Bude Vás zajímat – Proč jsme kyselí?

Překyselení organismu je v současnosti jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob, protože zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí našeho těla. Naše nepřirozené stravovací návyky vedly k tomu, že podíl zásaditosti v našem těle je vytrvale příliš nízký a podíl kyselosti u většiny lidí naopak příliš vysoký.

Čím to je, že překyselení organismu je pravděpodobnější než jeho vyšší zásaditost? Tělo vytváří kyseliny částečně samo, připomeňme jen žaludeční šťávy, zásady však získává výlučně jen prostřednictvím potravy – a mimo to jsou neustále spotřebovávány. Svému tělu nedáváme často příležitost k tomu, aby odbourávalo kyseliny přirozenou cestou, protože příliš málo pijeme. Pokud se také navíc nedostatečně pohybujeme, vydýchají plíce jen velmi málo kyselin, přitom nedostatek kyslíku vede k jejich další produkci. Také chronický nedostatek vitaminů a stopových prvků podporuje tvorbu kyselin, protože tělo nedokáže dokončit určité procesy látkové výměny. Jestliže v nevhodnou dobu něco špatného sníme – a navíc ve spěchu, může se dokonce i původně zásaditá strava změnit v kyselou. V dietologii je tento jev označován jako zásaditá “inverze”. Starosti, zloba a stres kyselost ještě zvyšují.

Dokud si tělo může brát zásadité látky z vaziva, cév a kostí, dokáže přebytek kyselin neutralizovat. Tím však dochází k úbytku minerálů z těla, řídnutí kostí a sklerotizaci cév, což vede jak k infarktu, mozkové příhodě či osteoporóze, tak i k revmatismu, dně, artróze, deformaci obratlů atd. Kdo by si pomyslel, že i vypadávání vlasů, deprese, ekzémy a zubní kazy jsou následky přemíry kyselosti v těle?

Překyselení způsobuje většinu nemocí a důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie. Ta probíhá především za pomoci přirozené stravy, bohaté na zásadité látky.

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Ananas, artyčok, aspik, bambusové klíčky, banány, borůvky, bramborová polévka, bramborové knedlíky, brambory, brokolice, broskve (čerstvé), brynza, bylinkové čaje, camembert (30% tuku), celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, čaj (zelený), černý kořen, černý nasládlý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, dietní margarin, dietní olej, droždí, dýně, fazole (zelené), fenykl, grahamový chléb, grapefruitový džus, hlávkové zelí, hovězí filet, hrášek (čerstvý), hrušky, husí prsa, chřest, jablko (přírodní šťáva, dřeň, jablečné víno, koláč z kynutého těsta), jáhly, jahody (čerstvé), jogurt, kapusta, kapusta kadeřavá, kdoule, kedlubny, Knäckebrott, kondenzované mléko, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínka, maliny, margarin, máslo, medový meloun, meloun, meruňky, minerální voda neperlivá, mirabelky, mléko (1,5 až 3% tuku), mrkev, nektarinky, netučné mléko (sbírané), netučný tvaroh, nudle, odstřeďované mléko, okurky, okurky v koprovém nebo octovém nálevu, ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus (přírodní), pórek, rajčata (džus), růžičková kapusta, rýže (natural), ředkev, ředkvičky, řeřicha, slepice (pečená i vařená), slunečnicový olej, sójové klíčky, srnčí kýta, šípky, špenát, šťáva z kyselého zelí, švestky, telecí filé, telecí stehno, treska, třešně, tučné mléko, tvaroh, ústřice, želatina, žitná mouka, žitný chléb.

Pryč s kyselostí!

Řasa chlorella proti překyselení

V roce 1975 japonští výzkumníci publikovali článek, který dokládal, že řasa chlorella zařazená do jídelníčku snižuje cholesterol v krvi i v játrech. Chrání toxiny zatížená, ztučnělá, minerálně deficitní játra prostřednictvím chlorofylu, který čistí krev a pomáhá vytvářet obsah hemoglobinu v krvi. Stimuluje lepší funkci střev a zlepšuje střevní vylučování, které odvádí více cholesterolu a tuků v trávenině a brání jim absorbovat se do krevního řečiště. Čisticí aktivita řasy u vylučovacích orgánů (ledvin a jater) pomáhá udržovat krev čistou. Takto čistá krev účinně odvádí metabolity z buněk a tkání.

Další významnou vlastností řasy chlorelly je schopnost snižovat kyselost vnitřního prostředí (alkalizovat). Pokud je organismus překyselený, vystavuje se vyššímu riziku onemocnění, neboť kyselé prostředí je příznivé pro množení nejrůznějších mikrobů a plísní. Ideální hodnota pH lidského těla se pohybuje v rozmezí 7,2 – 7,4. Konzumací řasy chlorelly je tedy možné řadě onemocnění předejít.

 

Zpět nahoru