Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí

Co jsou biopotraviny? Biopotraviny jsou jakékoli potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Znamená to, že kdykoli koupíte biopotravinu, investujete do ochrany půdy, vody a celého ekosystému země. Dnes už si v kvalitě bio můžete koupit cokoli, od obilovin, luštěnin přes maso, mléčné výrobky, zeleninu až po víno, čokoládu, sušenky, kečup nebo třeba uherák.

Proč jíst biopotraviny a podporovat ekologické zemědělství

  • Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí
  • Ekofarmáři nepoužívají rizikové pesticidy
  • Biopotraviny vznikají přirozeným neurychlovaným způsobem
  • V ekologickém zemědělství se nesmí používat geneticky modifikované organizmy
  • Ekofarmáři chrání půdu, vodu, vzduch a celý ekosystém
  • Ekozemědělství je dlouhodobě udržitelné a ceny biopotravin jsou férové

Podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem

4 porce / vegan / bez lepku

500 g očištěné dýně Hokkaidó

250 g cibule, ideálně červené

250 g pastiňáku

50 ml olivového oleje

5 prolisovaných stroužků česneku

2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)

troška tymiánu

miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola

lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy

zálivka na salát:

8 lžic olivového oleje

2 lžíce umeocta

sůl a čerstvě mletý pepř

2 stroužky česneku

1 lžíce celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny)

  1. Dýně Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastiňák a cibuli na půlměsíčky.
  2. Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
  3. Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý salát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.
  4. Salát omyjte a vysušte v sušičce na saláty
  5. Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
  6. Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.

Ukázka z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové.

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.