Brokolice údajně pomáhá i proti následkům cukrovky

Brokolice, označovaná svými příznivci za nejzdravější zeleninu vůbec, má šanci rozšířit seznam svých blahodárných účinků o další položku. Podle vědců z univerzity v britském Warwicku by totiž mohla pomáhat i proti nepříznivým dopadům, které má cukrovka na stav tepen a cév nemocných.

Laboratorní pokusy, které ale musí být ještě prověřeny dalšími testy v běžných životních podmínkách, prokázaly, že jedna ze složek obsažených v brokolici je schopna podpořit produkci enzymů, které chrání tepny a cévy, a zároveň redukovat vysoký obsah určitých molekul v krvi, které poškozují cévní buňky. Touto složkou je sulforafan, který je obsažen v brokolici i v dalších rostlinách čeledi brukvovitých, jako jsou květák, různé druhy zelí, kapusta nebo kedlubny.  Brokolice je chválena nejen pro svůj vysoký obsah vitamínů, ale bývá spojována i s protirakovinným působením. Již delší dobu jsou jí připisovány také příznivé účinky při snižování rizika infarktu a mrtvice.

Nová studie, zveřejněná v nejnovějším vydání časopisu Diabetes, naznačuje, že brokolice by mohla působit preventivně nejen u zdravých osob, ale že by mohla pomáhat i proti vzniku vaskulárních problémů u osob nemocných cukrovkou. Tito lidé totiž trpí právě v důsledku cukrovky až pětkrát častěji kardiovaskulárními chorobami než ostatní. Buňky cév jsou poškozovány vysokým obsahem glukózy, která cukrovku provází. Sulforafan je však schopen redukovat podle britských vědců až o 73 procent obsah škodlivých molekul v cévách a aktivovat očistné antioxidanty a enzymy.

 

Zpět nahoru