Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dietou, kdy musí pacient zamezit příjmu potravy obsahující lepek neboli gluten. Co je bezlepková dieta a jaká jsou specifika bezlepkové diety? Odpověď na tyto a další otázky Vám poskytne náš článek.

Bezlepková dieta – gluten free dieta

Bezlepková dieta je založena na příjmu potravin, které neobsahují gluten (lepek). Lepek je obsažen v obilninách, které jsou v České republice nejběžněji pěstovány a používány. Jedná se o tyto obilniny: pšenice, ječmen, žito, triticale a většinou se uvádí i oves. Mezi obilniny, které naopak neobsahují lepek, patří kukuřice a rýže.

Celiakie, Duhringova nemoc a bezlepková dieta

Bezlepková dieta je nezbytným a trvalým prostředkem pro léčbu respektive stabilizaci stavu u celiakie (celiakální sprue, intolerance lepku), Duhringovy nemoci (Dermatitis herpetiformis, Duhring’s disease, DH). Gluten free dieta v obměněné podobě je také nezbytná u alergie na obilniny. V případě alergie na obilniny je třeba stanovit, které obilniny obsahují alergeny způsobující vlastní potravinovou alergii. Do alergie na obilniny patří například také alergie na kukuřici a v tomto případě je třeba počítat s vynecháním u kukuřice z jídelníčku. Velmi často se bezlepková dieta také využívá pro léčení dlouhodobých průjmových onemocnění.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny

Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku.

Při bezlepkové dietě je nutné se vyvarovat zejména následujících potravin:

  • Mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná)
  • Pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného)
  • Těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
  • Další výrobky obsahující „lepkovou mouku“ – může jít například o přídatné látky, škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky.
  • U těchto potravin je nutné pečlivě sledovat etikety a složení výrobků.

Bezlepková dieta – povolené potraviny

Nahrazení gluten obsahujících surovin a potravin je možné při bezlepkové dietě několika způsoby:

  1. Využití neobilných surovin, které reprezentují zejména luštěniny (cizrna, hrách, čočka, fazole) a pro jejich přípravu využít makrobiotiku a makrobiotické principy.
  2. Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek – kukuřice, rýže, pohanka (která někdy není řazena mezi obilniny), Amarant (pseudoobilnina).

 

Zpět nahoru