Avokádo, ovoce k přípravě sladkých i slaných pokrmů

cm avokado

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Avokádo, mnozí jej v obchodech bez povšimnutí míjejí, jakožto podivné ovoce s ještě podivnější, velmi nevýraznou máslovou chutí, o kterém ani nevědí, že jej lze zpracovat na desítky nejrůznějších způsobů. A využít tak právě onoho „mdlého“ podtextu, který lze být podpořen nejrůznějšími bylinkami, kořením, zeleninou, případně také ovocem, kakaem. Sama ve svém jídelníčku upřednostňuji pouze hrstku dovážených plodin, kdy mnohem raději využívám darů naší země, jako jsou jáhly, pohanka, ječné kroupy, špalda, ze zeleniny pak tu kořenovou, dýni, česnek, cibuli. No a vedle těchto doslova tradičních českých ingrediencí, využívám také nutričně bohaté quinoy, amarantu, chia semínek či právě avokáda. A avokádu, vskutku, neodolám.

Původ avokáda

Prapůvod tohoto ovoce se váže ke střední a jižní Americe, odkud bylo španělskými mořeplavci rozšířeno i na další kontinenty, přesněji do Indie či na Kanárské ostrovy. Pověst však nemělo valnou, patřilo spíše mezi podřadné plodiny. Až mnohem později v něm lidstvo nachází zalíbení a využívá ke svým kulinářským experimentům. Avokáda, která se dostávají na náš současný český trh, většinou pocházejí z Řecka či Španělska. A ještě něco na úvod. Ona větší pecka, kterou plod v krémové dužnině ukrývá, má své logické opodstatnění. Budoucí avokádovník, často bojující o místo pod sluncem, tak využívá bohaté mateřské základny, ze které, než se ke sluníčku dostane, může hezkou řádku dní doslova profitovat. Byla-li by pecka malá, už v polovině cesty za světlem by mu došel dech.

Avokádo a jeho geniální složení

Svým jedinečným složením, taktéž i strukturou, jej řadíme mezi nutričně vyvážené plodiny, vyznačující se výrazným sytícím efektem. A to právě díky tuku. Na 100 g jedlého podílu připadne téměř 25 g tohoto makronutrientu, kdy převážnou většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny. Tuku z avokáda se určitě nebojme, příjemně zasytí a navíc během dne již nemáme potřebu dojídat se dalšími, mnohdy těžkými a výrazně nezdravými tuky. Jedeme-li v redukčním módu, i zde si bez obav uchystejme pomazánku či salát. A spíše než obavám z avokáda, věnujme se výběru kvalitní sacharidové přílohy.

Avokádo dále disponuje zajímavým množstvím vitamínu E, vitamínu života, který platí za velmi silný antioxidant, podporuje plodnost a zároveň si s sebou nese výrazné regenerační schopnosti. Přejete-li si otěhotnět, případně se dlouho nedaří, zvyšte příjem vitamínu E stravou. Mezi další výtečné zdroje řadíme například obilné klíčky, kterými lze zpříjemnit ranní sní-daňovou kaši.

Vitamínová základna je vskutku široká, kdy v jednom plodu nacházíme 10% DDD draslíku, sodík zde naopak chybí, což bude žádoucí u onemocnění srdce či ledvin. Dále je zde v hojné míře zastoupen fosfor, hořčík, mangan, něco vápníku, zinku, ale také železa. Až na B12 jsou zde zastoupeny téměř všechny vitamíny skupiny B, což z tohoto máslového plodu činí doslova B-komplex.

Pozor však, jste-li milovníky RAW stylu a rádi experimentujete se zelenými listy rostlin či keřů, které přidáváte do smoothies. Právě v listech, ale také peckách, nacházíme toxický persin, který způsobuje silnější otravu. Plod avokáda pak nikdy nenabízejme papouškům či andulkám, jednalo by se totiž o poslední pamlsek vůbec.

Vyberme si avokádo na míru

V obchodech lze s největší pravděpodobností zakoupit dva nejčastěji pěstované druhy a to, nejprve laicky řečeno, zelený a černý. Ten zelený nazýváme Fuerte a černý pak pro změnu Hass. Oba druhy jsou výtečné a ve své podstatě, až na barvu slupky a svůj tvar, chuťově totožné. Nicméně, avokádo je třeba umět koupit a to mnohdy i několik dní dopředu, aby v klidu dozrálo, zjemnělo, dužnina se pustila slupky a hlavně, aby se zbavilo své nepříjemné hořkosti. Je tedy jedno, zvolíme-li mezi černou či zelenou variantou, důležité je, aby bylo avokádo na omak měkké. Jakmile jej oloupeme, krémová dužnina se pouští slupky a bude snadno podélně oddělitelná, abychom vyjmuli pecku. A tu třeba zasadili a nechali tak vyrůst zcela nový avokádovník.

