Brusinka z Kanady

Nejprve je třeba říci, že s brusinkou to není úplně lehké. Naše česká brusnice brusinka je malý keřík, který zřídkavě roste v kyselých lesích, na rašelinném podloží – například na Šumavě. Její listy se přidávají do čajových bylinných směsí určených k dezinfekci močových cest. Má červené plody, které jsou pro průmyslové zpracování příliš maličké. Proto se pod pojmem brusinka všeobecně přijímá klikva velkoplodá.  Tato rostlina preferuje úplně stejné půdní podmínky jako její česká „kolegyně“, plody má ale výrazně větší. Účinky jsou prakticky totožné.

Působení brusinky

Tradičně se jak listy, tak plody brusinek podávají při močových potížích. V indiánských kulturách Severní Ameriky se užívaly také na problémy s trávením, při horečkách a otocích. Brusinka výrazně zlepšovala chuť masa v zimě a tehdy také dodávala (nejčastěji v sušené podobě) tolik potřebné vitaminy. Ukazuje se, že brusinka napomáhá v boji proti infekcím v dutině ústní, spolupůsobí proti kardiovaskulárním problémům.

Jak to dělá?

Obsahuje celou řadu důležitých látek. Například polyfenoly. To jsou sloučeniny, které se v těle rychle metabolizují na protizánětlivé, antioxidační i antibakteriální látky. Triterpeny zase fungují jako látky, ze kterých si tělo vytváří důležité hormony. A flavonoidy působí detoxikačně, antioxidačně a podporují správnou funkci cévního systému. Mimochodem, říká se jim vitamin P. V laboratorních podmínkách zpomaluje brusinka růst rakovinných buněk (u rakoviny jater a prsu), také oslabuje bakterii Helicobacter pylori. Svým obsahem vitaminů A, E, C a minerálů železa, vápníku a draslíku přispívá k doplnění těchto důležitých prvků. Tím se spolupodílí na udržení dobrého zraku – s pomocí vitaminu A, působí výrazně antioxidačně – díky vitaminu E, s C vitaminem podporuje vstřebávání železa, kvalitu chrupavek, vývoj kostí a zubů a také tvorbu bílých krvinek. Úloha železa a vápníku je jistě dostatečně známá, tak se zmíním jen o draslíku. Jeho nedostatkem trpí zejména lidé s průjmy nebo sportovci, vylučují jej také z těla některé léky na odvodnění. Jeho nedostatek se projevuje únavou, neschopností spát, zhoršením paměti a horším vstřebáváním cukru do buněk – tedy zvýšením glykémie. Kyselost brusinky dle TČM reguluje činnost jater a žlučníku, a tím nastavuje daleko lepší proudění energie i krve, což je v souladu s funkcí jater. Díky tomu dochází k regeneraci prakticky všech meridiánů. Nejvíc asi ovlivňuje dráhy srdce, perikardu a tří ohnišť. Ty se podílejí na udržení stability našeho nervového systému ve stresu.

Organic cranberry v praxi

Napadá mě ale ještě jedno použití, a to u nádorových onemocnění trávicího traktu. Sama by to brusinka nezvládla, ale v kombinaci s Annonou muricata by její účinek mohl být velmi zajímavý. Jen jedno upozornění na závěr. Brusnicovité rostliny se nemají používat dlouhodobě. Jejich účinné látky se při řadu měsíců trvajícím užívání hromadí v organismu a mění se na méně příznivé sloučeniny. Proto si Organic Cranberry vychutnejme v období, kdy ji potřebujeme, tehdy nám také maximálně pomůže. Nezapomínejme, že co je silné, má se užívat s mírou.

Zdroj:www.energy.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.