prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Celiakie (intolerance lepku)

26.04.2012

 


Intolerance na lepek neboli celiakie je očima moderního lékařství celoživotní autoimunitní onemocnění, ale podle tradiční čínské medicíny jsou potravinové alergie a intolerance ve skutečnosti různými formami energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny.

 

Při intoleranci lepku (celiakii) vede jeho konzumace k zánětu sliznice tenkého střeva až závažnému poškození epitelových buněk střeva. Konzumace lepku při alergii vede imunitní systém k tvorbě protilátek, které napadají citlivou sliznici střeva, jež zodpovídá za vstřebávání živin z potravy. Opakovaná konzumace lepku, vede tak při intoleranci (celiakii), stejmě jako i při alergii, k zánětu střevní sliznice, v některých případech dokonce až k její atrofii (zmenšení) s následným narušením schopnosti trávení potravin. Vzniklá malabsorpce (porucha trávení a vstřebávání živin) může být spouštěčem vzniku nejen mírných trávicích potíží, ale i závažných stavů anémie a osteoporózy, extrémní únavnosti nebo depresí, může také vést k opakovaným potratům.

 

Lepek se běžně nachází v pečivu a těstovinách, často je schován také v celé řadě dalších potravin – v salámech, salátových zálivkách a pivu. Bezlepková dieta může být výživově dostatečná, avšak kvůli možnému nižšímu příjmu obilovin hrozí nedostatek vlákniny, který způsobuje zácpu. Proto je při bezlepkové dietě nezbytné konzumovat dostatek jiných potravin, které jsou bohaté na vlákninu, například zeleninu a luštěniny. Doporučené jsou obzvláště jáhly, pohanka, kukuřice, rýže a amarant.

 

Přísná bezlepková dieta je základním terapeutickým krokem při alergii a celiakii na lepek. V případě dodržování diety se stav střevní sliznice zregeneruje, ale každé sebemenší narušení diety může okamžitě znovu zatížit střevní stěnu i její funkčnost. Po zjištění alergie na lepek a zahájení bezlepkové diety je v některých případech prospěšné alespoň na omezenou dobu vyloučit také kravské mléko a výrobky z něj.

 

Podle tradiční čínské medicíny (TCM) jsou alergie na lepek a jeho intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka i další potravinové alergie ve skutečnosti různými formami energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny. Tento stav však nemá nic společného s nemocemi sleziny, které jsou známy v moderním lékařství. Z pohledu TCM odpovídá slezina za trávení a její energetická nerovnováha se projeví trávicími potížemi (jako např. u celiakie). Původní příčinou nedostatku energie sleziny může být vrozená dispozice, nezdravá výživa, nevhodná strava, stres, nevhodný životní styl nebo opakované užívání antibiotik a hormonů (včetně hormonální antikoncepce), jež „ochlazují trávící systém,“ vyčerpávají jang energii sleziny a narušením vztahu mezi slezinou a žaludkem zhoršují využitelnost živin z potravy. Trávicí potíže způsobené alergií na lepek mohou být proto nejlépe řešeny kombinací diety a terapie v podobě užívání bylin tradiční čínské medicíny, a to vždy po přesné TCM diagnostice.

 

Moje doporučení

  • V případě chronických nevysvětlitelných trávicích potíží doporučuji vyzkoušet přísné vyloučení hlavních potravinových alergenů, kravského mléka nebo lepku, na dobu několika týdnů (nejlépe čtyř až šesti).
  • V případě zjištěné intolerance lepku nebo alergie na něj obvykle přináší naprosté vyloučení lepku z potravy ztrátu potíží a regeneraci střevní sliznice.
  • V případě zájmu o kauzální řešení problému doporučuji vyzkoušet diagnostiku a následnou terapii podle TCM. Více informací například na www.patentnimedicina.cz.

Související články:
Celiakie
Celiakie a potraviny bez lepku
Udělejte si test na celiakii sami
Bezlepková dieta není žádná legrace. Může však být i zábavná a chutná.
Pečeme zdravě bez lepku - Celiakie – co tato diagnóza znamená?
Naservírujte si vítězství – Dieta, která mě změnila
Tradiční recepty bez lepku – zahušťování polévek, omáček, šťáv pod maso a jiných jídel


26.04.2012
autor: Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.
zdroj: www.naturalway.eu
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá

509,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS