„Celozrnné“ pečivo jako marketingový tah?

cm chleb

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Není tomu tak dlouho, co jsem zažila zajímavé setkání s mužem, který pracuje jako pekař v jedné velké pekárně, a kterému jsem vysvětlovala principy diety po operaci žlučníku. Když jsme se dostali k tomu, že v rámci jeho doporučené diety by neměl jíst celozrnné pečivo, tak odvětil, že od té doby, co ví, co se do tzv. „celozrnného pečiva“ dává, tak už většinu takového pečiva nejí. To byla voda na můj mlýn – tahle informace mě totiž vůbec nenechala chladnou a chtěla jsem vše vysvětlit.

Celozrnné pečivo

Pan pekař mi potvrdil, že to, čemu my běžně říkáme „celozrnné“ pečivo, je z velké části pečivo běžné, z mouky pšeničné, ve kterém najdeme dokonce tři „éčka“, přičemž jedno z nich je barvivo k navození krásné barvičky vyvolávající pocit, že kupujeme celozrnné pečivo. Z běžného pšeničného obarveného těsta se pak vytvoří rohlík/houska, obalí se v sezamu nebo lnu a hurá – máme celozrnný rohlík, který rázem stojí o několik Kč za kus více. Díky lepku obsaženého v pšenici, je pečivo krásně nadýchané a pro kupujícího velmi přitažlivé. Oproti tomu takový „obyčejný“ žitný chléb, který je chudák „jen ze 100% žita“, není pro kupujícího tak přitažlivý, neboť nemá na povrchu semínka (takže přeci není celozrnný) a navíc je takový hutný a stojí i víc peněz. Ano, je hutný, protože žito obsahuje méně lepku, než pšenice, a tak je to takový malý bochníček a ještě ke všemu za více jak tři desítky korun.  Tak to pravděpodobně vidí neznalý člověk.

Jak to vidím já? Bochník žitného chleba je sice o něco dražší a je menší, ale za to je sytější, tudíž ho nepotřebujete sníst tolik. Díky nižšímu obsahu lepku je i šetrnější k trávicímu ústrojí a hladina krevního cukru po jeho konzumaci stoupá o něco pomaleji. A tak bude i lepší variantou pro lidi redukující hmotnost, sportovce či diabetiky. A rádoby celozrnný rohlík si doma také umím udělat – koupím si rohlík bílý a posypu ho semínky. Ušetřím cca 3 Kč a 3 éčka.

Jak tedy u nebaleného pečiva poznat, zdali je opravdu z celozrnné mouky nebo je jen přibarvené? Popravdě? Nemáme to jako nakupující jednoduché! Kolikrát totiž ani sama dle vzhledu nepoznám, jestli je to pečivo skutečně celozrnné nebo jen vyniká mistrovsky dobře napodobenou barvou celozrnného pečiva.

Mé tipy při výběru pečiva:

U baleného pečiva rozhodně sledujte složení. Složení výrobku je uvedeno sestupně od největšího podílu použité suroviny (pokud najdete žitnou mouku na prvním místě, budete vědět, že její obsah je největší).

Čím delší je seznam surovin u baleného pečiva, tím je pro mě výrobek „podezřelejší“. Momentálně mám koupený balený chléb, který obsahuje 53% žitného celozrnného šrotu, pitnou vodu, 6% slunečnicových semínek, sůl, droždí. Tečka. Nic víc.

U nebaleného pečiva nedejte na barvu („zrzavá“ barva pečiva je často lepší, než tmavě hnědá či černá), ale dívejte se na názvy (pokud se chléb jmenuje „žitný chléb“ nebo „žito-pšeničný“, tak se tím výrobce pochlubí, že chléb je opravdu ze žita) a klidně chtějte vidět složení, na požádání Vám ho prodejce musí předložit. Poslední dobou se lze v obchodech setkat i s tím, že na štítku u nebaleného pečiva je procentuální vyjádření obiloviny, která v pečivu zaujímá největší podíl (například žitná mouka: 80% apod.)

Nenechte se zmást pojmy:

  • cereální pečivo je v podstatě všechno pečivo vyrobené z mouky
  • vícezrnným chlebem nebo vícezrnným pečivem je nazýván pekařský výrobek, do jehož těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků
  • celozrnným chlebem nebo celozrnným pečivem je nazýván pekařský výrobek, jehož těsto musí obsahovat z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky

Rozmyslete si, za co opravdu chcete utratit své peníze a komu je chcete dát. Najděte si své pekařství, kde Vám rádi poskytnou informace o produktu, nabídnou ochutnávku či poradí s výběrem „opravdového“ celozrnného pečiva.

Upečte si vlastní chléb! I já jsem člověk, který si chce některými činnostmi ušetřit čas, a tak jsem si pořídila pekárnu na chleba a peču si celozrnný žito-špaldový chléb vlastní výroby, který je neuvěřitelně jednoduchý, chuťově excelentní a nutričně hodnotný. Ráda se s Vámi o tento chléb pečený domácí pekárně podělím:

Potřebujeme:

  • 250g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 250g žitné (chlebové) celozrnné mouky
  • 20g čerstvého pekařského droždí (1/2 kostky)
  • 50g nepražených a nesolených semínek dle chuti (slunečnicových, lněných, sezamových, chia, dýňových, máku…)
  • 400ml studené vody
  • 5g soli (čím méně, tím lépe)
  • 10g másla nebo oleje
  • přidávám i bylinky (rozmarýn, bazalku, oregano… nebo zeleninu (cibuli, česnek…) – dle fantazie a chuti

Pekárna vše zamíchá, nechá nakynout, upeče. Doba celého programu trvá přibližně 3,5 hodiny.