Jsme-li netrpěliví, v obchodech lze vybrat avokádo pod označením „ready to eat.“ To znamená, ihned po rozkrojení jej lze mixovat, krájet, servírovat a kořenit, jen co nám chuťové pohárky dovolí. Osobně si vždy nakupuji avokáda do zásoby, nechám při pokojové teplotě dozrát, posléze podélně rozkrojím, vyjmu pecku, vydlabu lžičkou a dále zpracovávám v nejrůznější delikatesy.

Avokádo 10x jinak

Začněme sladce a představme si avokádo á la čokoládový pudink. Jak jsem psala výše, tento plod lze uchystat také na sladko, kdy se vyhneme použití těžkých máslových a mnohdy i nekvalitních plnících krémů, které zatěžují lehoučký korpus.

Avokádový pudink s banánem a lesním ovocem

  • 1 avokádo
  • 3 menší banány
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 3 polévková lžíce ovesných vloček
  • maliny
  • borůvky
  • plátky mandlí

Nachystáme si zmrzlinové poháry, případně podlouhlé sklenice na vysoké nožce. Avokádo zbavíme slupky a pecky, umixujeme s banány a kakaem. Tuto směs rozdělíme na 3 díly. První nanášíme po lžičce do sklenice a zarovnáme. Zasypeme borůvkami, utřepeme, naneseme druhou avokádovou vrstvu, posypeme ovesnými vločkami, opět vrstvíme avokádový krém a nakonec dozdobíme malinami, posypeme plátky mandlí. Vychladíme.

Můj tip: Čistým avokádovým krémem v kombinaci s banánem a kakaem lze potřít vršek buchet, dortů, případně použít jako plnící krém ke spojování dortových dílů.

Lehce pikantní avokádová pomazánka

  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • himalájská sůl
  • 2 mrkve
  • 10 černých oliv
  • citrónová šťáva

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, umístíme do mixéru, stejně tak očištěnou mrkev, olivy, česnek, lahůdkové droždí a sůl. Mixujeme, ne však na pastu, snažíme se zachovat hrubší texturu oliv a mrkve. Zakapeme citrónem, což pomazánce zajistí déle svěží vzhled a chuť.

Zeleninový salát s avokádovou zálivkou

  • 300 g pekingského zelí
  • 3 mrkve
  • 1 červená řepa
  • slunečnicové semínko
  • avokádo
  • česnek
  • himalájská sůl
  • citrónová šťáva

Pekingské zelí omyjeme, nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo. Smícháme s pekingským zelím. Červenou řepu povaříme, oloupeme a nastrouháme, přimísíme k zelenině, případně ji očistíme a nastrouháme syrovou. Obě varianty jsou správné. Vařením však řepa uvolňuje více výživných látek. Avokádo umixujeme s česnekem, solí, citrónovou šťávou. Lze přidat malé množství vody. Zálivku smísíme s nachystanou zeleninou. Na závěr posypeme slunečnicovým semínkem.

Fazolový dort s avokádovou polevou

  • 250 g hořké čokolády
  • 2 hrnky povařených fazolí adzuki
  • 4 vejce (či 2 vejce a 1 banán, 3 vejce a 0,5 banánu, 2 banány)
  • 120 g medu (přidáváme-li banán, medu dáváme výrazně méně)
  • 1/2 prášku do pečiva s vinným kamenem
  • vanilka
  • jahody
  • 1 avokádo
  • 2 větší banány
  • 1 čajová lžička kakaa

Čokoládu rozpustíme, rozmixujeme s fazolemi, vejci, medem, práškem do pečiva a vanilkou. Výslednou směs umístíme do vymazané a kokosem vysypané formy, pečeme zhruba 40 minut na 180 °C. Po vychladnutí dozdobíme krémem z umixovaného avokáda, banánu a kakaa, jahodami.

Užívejme, život je krásný i díky tomu, že si stále dokážeme hrát a těšit se.