Camu camu

cm camu camu

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pod exotickým názvem camu camu se skrývá strom Myrciaria dubia vyskytující se v deštné části amazonského pralesa. Je to nízký strom s malými, bílými a sladce vonícími květy a malými plody.

Plody camu camu

Tyto tmavě fialové plody mají narůžovělou šťavnatou dřeň kyselé chuti s charakteristickým aroma. Jsou také nazývány bobule Berry Camu. Pozor, neplést s Acai Berry! Pro svoji kyselou chuť se nekonzumují přímo, ale vyrábí se z nich nápoj nebo prášek, který se dále používá k výrobě doplňků stravy.

K výrobě čistého prášku jsou velmi pečlivě sbírány jen nejzralejší čerstvé bobule z keřů rostoucích na březích v okolí původních pralesních řek. Bobule jsou jednoduše zpracovány, tedy postupně omyty, vypeckovány a usušeny za velmi nízkých teplot (aby nedošlo ke ztrátě důležitých látek). Prášek z camu camu je proséván, čímž se získají ty nejmenší a pro tělo nejvyužitelnější částice.

Tento malý plod je jedním z největších zdrojů vitamínu C (společně s amalaki nebo acerolou). Obsahuje rovněž vápník, draslík, železo, riboflavin (vitamín B2), niacin (vitamín B3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy. Právě to, že obsahují flavonoidy je výhodné, neboť tyto látky zlepšují absorpci vitamínu C v našem těle.

Vitamín C je významný antioxidant a právě proto jsou plody camu camu jedním z kvalitních přírodních prostředků proti rychlému stárnutí organizmu i mnoha nemocem. To je možné díky tomu, že antioxidanty působí proti vlivu negativních radikálů z našeho okolního prostředí. Vitamín C má ale více funkcí. Přispívá k normální tvorbě kolagenu, normální funkci cév, dásní, kůže a zubů, k normálnímu energetickému metabolismu a stavu nervové soustavy a například také k normální funkci imunitního systému a dobré psychické kondici. Vitamín C rovněž zlepšuje vstřebávání železa z potravy nebo přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E.

Prášek získaný z camu-camu má své využití i v potravinářství nebo při přípravě jídel v kuchyni. Dá se použít do nápojů, můžeme jej použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny, nebo se dá jíst i samotný.