Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Bylinky a koření pro naše zdraví a výtečnou kuchyni

28.03.2018
Bylinky

Bylinky jsou tak staré jako lidstvo samo, ale i v moderní době mají nezastupitelné místo při svém použití jako dochucující složka pokrmů studené a teplé kuchyně, ale i mnohých nápojů, i jako prostředek pro prevenci či léčbu nemocí a zdravotních poruch. A co teprve, když se tyto dva účely mohou kombinovat a využívat najednou! Vzala jsem si pod drobnohled některé bylinky a koření, abyste věděli, s kým máte „tu čest“ ve své kuchyni, nejen v rámci chuťového doplňku, ale i v oblasti zdravotních účinků.

Andělika lékařská

Andělika je bylinka, která není u lidí natolik známá jako jiné, které zmíním. Proč ji používat? Například proto, že pomáhá při zažívacích obtížích, při onemocnění horních cest dýchacích a slouží i jako prostředek k detoxikaci jater. Anděliku pijte jako čaj a v případě, že Vás bolí klouby, tak si připravte teplou lázeň a do vody vhoďte několik lístků anděliky.

 

Meduňka

Ještě než sáhnete po prášcích na spaní v případě, že trpíte nespavostí, primárně vsaďte na řešení příčiny nespavosti, a také na bylinný čaj, ve kterém je meduňka lékařská součástí. Krom nespavosti je meduňka i podpůrným prostředkem při poruchách nervové soustavy, při depresích a roli hraje i v prevenci duševního zdraví.

 

Máta

Nejen v mojitu si užijte mentolové chuti máty! Zkuste ji zařadit i při pečení mas, do pomazánek, dezertů, nealkoholických nápojů a taktéž jako bylinný čaj s mátou. Mátě nemůžeme odepřít její účinky, které podporují trávení, pomáhají při nevolnostech (a to jak žaludečních, tak střevních) a pomáhají se nám uvolit, když jsme ve stresu.

 

Bazalka

Bazalka už zdaleka není jen součást italské kuchyně, naopak i v českých potravinových skříňkách má své místo snad už v každé moderní domácnosti. V případě bazalky si neuděláme čaj, ale použijeme ji jako dochucovací prostředek rovnou do pokrmů, aby nám krom doladění chutí napomohla trávení a zmírnila případné žaludeční obtíže.

 

Oregano

Zajímavostí u oregana je to, že díky vonným silicím je hojně využíván ve farmaceutickém průmyslu při výrobě léků na kašel, na dýchací obtíže, při zánětech dýchacích cest či při astmatu. Užít si ho můžete ale i v pokrmech italské a francouzské kuchyně jako typické koření pro tyto kuchyně a jejich lokality.


Související články:
Moringa olejodárná (Moringa oleifera)
Koření nejen pro trávení, ale i pro zdraví
I přes snahu nehubnete? Co když je chyba nejen v jídle?
Smoothie a freshe s moringou
Ostropestřec mariánský – přírodní detoxikační prostředek


28.03.2018
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: www.herbandme.cz
další články v rubrice: Bylinky


 
Minerální látky - jejich zdroje a význam pro organismus
Perila křovitá (Perilla frutescens)
Lysin – životně důležitá aminokyselina
Proč je krevní skupina 0 více méně masožravá a proč A preferuje spíše vegetariánský způsob života?
Tipy, jak ulevit slinivce
Priessnitzův obklad
Dělejte věci úplně jinak, než se očekává a jste zvyklí
Co pomáhá na vyčerpanost a jak pomoci sám sobě při chronické nemoci – 2. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS