Camu camu

Pod exotickým názvem camu camu se skrývá strom Myrciaria dubia vyskytující se v deštné části amazonského pralesa. Je to nízký strom s malými, bílými a sladce vonícími květy a malými plody.

Plody camu camu

Tyto tmavě fialové plody mají narůžovělou šťavnatou dřeň kyselé chuti s charakteristickým aroma. Jsou také nazývány bobule Berry Camu. Pozor, neplést s Acai Berry! Pro svoji kyselou chuť se nekonzumují přímo, ale vyrábí se z nich nápoj nebo prášek, který se dále používá k výrobě doplňků stravy.

K výrobě čistého prášku jsou velmi pečlivě sbírány jen nejzralejší čerstvé bobule z keřů rostoucích na březích v okolí původních pralesních řek. Bobule jsou jednoduše zpracovány, tedy postupně omyty, vypeckovány a usušeny za velmi nízkých teplot (aby nedošlo ke ztrátě důležitých látek). Prášek z camu camu je proséván, čímž se získají ty nejmenší a pro tělo nejvyužitelnější částice.

Tento malý plod je jedním z největších zdrojů vitamínu C (společně s amalaki nebo acerolou). Obsahuje rovněž vápník, draslík, železo, riboflavin (vitamín B2), niacin (vitamín B3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy. Právě to, že obsahují flavonoidy je výhodné, neboť tyto látky zlepšují absorpci vitamínu C v našem těle.

Vitamín C je významný antioxidant a právě proto jsou plody camu camu jedním z kvalitních přírodních prostředků proti rychlému stárnutí organizmu i mnoha nemocem. To je možné díky tomu, že antioxidanty působí proti vlivu negativních radikálů z našeho okolního prostředí. Vitamín C má ale více funkcí. Přispívá k normální tvorbě kolagenu, normální funkci cév, dásní, kůže a zubů, k normálnímu energetickému metabolismu a stavu nervové soustavy a například také k normální funkci imunitního systému a dobré psychické kondici. Vitamín C rovněž zlepšuje vstřebávání železa z potravy nebo přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E.

Prášek získaný z camu-camu má své využití i v potravinářství nebo při přípravě jídel v kuchyni. Dá se použít do nápojů, můžeme jej použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny, nebo se dá jíst i samotný.

Zpět nahoru