Bedrník – kladný hrdina

Bedrník obecný je polní bíle kvetoucí bylinka, pro někoho léčivka, pro jiné plevel. Červený bedrník, na který jsem hned také pomyslel, v botanice neexistuje. Románový hrdina autorky Emmy Orczyové totiž používá jako přezdívku červeně kvetoucí drchničku rolní. Přesto mají bedrník obecný a fiktivní Červený bedrník něco společného – dvě tváře: plevel skrývající léčebný potenciál a zhýčkaný šlechtic zachraňující tajně životy nevinných.

Bedrník – Láme kámen

Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga) je blízkým příbuzným jiného bedrníku – anýzu. Jsou si velmi podobní, řadí se do čeledi miříkovitých, oba se odedávna používají jak v kuchyni, tak v léčitelství. u anýzu se však využívají zejména plody, u bedrníku obecného jsou to kořen a listy.

Jméno Pimpinella, které by se z latiny dalo přeložit jako „dvojitě zpeřený“, upozorňuje na tvar listů. A saxifraga – „lámající kámen“, odkazuje na silné účinky kořene bedrníku. Také v češtině byla bylina nazývaná bedrník lomikámen, lidově pak třeba bedrnice, či bedřinec. Věhlas a slávu získala již ve starověku, ke kterému temno středověku přiřadilo až magické schopnosti – lidé jí přisuzovali i sílu bojovat s morem. Jak dokládá staré přísloví: „Pijme pivo s bobkem (vavřín), jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít.“

Kozí vůně

Bedrník pochází z Evropy, kterou planě osídluje takřka celou, na východ až k Bajkalu. Naturalizoval se ale třeba i v Severní Americe či na Novém Zélandu. Vyhledává suchá, světlá a teplá stanoviště s chudší kamenitou půdou. Daří se mu taky na pastvinách, stráních, mezích, podél cest, lesů apod. Dá se pěstovat na balkóně i skalce, je nenáročný, mrazuvzdorný.

Bedrník obecný je průměrně 40-80 cm vysoká trvalka s přímou lysou a slabě rýhovanou lodyhou, která „voní“ po kozách. Rozpoznávacím znakem jsou ale především listy: přízemní, pro miříkovité rostliny typicky lichozpeřené s dlouhými řapíky. Jsou nepřehlédnutelné, na lodyze se vzestupně zmenšují a redukují, vrchol je bezlistý. Během léta vykvétá bedrník s množstvím bílých až narůžovělých kvítků v okolících složených až z 25 menších okolíčků. Plody jsou drobné, vejcovité, na hřbetu tupě žebrované dvounažky.

Kořen v lékárně

Pro další využití se sbírá (vykopává) bedrníkový kořen – dlouhý, vřetenovitý, světle hnědý, mrkev připomínající a kozlem zapáchající. Nedočkavci mohou začít již na jaře před květem (březen, duben), na podzim s koncem vegetačního období (v říjnu) je však sklizeň kvalitnější. Očištěný kořen se podélně rozřízne, usuší (do 35 °C) a skladuje se dobře uzavřený, aby nezplesnivěl. Správně by měl být kořenitě nasládlý. Obsahuje silice (mimo jiné eugenol, kumariny, pimpenellin), třísloviny, hořčiny, polysacharidy, slizy, saponiny, tanin, vápník, draslík a další.

V léčitelství se bedrník obecný používá podle dochovaných záznamů od antiky, pravděpodobně však již dávno před ní. Má hlavně protizánětlivé, sekreční a hojivé účinky. Doporučuje se proto při infekcích dýchacích cest, kdy zároveň pomáhá s odhleněním, při infekcích trávicího traktu (proti nadýmaní a nechutenství) i močových cest. Uleví též od ledvinových kamenů. Zevně se hodí při hojení ran a oděrek, na regeneraci pokožky. Celkově napomáhá detoxikaci, regeneraci a odolnosti organismu. Rozdrcený kořen se užívá buď samotný (na špičku nože), nebo jako nálev. Z alkoholové tinktury lze připravit obklady, koupele a kloktadla. Dle indikace se dá bedrník kombinovat například se zázvorem, podbělem, diviznou a podobně.

Listy v kuchyni

Listy bedrníku jsou také výživné: hlavně mladé obsahující jak silice a třísloviny, tak vitamin C a karoten. Dříve je proto lidé používali nejen ve svých kuchyních, ale i ve stájích – do krmení pro zvířata.

Jako jiná koření podporuje bedrník trávení a chuť k jídlu. Jeho obliba se ze středomořské, tj. italské, francouzské španělské kuchyně rozšířila například i do Velké Británie či Německa. Bedrníková kuchařka by byla tlustá kniha: saláty, polévky, omáčky, pomazánky, maso, zelenina, pivo, likéry, koktejly…

Bedrník obecný je tedy, stejně jako jeho románový jmenovec, kladný hrdina. Jeho dobrá strana jasně převažuje – je zdravý a chutný.

 

Zdroj: www.energy.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.