Borůvky, antioxidační zázrak z lesa

cm boruvky1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Osobně je zbožňuji již odmala, ponejvíce pak v jejich čerstvém stavu, čímž si uchovávají všechny své cenné benefity v podobě vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů. Ač se to nezdá, borůvky platí za jeden z největších pokladů lesa, jsou totiž nabité zdravím a léčí celý dlouhý zástup nejrůznějších neduhů. Pojďme si nyní popovídat o tom, co v nich najdeme.

Obsah vitamínu C v ovoci a zelenině rok od roku klesá. Zmiňme třeba jen jahody, kdy od roku 1985 pokleslo množství tohoto důležitého antioxidantu o dobrých 85 %. Jinak tomu není ani u jablek, ačkoli zde obsah vitamínu C všeobecně nízký. Lesy, díky přirozenému ekosystému a ochranné legislativě, do které spadají, disponují bohatě vyživenou půdou. Vše, co zde roste, nese právoplatnou nálepku Bio a tedy i pořádnou porci zdraví, neboť si můžeme natrhat čerstvé, enzymatické a plné vitamínů. Ve 150 g těchto sytě fialových plodů najdeme zhruba 30 mg vitamínu C. Rozmixujeme-li navíc s kiwi a hrstí špenátu, získáme velmi lahodné smoothie, které naplní 100% doporučenou dávku tohoto vitamínu na den. Na céčko mysleme nejen ve spojitosti s imunitou, ale také s lepší vstřebatelností železa, se kterým jde ruku v ruce. V borůvkovém kompotu již, bohužel, žádné vitamíny nenajdeme, taktéž se s vyšší teplotou vytrácejí cenné enzymy. Takže, spíše než v podobě zimního kompotu, užívejme čerstvých borůvek v jejich nejslunnější sezóně. Vždyť se dají přidat do ranních obilných kaší, ovocných salátů, již zmiňovaných smoothies, dají se zamrazit s banány a posléze rozmixovat na výtečnou zmrzlinu. Případně je vhodit do mixéru s mandlovým mlékem a kapkou dobrého medu, dle chuti také s banánem, abychom uchystali plnohodnotný voňavý a sladký shake. Můžeme jimi ozdobit dorty, případně z nich udělat lehoučký tvarohový krém, ovocnou plňku, kterou lze nanést na oříškový korpus. Můžeme cokoli, neboť zde existuje nepřeberné množství variant a kombinací.

Jedny z nejdůležitějších látek, které borůvky obsahují, nazýváme antioxidanty. Těch však existuje celá spousta, řadíme je do několika skupin, kdy každá z nich vykazuje různé léčivé vlastnosti. Ráda bych vzpomněla třeba anthocyanin, významný flavonoid, jenž redukuje volné radikály, zodpovědné za vznik nádorového bujení. Dále stimuluje činnost mozku, podporuje regeneraci těla, tlumí autoimunitní poruchy a dle posledních výzkumů pozitivně ovlivňuje tzv. viscerální tuk, tedy tuk v oblasti bříška. Zajímavé množství anthocyaninu obsahují také jahody.

Dalším z významných antioxidantů může být méně známý pterostilben, patřící mezi stilbeny, podskupinu polyfenolů. Společně s dalším ze siláků, resveratrolem, nacházejícím se například v červeném víně, jej řadíme mezi látky, které mají ten dar přirozeně redukovat hladinu cholesterolu v krvi a zároveň, svým antioxidačním charakterem chránit tělo před působením volných radikálů. Je známo, že je cytotoxický pro řadu rakovinných buněk včetně rakoviny prsu.

Třísloviny, kterými se borůvky jenom hemží, ocení zajisté ženy, které se pravidelně potýkají s menstruačními bolestmi spojenými se silným krvácením, případně pak při potížích v klimakteriu. Borůvky navíc chrání sliznice a přispívají k jejich rychlejší regeneraci, zvláště, jsou-li postiženy zánětlivou reakcí. Proto je doporučuji při každém autoimunitním ochoření.

To, že by u diabetika mohli neúměrně zvyšovat hladinu krevního cukru, netřeba brát v potaz, co se sacharidových výměnných jednotek týká, jsou na tom velmi dobře. 100 g ovoce čítá cca 10 g sacharidů. Pokud tedy dopolední svačina tvořena dvěma výměnnými jednotkami, lze je zkombinovat s polovinou banánu, případně dvěma kusy kiwi, nebo si jich naložit plnou mističku o váze 200 g. Příjemným zpestřením může být rovněž i čaj z borůvkových listů, který hladinu krevního cukru jemně snižuje. Na jeden hrneček postačí 1 polévková lžíce lístků, které 10 minut provaříme. Pijeme 30 minut před každým jídlem. Stejný odvar pak ulevuje paradontóze a zánětům dásní.

Kalorie počítám nerada, přijde mi, jako by pak strava byla limitována svou sytící hodnotou, nicméně, hlídáme-li váhu, na borůvky nezapomínejme, množství kcal je skutečně nízké.

Nejedna maminka ví, že borůvky zastavují nepříjemné průjmy, čímž zmírňují lehčí střevní obtíže. Tím onen pozitivní výčet stále nekončí, ve své podstatě jsou jednoduše kouzelné, neboť regenerují denně namáhané oči a ledviny.

Jako jedny z mála plodů jsou fialové, tato barva je v jídelníčku výjimečná, vždyť kolik máme plodů červených, oranžových, žlutých, ale fialová? Krom lilků a švestek připadne snad jen borůvkám. Proto si je skutečně, s největší chutí a do sytosti užijme, zvláště tam, kde nás trápí alergie, zánětlivé procesy, snížená imunitní reakce těla, afty, paradontóza, ledvinové problémy a mnohé další.

Mandlové mléko s borůvkami a banánem

  • 100 g mandlí
  • 300 ml vody
  • 100 g borůvek
  • 1 banán
  • skořice
  • 1 PL medu

Mandle namočíme na 4 hodiny, posléze je rozmixujeme ve vodě. Mixujeme tak dlouho, dokud výsledný nápoj nenabyde mléčné barvy. Posléze přecedíme. Do hotového mléka rozmixujeme banán a borůvky, stejně tak med, je-li potřeba, a trošku skořice. Pijeme čerstvé, neuchováváme do zásoby, mandle jsou tuk, který rychle oxiduje.

Sladká borůvková kaše

  • 60 g jahel
  • 60 g čerstvých borůvek
  • 30 g dobré hořké čokolády
  • 20 g sušených nesířených švestek
  • 1 PL melasy

Jáhly spaříme, 15 minut povaříme a scedíme. Vložíme do mísy. Přidáme omyté borůvky, kousky hořké čokolády, sušené švestky pokrájené na kousky, dle chuti dosladíme melasou.

Borůvkové muffiny

  • 250 g špaldové mouky
  • 150 g borůvek
  • 150 ml podmáslí
  • 50 g ovesných vloček
  • vinný kámen
  • vanilkový prášek
  • Bio pomerančová kůra
  • 40 g melasy
  • 20 g karobu

Špaldovou mouku smícháme s vločkami, vinným kamenem, podmáslím a borůvkami. Přisypeme karobový prášek, vanilku, nastrouhanou pomerančovou kůru, dosladíme melasou. Je-li těsto příliš husté, jemně rozředíme podmáslím. Vkládáme do muffinové, kokosovým olejem vymazané formy. Pečeme 30 minut na 160 °C.