Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


„Celozrnné“ pečivo jako marketingový tah?

23.02.2017
Chléb

Není tomu tak dlouho, co jsem zažila zajímavé setkání s mužem, který pracuje jako pekař v jedné velké pekárně, a kterému jsem vysvětlovala principy diety po operaci žlučníku. Když jsme se dostali k tomu, že v rámci jeho doporučené diety by neměl jíst celozrnné pečivo, tak odvětil, že od té doby, co ví, co se do tzv. „celozrnného pečiva“ dává, tak už většinu takového pečiva nejí. To byla voda na můj mlýn – tahle informace mě totiž vůbec nenechala chladnou a chtěla jsem vše vysvětlit.

Celozrnné pečivo

Pan pekař mi potvrdil, že to, čemu my běžně říkáme „celozrnné“ pečivo, je z velké části pečivo běžné, z mouky pšeničné, ve kterém najdeme dokonce tři „éčka“, přičemž jedno z nich je barvivo k navození krásné barvičky vyvolávající pocit, že kupujeme celozrnné pečivo. Z běžného pšeničného obarveného těsta se pak vytvoří rohlík/houska, obalí se v sezamu nebo lnu a hurá – máme celozrnný rohlík, který rázem stojí o několik Kč za kus více. Díky lepku obsaženého v pšenici, je pečivo krásně nadýchané a pro kupujícího velmi přitažlivé. Oproti tomu takový „obyčejný“ žitný chléb, který je chudák „jen ze 100% žita“, není pro kupujícího tak přitažlivý, neboť nemá na povrchu semínka (takže přeci není celozrnný) a navíc je takový hutný a stojí i víc peněz. Ano, je hutný, protože žito obsahuje méně lepku, než pšenice, a tak je to takový malý bochníček a ještě ke všemu za více jak tři desítky korun.  Tak to pravděpodobně vidí neznalý člověk.

 

Jak to vidím já? Bochník žitného chleba je sice o něco dražší a je menší, ale za to je sytivější, tudíž ho nepotřebujete sníst tolik. Díky nižšímu obsahu lepku je i šetrnější k trávicímu ústrojí a hladina krevního cukru po jeho konzumaci stoupá o něco pomaleji. A tak bude i lepší variantou pro lidi redukující hmotnost, sportovce či diabetiky. A rádoby celozrnný rohlík si doma také umím udělat – koupím si rohlík bílý a posypu ho semínky. Ušetřím cca 3 Kč a 3 éčka.

 

Jak tedy u nebaleného pečiva poznat, zdali je opravdu z celozrnné mouky nebo je jen přibarvené? Popravdě? Nemáme to jako nakupující jednoduché! Kolikrát totiž ani sama dle vzhledu nepoznám, jestli je to pečivo skutečně celozrnné nebo jen vyniká mistrovsky dobře napodobenou barvou celozrnného pečiva.

 

Mé tipy při výběru pečiva:

U baleného pečiva rozhodně sledujte složení. Složení výrobku je uvedeno sestupně od největšího podílu použité suroviny (pokud najdete žitnou mouku na prvním místě, budete vědět, že její obsah je největší).


Čím delší je seznam surovin u baleného pečiva, tím je pro mě výrobek „podezřelejší“. Momentálně mám koupený balený chléb, který obsahuje 53% žitného celozrnného šrotu, pitnou vodu, 6% slunečnicových semínek, sůl, droždí. Tečka. Nic víc.


U nebaleného pečiva nedejte na barvu („zrzavá“ barva pečiva je často lepší, než tmavě hnědá či černá), ale dívejte se na názvy (pokud se chléb jmenuje „žitný chléb“ nebo „žitno-pšeničný“, tak se tím výrobce pochlubí, že chléb je opravdu ze žita) a klidně chtějte vidět složení, na požádání Vám ho prodejce musí předložit. Poslední dobou se lze v obchodech setkat i s tím, že na štítku u nebaleného pečiva je procentuální vyjádření obiloviny, která v pečivu zaujímá největší podíl (například žitná mouka: 80% apod.)


Nenechte se zmást pojmy:

  • cereální pečivo je v podstatě všechno pečivo vyrobené z mouky
  • vícezrnné pečivo znamená, že aby mohlo nést tento přívlastek, tak mu stačí pouze 5% jiné obiloviny, než té s největším podílem (pšenice).
  • celozrnné pečivo – aby se pečivo tak mohlo skutečně nazývat, je potřeba minimálního obsahu 80% celozrnné mouky

 

Rozmyslete si, za co opravdu chcete utratit své peníze a komu je chcete dát. Najděte si své pekařství, kde Vám rádi poskytnou informace o produktu, nabídnou ochutnávku či poradí s výběrem „opravdového“ celozrnného pečiva.


Upečte si vlastní chléb! I já jsem člověk, který si chce některými činnostmi ušetřit čas, a tak jsem si pořídila pekárnu na chleba a peču si celozrnný žitno-špaldový chléb vlastní výroby, který je neuvěřitelně jednoduchý, chuťově excelentní a nutričně hodnotný. Ráda se s Vámi o tento chléb pečený domácí pekárně podělím:

 

Pečivo - chléb Potřebujeme:
  • 250g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 250g žitné (chlebové) celozrnné mouky
  • 20g čerstvého pekařského droždí (1/2 kostky)
  • 50g nepražených a nesolených semínek dle chuti (slunečnicových, lněných, sezamových, chia, dýňových, máku...)
  • 400ml studené vody
  • 5g soli (čím méně, tím lépe)
  • 10g másla nebo oleje
  • přidávám i bylinky (rozmarýn, bazalku, oregano… nebo zeleninu (cibuli, česnek...) - dle fantazie a chuti

Pekárna vše zamíchá, nechá nakynout, upeče. Doba celého programu trvá přibližně 3,5 hodiny.


Celková nabídka Moringa MIX.

 

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články:
„Umíte číst z obalů potravin?“
„Jsou novodobé zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?“
Budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám?
„3 nejčastější dietní omyly“
„Vítěz v boji máslo x olej x margarín“
„Je vláknina pro naše zdraví skutečně důležitá? “
„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“


23.02.2017
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: www.moringamix.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS