Čaje, které zahřejí i pomohou vašemu zdraví na podzim

cm caj skorice

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Čaje a podzim patří k sobě. Teplý čaj, který nás zahřeje a posílí v tomto sychravém ročním období, přijde každému vhod. Jaké čaje se dají tedy doporučit? Vynecháme protentokrát vysloveně bylinné směsi ze známých i méně známých léčivých rostlin a budeme se věnovat trochu jiným čajům, které nejen zahřejí, ale obsahují i užitečné přírodní látky.

Pu-erh

První z nich je v současnosti čím dál více oblíbený čínský čaj známý pod názvem Pu-erh. Jméno dostal podle oblasti v čínské provincii Jun-nan. Právě v této oblasti jsou ty správné klimatické podmínky, které mu vyhovují. Tento čaj obsahuje řadu důležitých složek – vitamíny, stopové prvky, minerály, saponiny a další látky. Právě díky obsahům saponinů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tak zbavovat tělo přebytečného tuku. Stejně tak pomáhá odstraňovat nadbytečné žlučové kyseliny z organismu. Rovněž podporuje trávení a celkově přispívá k dobrému metabolismu. V přírodní medicíně se doporučuje také v případě tzv. překyselení organismu (pojem z oblasti této medicíny). Hořké složky čaje Pu-erh, které pomáhají lepšímu trávení, také působí celkově zásaditě. Tento čaj je příbuzný jak se zeleným, tak s černým čajem.

Zelený čaj

Právě zelený čaj je dalším čajem, který si můžeme dát na podzim pro zahřátí. Jeho pozitivní působení na zdraví je uváděno již ve starých knihách tradiční čínské medicíny. Zelený čaj obsahuje vitamín C, beta-karoten (tzv. provitamin A), mangan, fluor, zinek a měď. Je také řazen mezi tzv. antioxidanty, tedy látky, které zabraňují negativnímu působení škodlivých volných radikálů, vyskytujících se v našem okolí. Zelenému čaji jsou také přisuzovány příznivé účinky na střevní mikroflóru (důležitá pro správnou činnost trávicího traktu a dobrý stav naší imunity). Někteří odborníci přisuzují zelenému čaji příznivé působení u alergiků.

Výsledky některých studií naznačují, že kvalitní zelený čaj by mohl působit příznivě v prevenci některých druhů rakoviny. Pro ty, kdo chtějí hubnout je také dobré pití zeleného čaje doporučit – snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků.

Rooibos

Dalším možným čajem pro podzim je rooibos. Rooibos neboli čajovníkovec kapský je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany a pochází z jižní Afriky. Jeho jméno v překladu znamená červený keř. Z přírodních látek obsahuje vitamín C, vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fluor, hořčík flavonoidy, rutin, kyselinu chlorogenovou, ferulovou a kávovou. Flavonoidy snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci. Obsažené kyseliny působí antibakteriálně, antivirově i proti plísním. Kyseliny kávová a ferulová mají velmi podobné účinky jako flavonoidy. Působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou dobrou prevencí, ale i doplňkem celkové léčby aterosklerózy a dalších nemocí. A konečně rutin zlepšuje elasticitu cév a kapilární průtok krve.

Zázvorový čaj

Čtveřici čajů doplníme jako posledním známým a tradičně oblíbeným čajem při nachlazení a pro zahřátí – čajem ze zázvoru. Často se připravuje s medem a citrónem. Čaj ze zázvoru má vhodné termoregulační vlastnosti, díky kterým vás udrží v teple. Navíc, nejenže pomůže při nachlazení, ale také pomáhá při snižování zvýšené hladiny cholesterolu. Některé studie uvádějí, že pití tohoto čaje snižuje pocit hladu a také pomáhá mírnit různé bolesti.

Takže zbývá si jen vybrat a dobrou chuť!