prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Celiakie

27.01.2005
Jde o zánětlivé onemocnění tenkého střeva, které se vyskytuje u dětí i dospělých. Je způsobeno nesnášenlivostí lepku (glutenu), tj. bílkovinného komplexu obsaženého v povrchní části obilných zrn. Jinými slovy střevo neumí obilnou potravu vstřebávat. Jde o poruchu vstřebávání štěpných produktů trávení bílkovin, tuků i cukrů, vody, minerálů, vitamínů a některých dalších látek. Současně je velmi výrazně zvýšena produkce hlenu a je také porušena pohyblivost stěny tenkého střeva.

 

Toto postižení je současně provázeno významnými změnami jiných systémů a orgánů. Je porucha krvetvorby, imunitního systému. Porucha stavby kostí a vůbec kostry. Je zasaženo kosterní svalstvo, kůže, šlachy, vazivo. Objevují se nervové poruchy. Ochranná bariéra střevní je tímto procesem porušena a do těla se dostanou cizorodé látky, které mohou být pro člověka agresivní. Stanou se zdrojem obranných - nejčastěji alergických reakcí.

 

U dětí se choroba objevuje nejčastěji v 6.-9. měsíci života. Hlavními příznaky jsou průjem, váhový úbytek, neklid pro bolesti břicha. Téměř konstantní je nechutenství, méně časté zvracení. Pro toto onemocnění je typický vzhled bříška - velké, nafouklé, zřetelně vystouplé a roztažené. Ostatní svalstvo je chabé, hadrovité. Vzpomeňme si na obrázky afrických dětí s velkými bříšky. Velké břicho, tenké ruce a nohy.

 

Opakované průjmové stolice jsou hnilobně páchnoucí, se zvýšeným obsahem tuku, které se objevují poté, kdy byly zavedeny do výživy dítěte obiloviny. Dítě je chudokrevné, mohou se objevit příznaky křivice a osteoporózy. Velmi nápadným příznakem je změna chování dítěte, projevující se mrzutostí a náhle vzniklým negativismem.

 

V praxi se můžeme setkat s méně výraznými příznaky nemoci a celiakie se odhalí až v předškolním nebo školním věku a do té doby byl neklid dítěte považován za psychomotorickou retardaci, lehkou mozkovou dysfunkci apod. Onemocnění však může propuknout i v dospělém věku. Příznaky nemoci často souvisejí s různými zátěžovými reakcemi - "spouštěcími mechanismy"- např. s infekční chorobou, psychickým traumatem, těhotenstvím, porodem, laktací, operací nebo po prudké dietě, kdy dojde k velkému, rychlému úbytku váhy. Ženy jsou postiženy přibližně 2 x častěji než muži.

 

Diagnóza se opírá předně o jasné příznaky, které vzniknou po požití potraviny obsahující lepek a také o průkaz změn na sliznici střevní, kterou získáme bioptickým vyšetřením a laboratorními testy. Léčba spočívá ve vyloučení lepku z přijímané stravy a během několika týdnů postupně všechny příznaky ustupují. U dětí je toto onemocnění často spojeno se sníženou aktivitou enzymů, které tělo potřebuje ke zpracování laktózy. Proto musíme také omezovat příjem sladkých jídel (konkrétně laktózy). Po 8 týdnech bezlepkové diety se zlepšují také laboratorní testy a po 4 měsících se upravuje vylučování tuků do stolice. Histologický obraz na sliznici střevní vykazuje zlepšení za 12 měsíců. Onemocnění je charakterizováno obdobím klidu a obdobím zhoršování. Uvedené zhoršení může někdy mít bouřlivý průběh, který vyžaduje až infusní léčbu.

 

Podstata diety spočívá v tom, že z potravy vynecháváme veškeré výrobky z u nás obvykle používaných mouk. V pediatrické praxi se kromě často používaných brambor, rýže, sojové mouky používá s úspěchem i mouky kukuřičné a mouky rýžové. Moučníky se dají připravovat ze škrobu a nelepkových obilnin, přičemž vaznosti se dosahuje přidáním vajec. Takto se však dá dosáhnout jen buchtové, ale nikoliv chlebové chuti. Proto se peče bezlepkový chléb ze škrobu a pečivosti se dosahuje přidáním 2% prášku z jader svatojánského chleba. Zlepšením situace pro pacienty jsou různé druhy průmyslově vyráběné a speciálně upravené směsi pro přípravu bezlepkového chleba i v některých zemích upravené mouky žitné a pšeničné, neobsahující gluten.

 

Dlouhodobé udržování pacienta na bezlepkové stravě je někdy značným finančním, a zejména psychologickým problémem, zejména v období klinického zhoršení. Při přesném dodržování režimu je prognóza onemocnění dobrá.

 

V celostní medicíně dáváme důraz na vytvoření správného probiotického prostředí:
Acidophillus + Chlorella + Mladý ječmen (listy nemají lepek). Tato kombinace se podílí na prodloužení fáze klidové a na zkrácení fáze zhoršení nemoci. Její dlouhodobé užívání přináší uspokojivé výsledky.

Čtenář si může listovat na dalších webových stránkách: ww.celiac.cz.


Související články:
Fenylketonurie
Být či nebýt - vegetariánem?
Eliminační diety a nesnášenlivost některých potravin
Duhringova choroba
Crohnova choroba
Ulcerózní kolitida - zánět tlustého střeva
Život bez pšenice – začíná vám růst pšeničné břicho: spojitost mezi pšenicí a obezitou
Bezlepková dieta
Celiakie a potraviny bez lepku
Celiakie (intolerance lepku)
Sardinková pomazánka s vejci
Detektivka ve stravování
Neceliakiální glutenové intolerance
Jak se zbavit závislosti na lepku?


27.01.2005
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

509,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS