Břicháč Tom a Lucie – Zdravě žít je láskou na celý život

cm brichac tom a lucie mgr tomas kosacik

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pokud jednou přejdete ze stavu: „chci držet dietu a zhubnout 5 kg“ do stavu „chci žít zdravě“, už jste „infikovaní“ a navždy se stanete věčným hledačem zdravých potravin, nových chutí, vůní a vymýšleným vlastních receptů. My se snažíme vymýšlet stále něco nového, i když je pravda, že bestsellery jako trhanec nebo ovesná kaše jsou u nás na snídani nejčastěji. Naučili jsme se ale experimentovat i s potravinami, které jsme kdysi neznali a zařadili jsme je do receptů i v nové knize.

Dostupné nebo nedostupné suroviny?

Občas se objevují diskuze, jestli se dá uvařit zdravě i z běžných surovin. Jsme zastánci hlavně surovin, které člověk sežene kdekoliv. Ale ten, kdo si chce jídlo ozvláštnit něčím netypickým, musí občas doplnit jídlo i právě tím netypickým. Ani my nebydlíme přímo u zdravé výživy, abychom měli všechny suroviny hned pod nosem, ale v dnešní době je mnoho řešení, jak si suroviny jednoduše zajistit. I když něco vypadá nedostupně, je jen na nás, jak se k tomu postavíme. Zdraví máme jen jedno a investice do vlastního těla je to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. Proto se k tomu stavíme tak, že neexistuje nic nedostupného, jen pro sehnání některých surovin musíme udělat více. Mnoho věcí dnes lze jednoduše objednat přes internet a nechat si domů poslat balíček, který vydrží i na 3 měsíce. A zbylé věci seženeme ve zdravé výživě, kde občas děláme větší nákup.

Možná vás také nejednou napadla otázka, jestli je zdravé vaření drahé? Není! Opět to záleží na nás. Můžeme si každý den kupovat lososa a krevety a utratit tisíce, nebo si můžeme kupovat běžné zdravější potraviny a občas je ozvláštnit něčím dražším. Většinou je to stejně s dražšími potravinami tak, že jen první nákup vypadá draze, ale takové balení např. chia semínek nebo kokosového mléka nám vydrží na několik receptů.

Dýňová omáčka s bramborem

2 porce / 30 minut

Touto lahodnou zdravou omáčkou uděláte radost celé rodině. Hlavně dětem. My ji milujeme! Jsme pořád děti 🙂

Na 2 porce potřebujeme:

  • 200 g brambor v syrovém stavu
  • 220 g kuřecích prsou
  • kurkumu
  • celý kmín
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na omáčku potřebujeme:

  • 500 g dýně hokkaido
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • lžičku másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce mletých ovesných vloček
  • drcený kmín
  • sůl

Návod na přípravu:

  1. Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme na pánvi na lžičce másla. Mrkev a dýni nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Zeleninu přidáme na pánvičku, osolíme 1-2 lžičkami soli, přidáme 2 lžičky drceného kmínu a vše společně s cibulí restujeme.
  4. Poté zalijeme 2 hrnky vařící vody a necháme 10 minut dusit.
  5. Přidáme 2 lžíce zakysané smetany a 2 lžíce mletých ovesných vloček. Omáčku ochutnáme a případně můžeme dosolit.
  6. Na trošce olivového oleje restujeme kuřecí nudličky, opepříme, osolíme a posypeme špetkou kurkumy.
Tip: Místo zakysané smetany

můžeme použít ricottu

a získáme tak ještě lahodnější

chuť omáčky.

Ukázka z knihy Břicháč Tom a Lucie (Mgr. Tomáš Kosačík).