prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Celiakie a potraviny bez lepku

04.05.2011
Celiakie je celoživotní, multisystémové, imunologicky zprostředkované onemocnění charakterizované setrvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu). Lepek je rostlinná bílkovina obsažená v obilí (pšenice, žito, oves, ječmen). Nemá žádnou výživovou hodnotu, ale v kuchyni je oblíbený pro svoji schopnost lepit a držet vzhled potraviny. Díky lepku máme různé tvary rohlíků, žemlí, koláčů apod.

Autoimunitní proces. Lepek je jako vše, co není tělu vlastní, cizorodá látka. U geneticky vnímavých jedinců může při jeho konzumaci docházet k poškozování sliznice tenkého střeva a k zánětlivé reakci. To je signál pro imunitní systém, aby začal vyrábět protilátky, které mají zánět odstranit. Ale zánětlivá aktivita je tak silná, že se začnou produkovat autoprotilátky namířené proti vlastním buňkám, tkáním a orgánům. Namísto toho, aby imunitní systém organismus chránil, pomalu a tiše ho začne ničit.

Multisystémové onemocnění znamená, že nejen tenké střevo, ale celý organismus je postižený. Po zavedení bezlepkového stravování klinické projevy onemocnění různých orgánů vymizejí.

Pokud užívají pacienti i jiné léky, odborný lékař jim postupně sníží jejich dávku a nakonec je možná i doporučí vysadit.

Celoživotní onemocnění neznamená neléčitelné. Pilířem léčby celiakie je přísná bezlepková dieta. Vyloučením lepku z jídelníčku ale jako bychom schovali autoimunitu pod pokrývku a zatížili těžkým kamenem. Proto pozor! Po porušení diety se začne opět aktivovat.

PROČ NEMOC VZNIKÁ?
Základ vzniku celiakie tvoří genetika, kterou člověk dostane do vínku. Nemůže si vybrat. Je to predispozice. Ale nemoc potřebuje určité další podmínky, aby vznikla. Místo, kde bydlí, překonané nemoci, stravu, kterou konzumuje (expozice lepku), léky, které užívá apod. V lidském organismu vládne mozek, nezapomínejme také na něj. Stres, shon a negativní emoce přispívají k projevům nemoci. Proto je důležitá psychická a fyzická rovnováha.

CO SE DĚJE VE STŘEVĚ
Tenké střevo je vystlané klky, u zdravého člověka mají výšku 0,5–1,5 mm. Na nich závisí kvalita vstřebávání živin z potravy. U celiatiků klky často chybí, lepek na ně působí jako “brusný papír”. Brousí a brousí, až je tenké střevo hladké, bez klků. Začne chybět aktivní vstřebávání živin. Střevo je “inteligentní” orgán, brání svůj organismus. Nepustí do krevního oběhu škodlivé látky – když zjistí, že trávení obsahuje škodliviny, zaujme “obrannou polohu”. Je to určitá forma regulace… Člověk pocítí nepříjemné nadýmání až křeče, následuje průjem, střevo se rychle zbaví škodlivin a organismus je zachráněný. Existuje však i druhý způsob obrany. Zácpa. Potrava jakoby se zastavila na určitém úseku. Začíná se rozkládat a hnije, do oběhu se dostávají toxiny a postupně se narušuje i funkce jiných orgánů. Střevo je bez klků bezmocné, trpí celý organismus.

Projevy celiakie
Celiakie s klasickými příznaky, které vyvolává lokální působení lepku v trávicím systému, je charakteristická pro děti už od jednoho roku. Děti často bolí bříško, nemají chuť k jídlu, opakují se u nich průjmy, na které nezabírá běžná léčba, jsou pohublé, podrážděné. Mnohem častěji se ale v současnosti celiakie diagnostikuje u lidí různých věkových kategorií, nevyhýbá se ani seniorům. Děti a dospělí nemají žádné příznaky onemocnění trávicího traktu. Čím déle nemoc trvá, tím více je mimostřevních příznaků. Celiakie připomíná chameleona, který se v přírodě dokáže velmi dobře skrýt. Často ho najdeme tam, kde bychom ho nečekali. Pacienti navštěvují různé odborníky: hematology pro anémii (chudokrevnost), revmatology nebo ortopedy pro bolesti kostí a časté zlomeniny i při malém úraze. Nebo dermatology s neustálými vyrážkami na kůži, ekzémem a herpetiformní dermatitidou, gynekology zase často kvůli poruchám menstruačního cyklu, sterilitě. Endokrinologové pátrají po příčinách nízkého vzrůstu, opožděného nástupu puberty, neurologové zase po důvodech myopatie, epilepsie. Psychiatři léčí deprese, stomatologové řeší opakované aftózní stomatitidy, diabetologové se snaží najít důvody nevyrovnaného diabetu I. typu, častých hypoglykemií a podobně. I za alergickou rýmou a astmatem nereagujícím na příslušnou léčbu může imunolog diagnostikovat celiakii. Nefrolog zjistí při onemocnění ledvin souvislost mezi IgA nefropatií a celiakií. Častější výskyt celiakie je podmíněný i při genetických onemocněních, upozornit na ni může i výskyt rakoviny tlustého střeva. Jako chameleon se tedy celiakie dokáže velmi dobře skrýt. Najít ji je velké umění.

