Bílý chřest nebo raději zelený?

cm chrest

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chřest není jenom gurmánskou delikatesou, ale navíc je také zdravý. Oblíbený a známější je chřest bílý, ale poslední roky zelený chřest stále více získává na své oblíbenosti.

Pozitivní účinky chřestu

Bezesporu můžeme o chřestu říci, že je vitamínovou a minerálovou bombou. Vysoký obsah vitamínu C a E je účinná obrana proti volným radikálům tedy rakovině. Vysoký obsah kyseliny listové v zeleném chřestu je prevencí proti cévním chorobám a přispívá ke krvetvorbě. Díky kyselině asparagové, obsažené v bílém chřestu, jsou z těla vylučovány účinně toxiny, jelikož je podporován okruh jater a ledvin.

Chřest je mimo jiné velmi doporučován diabetikům, jelikož nastavuje správnou hladinu krevního cukru a startuje účinnou látkovou výměnu. Je vodný také pro lidi s revmatickými a kožními potížemi. Dokonce pozitivně ovlivňuje impotenci. Celkově je vhodný pro jarní detoxikaci organismu a pro redukci váhy. Díky zvýšenému obsahu kyseliny močové se nedoporučuje nemocným s dnou.

Recept na chřestovou polévku:

  • špetka kurkumy
  • 1/2 kg bílého chřestu
  • 1 lžíce řepkového oleje lis. za studena
  • 2 cibule
  • 2 dcl kokosového mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 kostky BIO bujonu
  • nerafinovaná mořská sůl
  • pár kapek z citronu
  • půl bílé housky
  • 2 lžíce petržele

Chřest oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Svázaný svazek dáme do osolené vody s cukrem a bílou houskou a vaříme cca 15 – 25 min. Do zahřátého hrnce nalijeme řepkový olej lisovaný za studena. Přidáme na jemno nakrájenou cibulku a chvíli restujeme, až cibulka pustí šťávu. Potom přidáme na kousky nakrájený uvařený chřest. Nastrouháme zázvor a nadrobíme BIO bujon a přelijeme vodou. Krátce povaříme cca 5 – 10 min. Přikápneme citronovou šťávu a přisypeme kurkumu. Zalijeme kokosovým mlékem a jemně přisladíme třtinovým cukrem a ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti dosolíme mořskou nerafinovanou solí. Servírujeme se zelenou petrželkou.

Konzumací chřestu získá vaše tělo na vitalitě a štíhlé linii.