Černá ředkev – pomocník u žlučových kamenů

“Černá ředkev (Raphanus sativus niger) je bylina se vzácnou, bohatou nutriční hodnotou. Ředkev je pěstována v mnoha variantách a odrůdách, k léčebným účelům se využívá pouze černá odrůda ředkve seté, varianta Raphanus nigra, která je bohatší na účinné látky.

Jedná se o jednoletou až dvouletou bylinu s masitou hlízou, kulatou, podlouhlou až vřetenovitou, černou s velmi štiplavou chutí. Listy jsou široce lyrovitě peřenolaločné. Květy jsou bílé nebo lila, fialově žilkované. Plodem je naduřelý struk, vejčitě podlouhlý až válcový a zobanitý. Kvete od června do srpna. Obvykle se používá jako zelenina.

Egypťané při stavbě pyramid pojídali tyto chutné kořeny spolu se stroužky česneku. Jejich účinky znali již lékaři ve starém Řecku a Římě. Ve Francii se první zmínky o ředkvi objevují prakticky až v době renesance, kdy jsou vychvalovány jejich dobré cholagogní účinky (vylučování žluči do střeva), jsou však uváděny jako “”sprostá krmě””.

K léčebným účelům se používá šťáva, která je na rozdíl od sušené rostliny bohatší na účinné látky. Výrazně podporuje sekreci žluči, zlepšuje funkci jater, a napomáhá rozpouštět žlučové kaménky. Je vynikajícím prostředkem k čistění jater, odstraňujícím odpadní a toxické látky. Má silný močopudný účinek, napomáhá peristaltice střev a usnadňuje průchod tráveniny střevy. Dokonale vyčistí organismus a obnovuje harmonii jeho funkcí.

V jemenské medicíně je šťáva užívána k odstraňování ledvinných kamenů. Půl hrnku čerstvé ředkvové šťávy nalačno obvykle rozpustí i ty nejzatvrzelejší kameny, které pak vyjdou močovým traktem. Upozornění: velké ledvinové kameny proto mohou při průchodu poranit močovody a způsobit krvácení. Jako lubrikant proto mohou být užity 2 lžičky rostlinného oleje. V Jemenu užívají ředkvičkové listy i do salátů. Listy obsahují 10 x více vitamínu C než kořeny, dále pak vápník, železo, sodík, fosfor, síru a draslík. (Dr. Sharon)

Firma Hedelab zpracovává černou ředkev z vlastních zdrojů, aby mohla zaručit její ekologický původ. Ihned po sklizni je černá ředkev vylisována a odstředěna, čímž se šťáva oddělí od dřeně. Poté se čistá šťáva z černé ředkve co nejrychleji plní do ampulek. Tento postup zaručuje, že ve šťávě zůstanou aktivní všechny rostlinné látky, které jsou zdrojem účinku a proslulosti černé ředkve. Neobsahuje žádné potravinářské či chemické přísady. Je důležité poznamenat, že černé ředkvi i celému procesu stáčení do ampulek byl udělen certifikát ECOCERT BELGIUM, jako výrobku ekologického zemědělství.

V moderní době umíme tuto šťávu zpracovat a efektivně využívat.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.