Banán

Banán jako ovoce známe všichni. To, čemu říkáme banán, je zcela přesně řečeno plod banánovníku. Čím může přispět k našemu zdraví. Jaké prospěšné látky toto běžně dostupné ovoce obsahuje?

Banán – přírodní zdroj zdraví

Na prvním místě je dobré jmenovat tryptofan. Aminokyselina tryptofan zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. V naší nervové soustavě sehrávají důležitou roli tzv. neurotransmitery neboli přenašeče nervových vzruchů, protože prostřednictvím nich dochází k přenosu impulzů (informací) mezi jednotlivými neurony, nervovými buňkami. Serotonin je jedním z takovýchto neurotransmiterů, vzniká z právě z tryptofanu, a je odpovědný a ovlivňuje především naši náladu a emoce, spánek, ale taky třeba apetit a chuť k jídlu. Pomáhá k vytváření a udržení pozitivních emocí a nálady, udržuje naši náladu v rovnováze, pomáhá nám se spánkem, zmírňuje stavy úzkosti a ulevuje od deprese.

Banány jsou také přírodním zdrojem glukózy. Pomáhají totiž dodat rychlou energii pro vaše svaly, srdce a mozek. Konzumaci banánů si oblíbili sportovci, jak před sportovním výkonem, tak i během něho. Například, pokud sledujeme tenisové zápasy, vidíme, že v přestávkách mezi jednotlivými sety si často tenisté či tenistky ukousnou z banánu. Nicméně může posílit i běžného, pracujícího člověka.

Banány obsahují dále velké množství pektinu. Pektin je polysacharid, která se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv. Pektiny působí na náš organismus podobně jako vláknina. Redukují množství cholesterolu, které člověk přijímá s tučnými pokrmy. Pomáhají zabraňovat vzniku sklerózy a potížím s ní spojeným, a nepřímo chrání před infarktem myokardu. Podporují také odchod toxických látek z těla.

Banán obsahuje celou řadu dalších užitečných přírodní látek – železo, vitamin B6 (pyridoxin), vitamin C, D a E, další vitamíny ze skupiny B (niacin, riboflavin, niacin a thiamin), beta karoten, železo, draslík, vápník, měď, zinek, mangan a další složky. Některé zmíněné látky patří mezi antioxidanty. To jsou látky, které působí proti negativnímu vlivu škodlivých volných radikálů z našeho okolního prostředí.

Rovněž obsahuje (kromě pektinu) i vlákninu, která pomáhá mírnit zácpu a vůbec se stará o správný chod zažívacího ústrojí.

V jednom obyčejném banánu se tedy dá najít spousta užitečných přírodních látek! Tak dobrou chuť!

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.