Bromelain a srdeční choroby

Bromelin je enzym obsažený v čerstvém ananasu. Štěpí bílkoviny a sráží mléko. Potravinové doplňky se obvykle vyrábí ze stopky ananasu a jsou poněkud odlišné od enzymu obsaženého v plodu. Pro svůj protizánětlivý účinek je Bromelain velmi užitečný při léčení bolestí a otoků spojených s podvrtnutí kloubů a zhmožděním svalů, stejně jako při léčení ran, popálenin a revmatických zánětů kloubů.

Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný také v prevenci srdečních chorob, protože snižuje riziko trombózy. Navíc uvolňuje sevření srdečních tepen a zmírňuje anginózní bolesti. Vzhledem k tomu, že bromelin štěpí bílkoviny, má velmi pravděpodobně i protirakovinné účinky. Může zvyšovat účinnost chemoterapie a není vyloučeno, že potlačuje i růst nádorových buněk.

Používá-li se peronálně, ukazuje se, že přispívá k syntéze proti-nádorových sloučenin. Dále bromelin pravděpodobně zřeďuje hlen, což může být důležité pro podpůrnou terapii chronické bronchitidy. Podobný účinek může mít při léčení zánětu vedlejších dutin. Jiné studie dokazují, že bromelin podporuje vstřebávání antibiotik, stejně jako kurkuminu. Syrový ananas sám o sobě nemůže poskytnout léčivé množství bromelinu. To lze získat pouze v potravinových doplňcích. Bromelin je nejlépe užívat na lačno.

Zpět nahoru