Bedrník anýz (Pimpinella anisum)

V přírodních přípravcích se někdy můžeme setkat s ingrediencí pod latinsky tajuplným označením Anisi aethoreleum, což se česky překládá jako anýzová silice. Též se latinsky označuje jako oleum anisi, tedy anýzový olej, což je totéž. Získává se z rostliny Pimpinell anisum neboli bedrník anýz. Jedná se o jednoletou rostlinu, která je řazena do čeledi miříkovitých. Původem pochází ze Středozemí či z oblasti Malé Asie.

Dnes se pěstuje i u nás. Pro léčebné účely se používá plod této rostliny, což je dvounažka zelenošedé až šedohnědé barvy. Tento plod velmi charakteristicky voní a právě tuto vůni dodává ona silice, které se dá zpracovat a vzniká tak (i podle Evropského lékopisu) Anisi aethorelum. Sama o sobě by se čistá silice neměla příliš používat, při jejím předávkování může dojít k otoku mozku a plic.

V lidovém léčitelství se používá hlavně nálev ze semen rostliny. Díky obsahu silic právě podporuje vykašlávání a pomáhá mírnit křeče žaludečního svalstva. Je součástí i některých dětských čajů proti nadýmání. Působí i v dalších ohledech pozitivně v oblasti trávicího traktu – zlepšuje trávení či podporuje tvorbu žluče. Rovněž také, jak již bylo naznačeno, pomáhá zmírňovat plynatost.

Zajímavé také je, že jeho žvýkání pomáhá zmírňovat zápach z úst. Používá se i jako koření pro svoji nasládlou, kořenitou chuť. Například se dává do hruškového kompotu či do pečiva. Také se používá při nakládání červené řepy či při přípravě likérů.

Samotná anýzová silice má podobné účinky – používá se při onemocněních horních cest dýchacích, při potížích se žaludkem či dokonce jako mírné afrodisiakum. Jak již bylo zmíněno při jejím použití, je třeba postupovat opatrně, stačí aplikovat pár kapek – buď do aroma-lampy nebo do koupele či masážní emulze. Vždy platí dávkovat uváženě a je vhodné dodržet vždy nízkou koncentraci.

Některé zdroje uvádějí, že je vhodná i při migréně. V přírodní kosmetice má tato silice široké použití – je součástí tekutých i pevných mýdel, šampónů, sprchových gelů, koupelových solí či voskových svíček.

 

Zpět nahoru