.2014
Jen čočky existuje na padesát různých druhů, červená, červenooranžová, zelená, žlutá, černá a další. V naší zemi je nejoblíbenější odrůdou zelená a červená, která, na rozdíl od fazolí, neobsahuje síru, tudíž nenadýmá, což určitě uvítají ti, kteří zavrhli luštěniny právě pro tento neblahý efekt. Z toho důvodu je pak červená čočka první luštěninou, kterou maminky přidávají do jídelníčku dítěte od ukončeného osmého měsíce.
To, co je na čočce tak úžasné, je ona vláknina, 1 šálek jí obsahuje úctyhodných 16 g (DDD 30 g na den), zejména její rozpustná forma. Tento druh vlákniny pak prostupuje gastrointestinálním traktem, kdy se štěpí na menší části, vytváří gelovitou hmotu. Ta na sebe váže látky, které souvisejí s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Dále reguluje hladinu krevního cukru, zpomaluje vyprazdňování žaludku a brzdí tak vstup sacharidů do krevního oběhu. Glykemický index čočky skutečně stojí za to, neboť se pohybuje kolem hodnoty 30.
Osobně doporučuji při diabetu a redukční dietě, neboť čočka zasytí na velmi dlouhou dobu. Ono kouzlo spočívá v tom, že díky rozpustné formě vlákniny jsou všechny sacharidy z žaludku do krve uvolňovány postupně, následně pak nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. Strava, jež je všeobecně na vlákninu bohatá, se pojí s lepší glukózovou tolerancí, lze ji tedy pojmout za účinnou prevenci diabetu 2. typu.
1 šálek čočky obsahuje asi 18 g bílkoviny. Aminokyseliny, které se v čočce nacházejí, bohužel nejsou zastoupeny ve vyváženém poměru a množství, bílkoviny jsou tedy neplnohodnotné. Abychom docílili co nejoptimálnějšího složení, zvykněme si k jakékoli luštěnině přidat vždy trošku mořské řasy, která ukrývá právě aminokyseliny, které luštěninám chybějí. Vhodně se tedy doplní. Navíc, ony řasy zmírní nadýmavý efekt, kterého lze docílit také několikahodinovým namáčením luštěnin ve vodě.
Stejný šálek červené čočky nám poskytne 37 % DDD železa, 49 % DDD manganu, důležitého stopového prvku, který zásadně ovlivňuje růst, reprodukci, hojení ran a mozkovou funkci. Dále harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu, ale také cholesterolu. Z dalších minerálů pak za zmínku stojí také silný antioxidant selen, zinek, fosfor, z vitamínů kyselina listová a B6. U toho bych se na malý moment velmi ráda zastavila.
Vitamín B6, neboli pyridoxin, patří mezi minerály skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě. To znamená, že k jejich vstřebávání netřeba tuku. Tím, že si jej však nedovede uskladnit, je potřeba přijímat jej stravou. Dobrým zdrojem pyridoxinu jsou kvasnice, drůbež, vejce, játra, zelí, kapusta, mrkev, avokádo, brambory, banány, oříšky a celozrnné obiloviny. Obsah pyridoxinu v potravinách klesá jejich varem, louhováním, namáčením, dlouhodobým skladováním.
Vliv pyridoxinu na naše zdraví:
Doporučená denní dávka činí 2 mg, běžnou stravou lze pokrýt, pozor však u žen užívajících hormonální antikoncepci, alkoholiků a vrcholových sportovců. Zde pak navyšujeme o 0,5 mg. Nedostatek vitamínu se většinou projevuje celkovou slabostí, podrážděním, vodítkem nám může být také cukající oční víčko, suchá pokožka, záněty sliznice ústní dutiny, brnění a mrazení dolních končetin.
Mně osobně se líbí jeho vliv na naši náladu a tak, pojďme se společně naučit něco z té výborné červené čočky uchystat.
Mrkvová polévka z červené čočky
Červenou čočku netřeba namáčet, takže ji pouze propláchneme vodou a vložíme do hrnce společně s mořskou řasou. Mrkev oškrábeme, omyjeme, nastrouháme najemno. Přidáme k čočce, bujónu, dochutíme solí, česnekem, majoránkou a lahůdkovým droždím. Asi 20 minut vaříme. Polévku netřeba ničím zahustit, červená čočka se hezky rozvaří. Na talíři sypeme čerstvou petrželovou natí.
Salát z červené čočky
Čočku vaříme 12 minut. Jakmile je měkká, dáme ji do mísy, přidáme na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, omytou rukolu, olivy, nori řasu. Zakapeme dobrým lněným olejem, citrónovou šťávou, dochutíme solí, kari kořením. Ozdobíme petrželovou natí. Související články:
|
![]() |
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz | |||
O nás![]() |