Černá ředkev – pomocník u žlučových kamenů

cm cerna redkev

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

„Černá ředkev (Raphanus sativus niger) je bylina se vzácnou, bohatou nutriční hodnotou. Ředkev je pěstována v mnoha variantách a odrůdách, k léčebným účelům se využívá pouze černá odrůda ředkve seté, varianta Raphanus nigra, která je bohatší na účinné látky.

Jedná se o jednoletou až dvouletou bylinu s masitou hlízou, kulatou, podlouhlou až vřetenovitou, černou s velmi štiplavou chutí. Listy jsou široce lyrovitě peřenolaločné. Květy jsou bílé nebo lila, fialově žilkované. Plodem je naduřelý struk, vejčitě podlouhlý až válcový a zobanitý. Kvete od června do srpna. Obvykle se používá jako zelenina.

Egypťané při stavbě pyramid pojídali tyto chutné kořeny spolu se stroužky česneku. Jejich účinky znali již lékaři ve starém Řecku a Římě. Ve Francii se první zmínky o ředkvi objevují prakticky až v době renesance, kdy jsou vychvalovány jejich dobré cholagogní účinky (vylučování žluči do střeva), jsou však uváděny jako „“sprostá krmě““.

K léčebným účelům se používá šťáva, která je na rozdíl od sušené rostliny bohatší na účinné látky. Výrazně podporuje sekreci žluči, zlepšuje funkci jater, a napomáhá rozpouštět žlučové kaménky. Je vynikajícím prostředkem k čistění jater, odstraňujícím odpadní a toxické látky. Má silný močopudný účinek, napomáhá peristaltice střev a usnadňuje průchod tráveniny střevy. Dokonale vyčistí organismus a obnovuje harmonii jeho funkcí.

V jemenské medicíně je šťáva užívána k odstraňování ledvinných kamenů. Půl hrnku čerstvé ředkvové šťávy nalačno obvykle rozpustí i ty nejzatvrzelejší kameny, které pak vyjdou močovým traktem. Upozornění: velké ledvinové kameny proto mohou při průchodu poranit močovody a způsobit krvácení. Jako lubrikant proto mohou být užity 2 lžičky rostlinného oleje. V Jemenu užívají ředkvičkové listy i do salátů. Listy obsahují 10 x více vitamínu C než kořeny, dále pak vápník, železo, sodík, fosfor, síru a draslík. (Dr. Sharon)

Firma Hedelab zpracovává černou ředkev z vlastních zdrojů, aby mohla zaručit její ekologický původ. Ihned po sklizni je černá ředkev vylisována a odstředěna, čímž se šťáva oddělí od dřeně. Poté se čistá šťáva z černé ředkve co nejrychleji plní do ampulek. Tento postup zaručuje, že ve šťávě zůstanou aktivní všechny rostlinné látky, které jsou zdrojem účinku a proslulosti černé ředkve. Neobsahuje žádné potravinářské či chemické přísady. Je důležité poznamenat, že černé ředkvi i celému procesu stáčení do ampulek byl udělen certifikát ECOCERT BELGIUM, jako výrobku ekologického zemědělství.

V moderní době umíme tuto šťávu zpracovat a efektivně využívat.