ZELENÉ POTRAVINY
A jak se celiakie zbavit? Jedinou možností je celoživotní bezlepková dieta. U pacientů s tímto autoimunitním onemocněním udělá malý “zázrak”. Při striktním vynechání lepku z potravy se zasažené střevo zregeneruje, klky dorostou, upraví se vstřebávání živin a příznaky celiakie včetně postižení dalších orgánů postupně odezní. Zachovat zdravé prostředí v trávicím systému je proto pro celiatiky životně důležité.

Jenže mouka obsahující lepek (zejména pšeničná mouka) se dnes stala nejběžnější a také nejlevnější složkou naší stravy. Výrobci potravin ji kromě pečiva přidávají i do jídel, ve kterých by ji nikdo nehledal: jogurtů, majonézy, kečupu, zmrzlin, paštik, salámů i třeba špenátu či zeleninových přesnídávek. Pro lidi postižené celiakií je díky tomu velmi složité sestavit pestrý a chutný jídelníček.

Vhodným doplňkem stravy pro celiatiky mohou být zelené potraviny (Chlorella, Barley a Spirulina Barley). A nejen pro celiatiky – u všech druhů alergií, poruch imunity i řady dalších chorob se také doporučuje vyloučit lepek z jídelníčku, byť třeba na kratší dobu. Zelené potraviny mají tu výhodu, že jsou přirozeně bezlepkové a lidskému organismu velmi prospívají.

Chlorella stimuluje imunitní systém, zlepšuje funkci střev a chrání buňky před působením volných radikálů. Dlouhodobě chrání před množením plísní a mikroorganismů. Její sílu hned poznáme na naší kůži. Akné, záněty, ekzémy začnou ustupovat a kůže se postupně vyčistí a s ní i celý organismus.

Barley obsahuje více než 20 živých enzymů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin, které jsou lehce využitelné pro zdravý růst organismu. Má nezastupitelné místo při chudokrevnosti, podpoří aktivně vstřebávání železa, posilní pankreas a stabilizuje hladinu cukru. Kůže a sliznice si vydechnou. Pohltí odumřelé buňky a zabrání množení mikroorganismů. Člověk s ním vyhrává boj nad mikrosvětem.

Spirulina Barley je kombinace sladkovodní řasy Spiruliny a extraktu z mladého ječmene. Řasa v této kombinaci posiluje účinky Barleye.

Při užívání zelených potravin se tenké a tlusté střevo “uklidí”, jeho čistota se zrcadlí i na ostatních sliznicích a člověk cítí celkovou úlevu. I ty nejvzdálenější buňky v těle ožijí přílivem nové energie.

Naše zdraví závisí na čistotě našeho střeva. A je úplně jedno, je-li člověk celiatik, nebo ne. Pamatujte si! Nejen láska, ale i zdraví prochází žaludkem...


Související články:
Celiakie
Bezlepková dieta
Eliminační diety a nesnášenlivost některých potravin
Duhringova choroba
Celiakie (intolerance lepku)
Bezlepková dieta není žádná legrace. Může však být i zábavná a chutná.
Sardinková pomazánka s vejci
Život bez pšenice – začíná vám růst pšeničné břicho: spojitost mezi pšenicí a obezitou
Neceliakiální glutenové intolerance
Jáhly – zapomenutá potravina


04.05.2011
autor: MUDr. Renáta Gerová
zdroj: magazín Vitae 4/2011
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

509,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS