Boloňské špagety

Oblíbená omáčka severní Itálie ve veganské verzi. Surovin je tentokrát více, ale všechny jsou důležité pro to, aby chuť i konzistence boloňské omáčky byly tak akorát.

Ingredience

  • 400 g špaget Girolomoni
  • 680 g rajčatového pyré
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks stonku řapíkatého celeru
  • 4 ks stroužky česneku
  • 125 g houby (žampiony, shitake nebo hlíva)
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • lžíce sójové omáčky tamari
  • bobkový list
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • sůl
  • pepř
  • 80 g červené čočky

Jak na to?

  1. V kastrolu rozehřejte olivový olej. Přidejte mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájené na drobné kostičky a nechte pomalu zesklovatět.
  2. Přidejte pokrájené houby s nasekaným česnekem a pomalu restujte. Houby postupně ztratí většinu vody a zelenina mírně zezlátne.
  3. Zalijte rajčatovým pyré a vývarem. Přidejte čočku, lahůdkové droždí, tamari, nasekané ořechy, bylinky a bobkový list. Na mírném plameni povařte do změknutí čočky a zhoustnutí omáčky (asi 30–45 minut).
  4. Vyjměte bylinky a bobkový list. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se špagetami.
Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.