Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou

Celer je velmi bohatý na chlorid sodný – sůl, která je zde v organické, tedy pro nás dobře využitelné podobě. Kdo má ještě potřebu solit, může si celer usušit (do 42° C), namlet a pak jej přidat místo soli (která ve své anorganické podobě není pro nás vhodnou potravinou). Celer posiluje funkci žaludku, působí regeneračně na obnovu krve. Je silně močopudný, proto není vhodné jej jíst ve velkém množství. Je ideální proti nachlazení – celerové silice rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy.

Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou

1 porce

Potřebujeme:

  • 20 g dýňového semínka
  • 40 g řapíkatého celeru
  • 40 g celeru bulvového
  • 40 g čínského zelí
  • 20 g červené cibule
  • 50 g avokáda
  • 2 g salátu Rukola
  • 10 g žampionů

 

Dýňová semínka namočíme cca na 4 hodiny do vody. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky, celer nastrouháme na nudličky, čínské zelí a cibuli nakrájíme na proužky, avokádo na kostičky a žampiony na tenké plátky. Vše vrstvíme jednotlivě na talíř, přidáme kešu zálivku a posypeme dýňovým semínkem a hrubě mletým 4barevným pepřem.

 

Kešu zálivka

Potřebujeme:

  • 10 g kešu ořechy
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 1/2 lžičky 4 barevného mletého pepře
  • 20 -30 ml vody (dle potřeby, aby vznikla hustá, ale tekutá zálivka)

 

Všechyn ingredience rozmixujeme na tekutou zálivku.

Celerový salát se žampiony a pepřovou kešu zálivkou

Zpět nahoru