Bezlepkově I: Proč to vyzkoušet?

Kdo si svůj život neumí představit bez rohlíku nebo čerstvého chleba, možná by tento článek ani neměl číst. Žít bez lepku ale neznamená strádat! Ty tam jsou doby, kdy bezlepková jídla vypadala a chutnala prapodivně. Dnešní doba přeje gastronomickým experimentům, a tak si i ti, kdo lepek z jakéhokoli důvodu vysadí, mohou skutečně dopřávat!

Důvodů, proč vysadit lepek, je mnoho. Samostatnou kapitolu představují lidé s celiakií – tedy osoby s alergií na gluten. Náš článek vám prozradí několik důvodů, proč by se lepku měli alespoň na zkoušku vzdát i ti, kteří alergií netrpí…

Dnešní pšenice je jiná

Kdo namítá, že pšenicí se naše generace „krmily“ odjakživa a nikdy s ní problém neměly, má možná pravdu. Ale možná také netuší, jak obrovským vývojem pšenice za pár desítek let prošla a že se podstatně změnil její genetický kód. O vývoji pšenice, hybridizaci, křížení a šlechtění ve prospěch potravinářského průmyslu (vyrábět víc a levněji), pojednávají tisíce studií i knih.

Malé množství pšenice na našem zdraví jistě závadu nezanechá. Ale vezeme-li v úvahu, kde všude gluten je (uzeniny, sladkosti a další, i základní potraviny), zjistíme, že lepku přijímáme víc než dost. Změny, které zemědělští inženýři v posledních desetiletích s pšenicí udělali, se odrazily zejména v její bílkovinné struktuře. Ta zase dokáže zcela změnit naše imunitní reakce na lepek. A ty, jak víme, nemusí být vždy příjemné…

O nesnášenlivosti lepku svědčí mimo jiné:

  • křeče v břiše, střevní potíže (průjem, nadýmání, „pšeničné břicho“), pálení žáhy
  • bolesti hlavy, celková slabost, únava
  • gynekologické potíže, neschopnost otěhotnět, opakované infekce a mykózy
  • zvýšená hladina cukru
  • roztržitost, nespavost a další

5 důvodů, proč to zkusit:

Podpoříte detoxikaci – vhodně zvolená bezlepková strava je plná vitaminů a vlákniny a zcela jistě uleví vašim střevům. A protože právě v nich sídlí až 70 % naší imunity, změnu uvítá celý organismus.

Získáte energii – dokonce spoustu energie! Po prvních dnech vám splaskne břicho, po týdnu až dvou začnete mnohem snáze usínat, mnohem snáze se vám bude vstávat i fungovat během dne.

Velice šetrnou formou snížíte hladinu cukru v krvi. Proč? Protože například pšeničný chleba, byť celozrnný, dokáže zvýšit cukr v krvi víc než obávaná sacharóza a sníst už pouhé dva krajíčky znamená totéž, jako dát si sklenku slazené limonády.

Bezlepková dieta má pozitivní dopad i na úpravu menstruačního cyklu i u žen, které lepek určitým způsobem netolerují, může podpořit plodnost.

Zkrásníte – pleť bude prozářená, zmizí velké množství pupínků a dost možná i nějaký ten ekzém…

Tak co, připraveni na změnu?

 

Zpět nahoru