Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Bílý chřest nebo raději zelený?

26.08.2011
Chřest není jenom gurmánskou delikatesou, ale navíc je také zdravý. Oblíbený a známější je chřest bílý, ale poslední roky zelený chřest stále více získává na své oblíbenosti.

 

Pozitivní účinky chřestu

Bezesporu můžeme o chřestu říci, že je vitamínovou a minerálovou bombou. Vysoký obsah vitamínu C a E je účinná obrana proti volným radikálům tedy rakovině. Vysoký obsah kyseliny listové v zeleném chřestu je prevencí proti cévním chorobám a přispívá ke krvetvorbě. Díky kyselině asparagové, obsažené v bílém chřestu, jsou z těla vylučovány účinně toxiny, jelikož je podporován okruh jater a ledvin.

Chřest je mimo jiné velmi doporučován diabetikům, jelikož nastavuje správnou hladinu krevního cukru a startuje účinnou látkovou výměnu. Je vodný také pro lidi s revmatickými a kožními potížemi. Dokonce pozitivně ovlivňuje impotenci. Celkově je vhodný pro jarní detoxikaci organismu a pro redukci váhy. Díky zvýšenému obsahu kyseliny močové se nedoporučuje nemocným s dnou.

Recept na chřestovou polévku:

Chřest oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Svázaný svazek dáme do osolené vody s cukrem a bílou houskou a vaříme cca 15 - 25 min. Do zahřátého hrnce nalijeme řepkový olej lisovaný za studena. Přidáme na jemno nakrájenou cibulku a chvíli restujeme, až cibulka pustí šťávu. Potom přidáme na kousky nakrájený uvařený chřest. Nastrouháme zázvor a nadrobíme BIO bujon a přelijeme vodou. Krátce povaříme cca 5 - 10 min. Přikápneme citronovou šťávu a přisypeme kurkumu. Zalijeme kokosovým mlékem a jemně přisladíme třtinovým cukrem a ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti dosolíme mořskou nerafinovanou solí. Servírujeme se zelenou petrželkou.


Konzumací chřestu získá vaše tělo na vitalitě a štíhlé linii.


Související články:
Léčivé účinky zeleniny a ovoce
Zeleninové a ovocné šťávy - jarní léčivé nápoje
Rakovina, náš nepřítel, nad kterým můžeme zvítězit aneb 12 skupin protinádorových potravin
Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)
Koktejl pro zdraví: lněné semínko + zeleninové šťávy


26.08.2011
autor: Mgr. Ivana Stenzlová
další články v rubrice: Bylinky


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS