Bezlepková dieta

cm lusteniny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Bezlepková dieta je dietou, kdy musí pacient zamezit příjmu potravy obsahující lepek neboli gluten. Co je bezlepková dieta a jaká jsou specifika bezlepkové diety? Odpověď na tyto a další otázky Vám poskytne náš článek.

Bezlepková dieta – gluten free dieta

Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jedná se o tyto obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže.

Celiakie, Duhringova nemoc a bezlepková dieta

Bezlepková dieta je nezbytným a trvalým prostředkem pro léčbu respektive stabilizaci stavu u celiakie (celiakální sprue, intolerance lepku), Duhringovy nemoci (Dermatitis herpetiformis, Duhring’s disease, DH). Gluten free dieta v obměněné podobě je také nezbytná u alergie na obilniny. V případě alergie na obilniny je třeba stanovit, které obilniny obsahují alergeny způsobující vlastní potravinovou alergii. Do alergie na obilniny patří například také alergie na kukuřici a v tomto případě je třeba počítat s vynecháním u kukuřice z jídelníčku. Velmi často se bezlepková dieta také využívá pro léčení dlouhodobých průjmových onemocnění.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny

Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku.

Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat zejména následujících potravin:

  • Mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná)
  • Pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného)
  • Těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
  • Další výrobky obsahující „lepkovou mouku“ – může jít například o přídatné látky, škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky.
  • U těchto potravin je nutné pečlivě sledovat etikety a složení výrobků.

Bezlepková dieta – povolené potraviny

Nahrazení gluten obsahujících surovin a potravin je možné při bezlepkové dietě několika způsoby:

  1. Využití neobilných surovin, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole) a pro jejich přípravu využít makrobiotiku a makrobiotické principy.
  2. Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek – kukuřice, rýže, pohanka (která někdy není řazena mezi obilniny), Amarant (pseudoobilnina).