prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Badyáník pravý

28.09.2014
Badyáník pravý
Badyáník pravý (Illicium verum) patří mezi méně známé druhy koření. Je též někdy označován jako anýzovec pravý, čínský anýz či hvězdicový anýz (v obchodě se jeho plody vyskytují v podobě hvězdice). Je to stálezelený listnatý strom a plody jsou tobolky.

Původně pochází z oblastí Číny, Indie nebo Filipín. Jako nový druh tehdy velmi žádaného koření ho do Evropy přivezl anglický mořeplavec sir Thomas Cavendish. Jako koření se používají zralé plody. Tyto plody obsahují látky s antibakteriálními účinky (například safrol), dále esenciální oleje či anethol. Tato silice je velmi ceněná.

 

V lidovém léčitelství se používá proti bolestem zad, nadýmání, revmatismu, či dalších potížích v oblasti trávicího traktu - křečích či trávení. V některých zemích se semeno žvýká po jídle a plní funkci přírodního digestiva. Jako koření je chuťově příbuzný anýzu.

 

Je součástí tradiční čínské, indonéské, ale i vietnamské kuchyně. Používá se i při výrobě parfémů a také při výrobě likérů. Může dochutit aroma čaje nebo grogu. Je zajímavé, že v Asii se i dřevo badyáníků pro svoji charakteristickou červenou barvu používá k tvorbě nábytku.

 

Používá se i při výrobě parfémů a v potravinářství, kde se používá k dochucování perníků, povidel či kompotů. Docela zajímavé je, že badyán byl původně přírodní surovinou pro výrobu antivirového léku Tamiflu, známého z doby, kdy ve světě probíhaly epidemie tzv. ptačí či prasečí chřipky.

 

Nutno poznamenat, že nyní se již surovina pro Tamiflu vyrábí synteticky, ale nicméně je to důvod k zamyšlení pro ty, kdo označují přírodní přípravky za pouhá placeba.

 

Důležité je upozornění, že badyán je příbuzný tzv. japonskému hvězdicovitému anýzu (illicium anisatum, též badyáník posvátný), který je v Japonsku označován jako sikimi. Jeho plody jsou velmi hořké a jedovaté. Obsahují látku anisatin, která vyvolává záněty ledvin, gastrointestinálního traktu a močových cest a působí silné křeče.


Související články:
Bylinky a trávící potíže
Anýz vonný (Pimpinella anisum)
Kmín kořenný (Carum carvi)


28.09.2014
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS