Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí

nova biokucharka hanky zemanove mgr hana zemanova 14377451

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Co jsou biopotraviny? Biopotraviny jsou jakékoli potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Znamená to, že kdykoli koupíte biopotravinu, investujete do ochrany půdy, vody a celého ekosystému země. Dnes už si v kvalitě bio můžete koupit cokoli, od obilovin, luštěnin přes maso, mléčné výrobky, zeleninu až po víno, čokoládu, sušenky, kečup nebo třeba uherák.

Proč jíst biopotraviny a podporovat ekologické zemědělství

  • Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí
  • Ekofarmáři nepoužívají rizikové pesticidy
  • Biopotraviny vznikají přirozeným neurychlovaným způsobem
  • V ekologickém zemědělství se nesmí používat geneticky modifikované organizmy
  • Ekofarmáři chrání půdu, vodu, vzduch a celý ekosystém
  • Ekozemědělství je dlouhodobě udržitelné a ceny biopotravin jsou férové

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

4 porce / vegan / bez lepku

500 g očištěné dýně Hokkaidó

250 g cibule, ideálně červené

250 g pastiňáku

50 ml olivového oleje

5 prolisovaných stroužků česneku

2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)

troška tymiánu

miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola

lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

zálivka na salát:

8 lžic olivového oleje

2 lžíce umeocta

sůl a čerstvě mletý pepř

2 stroužky česneku

1 lžíce celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny)

  1. Dýně Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastiňák a cibuli na půlměsíčky.
  2. Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
  3. Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý salát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.
  4. Salát omyjte a vysušte v sušičce na saláty
  5. Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
  6. Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

Ukázka z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové.