Babí léto, jak má být

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do  školek a škol a my se vracíme ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli a doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásných teplých dní.

V měsíci září budeme podporovat orgány dva, SLEZINU a SLINIVKU BŘIŠNÍ, které čínská medicína vnímá jako jeden celek. Slezina-slinivka miluje vše sladké. Ale pozor – přiměřenost a přirozená sladkost jí prospívá, nadbytek škodí!

Jezte ovoce samostatně a zeleninu raději upravenou:

  • Ovoce – jablka, hrušky, švestky, datle, fíky, rozinky, a další sušené ovoce
  • Zelenina – dýně, pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i slané brambory, brokolice, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí
  • Obiloviny – jáhly, pohanka, rýže
  • Bylinky a koření – zázvor, skořice, kmín, badyán, hřebíček, kurkuma, kardamom, fenykl, máta, šalvěj, petržel a pažitka
  • Luštěniny – fazole, zejména adzuki, cizrna

Pečená dýně s cibulí

Potřebujeme:

  • 1/2 dýně Hokkaidó
  • 2 červené cibule
  • sůl
  • koření: kmín, pepř, kurkuma, kari
  • bylinky dle chuti: rozmarýn, tymián, petržel, medvědí česnek
  • řepkový olej
  • ghí

Postup:

Dýni omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Okořeníme, přidáme bylinky, zakapeme olejem nebo ghí. Pečeme, až bude dýně měkká, trvá to tak 40 minut. Ke konci přípravy pustíme shora gril.

TIP: Podávejte se sojanézou nebo dipem z jogurtu, který osolíte, opepříte a dle chuti přidáte česnek, čerstvou pažitku nebo kopr. Výborná je dýně také s čerstvým sýrem typu Cottage.

Jahelník s jablky a švestkami

Potřebujeme:

  • 150 g jáhel
  • 750 ml mléka nebo rostlinného mléka, případně jablečného moštu (pokud chcete ovocnější verzi)
  • 2 vejce (nemusí být)
  • 1/2 kg nastrouhaných jablek
  • 200 g sušených nebo čerstvých švestek (nebo meruňky, datle, fíky, kustovnice, brusinky, rozinky)
  • 8 lžic medu nebo agávového sirupu
  • skořice
  • vanilky
  • rum (dle chuti)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku bez lepku
Jahelník

Postup:

Sušené ovoce přes noc namočte do vody, klidně s trochou rumu. Vodu můžete použít místo části tekutiny pro uvaření kaše. Jáhly spařte několikrát horkou vodou pro odstranění hořkosti. Potom je uvařte v tekutině, poměr zhruba 1:4, cca 20 minut. Kaši nechte vychladnout, pak do ní vmíchejte med nebo sirup, žloutky a sníh z bílků. Do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy či menšího vyššího plechu namačkejte polovinu kaše. Na ni naskládejte předem namočené sušené ovoce, nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí a pudinkem (nebo škrobem). Navrstvěte zbytek jahelné kaše. Můžete pokapat mlékem nebo medem. Pečte cca 40 minut na 180°C. Ke konci přidejte shora gril.

TIP: Zkuste vmíchat do ovoce mleté mandle, oříšky či kokos.

Nestresujte se náporem zářijových povinností, buďte nad věcí. Zejména maminky – nepřehánějte to se starostlivostí. Snažte se zachovat duševní zdraví i rodinnou pohodu.

Zpět nahoru