prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Čajovníkový olej – lékárnička v malé lahvičce

24.09.2014
Čajovník
Čajovníkový olej (též známý pod anglickým názvem tea tree oil), pochází z kajeputu střídavolistého, latinsky Melaleuca alternifolia. Slovo kajeput vychází z původního domorodého caje - put a znamená černobílý. Je to strom keřovitého vzrůstu, původně rostoucí, jak napovídá i další název australský olej, v Austrálii, konkrétně v močálech a mokřinách v Novém Jižním Walesu. Dorůstá až pětimetrové výšky, kmen je zkroucený, ale silný. Lidový název čajovníkový olej je matoucí, tento strom nemá s čajem ani čajovníkem nic společného. Původně byl podle svého charakteristického tvaru nazýván T-tree, což bylo zkomoleno na tea tree a přeloženo tak i do češtiny.

Jedna teorie také uvádí, že po tom, co ho roku 1770 objevil slavný objevitel, kapitán Cook, se skutečně krátce používal k přípravě čaje. Zřejmě čaj nikomu příliš nechutnal, takže se to neujalo. Z botanického hlediska je příbuzný blahovičníkům a myrtám.

 

Velmi vydatně ho ve svém léčitelství používali domorodí obyvatelé Austrálie, například k hojení ran nebo k léčbě rýmy a nachlazení inhalováním olejů z rozdrcených listů.

 

Nás zajímají jeho listy, které jsou zdrojem světoznámého oleje. Tento olej je známý právě díky svým antibakteriálním, antiseptickým a fungicidním či antimykotickým (likviduje kvasinky a plísně) vlastnostem. Obsahuje velké množství terpenoidních látek, silic, které jsou zodpovědné za tento jeho účinek. Ze známějších silic lze uvést pinen, cymen, thujen či terpinolen. Ale je jich mnohem, mnohem více.

 

Jde o opravdu univerzální přípravek, je však třeba si uvědomit, že vždy záleží na jeho koncentraci, která se může lišit podle typu nemoci či infekce. Ale to by bylo téma na podrobnější článek. Tak proti čemu pomáhá?

 

Tea tree oil - použití

Velmi zajímavé je, že při určité koncentraci pozitivně působí proti zlatému stafylokovi (Staphylococcus aureus). Působí jak proti dermatofytům, houbám, původcům plísňových onemocnění, tak proti kandidám. Obsažený v šampónech pomáhá proti lupům, používá se i při léčbě akné. Působí i proti parazitům, ať už jsou to červi nebo blechy.

 

Zkoumá se možnost, zda působí proti herpesvirům, což jsou původci onemocnění jako opar či plané neštovice. Dokonce se objevila studie zkoumající jeho působení proti svrabu. Může se díky svému působení použít i v případě kožních defektů, jako jsou rány, poštípání hmyzem či popáleniny. Dále se užívá u nemocí svalů a kloubů, při stomatologických problémech (záněty dásní, afty, povlak zubů), snižuje tvorbu mazu, podporuje imunitu, zvyšuje krevní cirkulaci, preventivně pomáhá odpuzovat nepříjemný hmyz jako klíšťata či vši a má řadu dalších příznivých účinků. Dá se použít i v aromaterapii.

 

Čajovníkový olej se používá zejména jako klasický olej k zevnímu použití, ale je i součástí přírodních pastilek proti bolení v krku či ho můžeme najít v sirupech proti kašli. Dále se velmi hojně objevuje v přírodní kosmetice, ať už jsou to šampóny, vlasové vody, ústní vody, tekuté či tuhá mýdla, gely, krémy a další formy přípravků. Jsou zde nějaká zdravotní rizika? Jsou, ale není jich mnoho. Jako u jiných látek, může dojít při kontaktu s kůží k alergické reakci, kontaktní dermatitidě. Může dojít k zarudnutí kůže až vyjimečně ke tvorbě puchýřků. Nesmí se užívat vnitřně (výjimkou jsou některé průmyslové přípravky, kde je to pod kontrolou) a nesmí se dostat do očí.

 

Na konec bych uvedl, jak jsem již zmínil, že je třeba dodržet doporučený stupeň nemocí u konkrétních infekcí, jeho vysokým či naopak nízkým ředěním, může dojít k nárustu resistencí na bakterie a snížení imunity. Přes to všechno je čajovníkový olej velmi užitečný pomocník při péči o naše zdraví a dá se opravdu říci, že se jedná o lékárničku v malé lahvičce.

 

Základní čajovníkový olej můžete nalézt v přípravcích, jako je RTJ Group Tea tree oil. Používá se i v přípravcích na intimní hygienu, jako je Dr. Muller Tea Tree oil intimní mycí pěna nebo Intimed – balzám na vaginitidu. Díky jeho protiplísňovým účinkům se objevuje i ve sprejích proti pocení nohou, jako je například Top Gold – deodorant s arnikou a Tea tree oil. Objevuje se i v přípravcích přírodní kosmetiky, jako je Bio regenerační olej Saloos nebo Saloos Sprchový olej a v mnoha dalších přípravcích.

 

Celková nabídka přípravků obsahující Tea tree čajovníkový strom.


Související články:
Zatočte s plísněmi nohou. Navždy!
Herpes (opar)
Lupy
Tea Tree Oil – zázrak z přírody
Když hmyz útočí


24.09.2014
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Přírodní léčba


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS