prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Autoimunitní poruchy a protizánětlivá strava

18.08.2014
Zelenina
Autoimunita, proces, kdy tělo z „nepochopitelného důvodu“ začne ničit samo sebe. Proč? Co je zde příčinou? Jako bychom se my samotní vědomě odsuzovali k zániku, ničili buňky tím, že jiné z nich naprogramujeme k bojovné reakci, jež je však tolik chybná. Úkolem našeho imunitního systému je správně odlišit vetřelce od pana domácího. To, co vyhodnotí jako cizí a nebezpečné, zneškodní. Neškodné nechá volně plynout. Občas však dochází k fatální chybě, imunita, která je znovu a znovu zkoušena různými alergeny (ať už lepek či laktóza), stresem, pocity, kterými člověk sám na sebe doslova útočí. Jednou tu jednoduše pohár trpělivosti přeteče, organismus zaútočí, aby tu pak příliš pozdě účtoval a narovnával pokřivenou hůl.

Co pak? Jak se z toho bludného kruhu neustálých bolestí, neklidu, nepříjemných medikamentů vymanit? Ti, kteří tu kráčejí s diabetem 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy, sklerozou multiplex, revmatoidní artritidou, celiakií a dalšími, dalšími podobnými neduhy, by mohli sáhodlouze vyprávět. V prvé řadě se objeví prazvláštní únava, člověk je vyveden ze svého běžného denního rytmu a klidu, naprosto přirozené úkony se náhle stávají nemyslitelné, než se na vše skutečně přijde, lékaři si nás většinou přehazují jako horký, nepoddajný brambor.

 

Sama jsem si užila své, autoimunitní zánět štítné žlázy, posléze diabetes 1. typu, který byl jen vyústěním toho, že jsem stále dokola opakovala jedny a tytéž chyby. Tehdy jsem byla dítě a život mne na onu cestu ještě nedokázal přivést. Tehdy mi bylo třeba ještě něco pochopit. Nyní již vím a za vše předchozí jsem tolik vděčná. Pojďme se tedy společně podívat na to, co mi zde od první chvíle začalo fungovat, co mé tělo zklidnilo, navrátilo onu ztracenou rovnováhu. Jedním z kroků byla strava, prostřednictvím které jsem si došla až ke své podstatě, ke své životní pravdě, že tu netřeba za ničím se hnát. Ne rychleji, než nám stačí dech. Ona touha po dokonalosti, vypadat v očích druhých lépe, než je zvykem... A tak běžíme, běžíme s větrem o závod, kdy nás pak již nezastaví ani malé zvonečky, které tu v každém z nás, umíme-li naslouchat, začnou bíti na poplach. Život tu přeci není dostihová dráha, učme se zpomalit, naslouchejme sobě, jeden druhému, zamilujme si ticho. I to je totiž součástí krásného života.

 

Autoimunita, to je zánět, zánět, kterým rozumíme obrannou reakci živého organismu na různé druhy poškození. Příroda je vskutku mocná a tak, některé z potravin, které v ní najdeme, můžeme zařadit mezi ty s nálepkou protizánětlivé.

 

Kurkuma

Žlutá díky silnému barvivu kurkuminu, ve 100 g kurkumy jej najdeme 3-5 g. Jedná se o přírodní látku, jež má pozitivní vliv na rakovinu a stovky dalších neduhů, mezi které patří právě záněty, poškození DNA, peroxidaci lipidů, choroby jater, diabetes, Alzheimerova choroba a další. Kurkumin dále zabraňuje ucpávání cév, nadměrnému výskytu triglyceridů v krvi, snižuje riziko infarktu.

 

Výzkumy ukázaly, že při akutních zánětech je kurkuma účinnější, než aplikace kortikosteroidů. Jak s ní však naložit? Nejprve si ujasněme, že všechny potraviny jsou zároveň lékem a že tu tedy netřeba nic přehánět. Kurkuma je skutečně natolik silná, že při jejím předávkování by se mohly objevit žaludeční potíže. Kontraindikace platí také pro žaludeční a dvanácterníkové vředy.

 

Pokud jsme si však již zvykli na jeden velký zeleninový salát za den, přisypme do něj půl čajové lžičky kurkumy a promíchejme s ostatními bylinkami. Případně přidejme do rýže, do jáhel, do všech příloh, které tu uchystáme naslano.

 

Omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny

Lidské tělo si je schopno vytvořit všechny mastné kyseliny, až na dvě jediné, kterými jsou omega 3 a 6. Protože jsou nezbytné, je třeba na ně myslet a zahrnout je tak do stravy.

 

Jejich benefity:

  • regulace krevního tuku a tlaku,
  • snižují výskyt srdečních chorob,
  • chrání nás před aterosklerozou,
  • regulují záněty,
  • zmírňují onemocnění dráždivého tračníku,
  • tvoří podstatnou část buněčných membrán,
  • kontrolují nervové přenosy ovlivňující náladu, poruchy emocí a pozornosti,
  • tvarují struktury pleti a vlasů aj.

 

Najdeme je především v rybách, avšak, já zmíním ještě jednu plodinu, která je na omega 3 a 6 NMK nesmírně bohatá. Není jí nic jiného, než lněné semínko. S tím úspěšně experimentovala i německá biochemička Dr. Johanna Budwig, která byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, tu však, díky vyšším zájmům farmaceutického lobby, nikdy nedostala. Během svých výzkumů studovala tisíce vzorků krve pacientů, kdy objevila rozdíl spočívající v tom, že v krvi zdravých lidí se nachází mnohem vyšší koncentrace omega 3 nenasycených mastných kyselin, než u pacientů, které tu navštívila nemoc. Po dalších experimentech přišla také na to, že ono vyvážené množství omega 3 NMK obsahuje lněné semínko. Semínko, které má v české zemi tisíciletou tradici. Při léčbě je nejúčinnější lněný olej, na omega 3 velice bohatý v kombinaci s tvarohem. Tato souvztažnost umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený pak může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny.

 

Můj osvědčený tip

  • 120 g plnotučného tvarohu (nízkotučný obsahuje jen minimum omega 3)
  • 40 g lněného oleje
  • 30 g lněného semínka, které rozemeleme na prášek těsně před konzumací
  • česnek
  • petrželová nať

 

Vše tedy rozmixujeme na velmi hladký krém a posypeme zelenou petrželkou. Pomazánku lze namazat na dobrý žitný chléb, případně na plátek kedlubny, okurky, či jen tak nabírat mrkví, kterou jsme nakrájeli na tenké hranolky.

 

Dalším z pomocníků je rovněž slunce, které celkový léčivý efekt ještě více umocní. Proto, můžeme-li, vyběhneme každý den alespoň na chvíli pochytat něco z těch teplých slunečních paprsků a dovolme tak našemu tělu se tu skutečně uzdravit.

 

Třešně

Letos to již nestihneme, ovšem příští léto si jich dosyta užijme. Proč? Pod svou červenou slupkou, ale také uvnitř ní, ukrývají takovou spoustu sloučenin, které se vyznačují silnými protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Najdeme zde kupříkladu flavonoid quercetin, jež vykazuje silné protizánětlivé vlastnosti. Další zdraví prospěšnou látkou je zde kyselina ellagová, jež v těle spouští apoptózu, buněčnou smrt rakovinných buněk, aniž by měla vliv na buňky zdravé. Ráda ještě zmíním, že 200 g třešní denně významně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Pokud již třešně, tak opravdu ze své zahrádky, případně ze zahrady někoho, kdo neužívá pesticidů. Na seznamu potravin, které jsou nejvíce zatíženy chemickými postřiky, totiž zaujímají smutné dvanácté místo.

 

Listová zelenina

Listovou zeleninu pokládám za základ. Její doporučená denní dávka by se vešla, pokud ji natrháme, do třech 250 ml hrnečků. Jeden z nich můžeme přidat do ranního smoothie, část třeba odšťavnit, přidat do zeleninového salátu, jež by měl tvořit základ našeho jídelníčku. Česká populace listové zelenině příliš nedá. Raději zvolíme rajčátko či okurek, protože s listovou zeleninou neumíme pracovat. Uchystat zvládneme ještě hlávkový salát, kolik z nás však využívá rukolu, polníček, pekingské zelí, římský salát, čekanku, mangold, kolik z nás využívá volně rostoucí bylinky, jako je jitrocel, pampeliška, jako je silně protizánětlivý medvědí česnek? Přitom ten mne dokázal postavit na nohy jako jeden z největších siláků.

 

Medvědí česnek

Roste od února do května, kdy zelené lístky sbíráme do doby, než provoní květem. Poté chřadnou a ztrácejí svou životodárnou sílu. Již ve 100 g najdeme 150 mg vitamínu C, což téměř jednou tolik převyšuje doporučenou denní dávku. Významný svým obsahem jodu a aliinu, který najdeme rovněž v klasickém paličkovém česneku a cibuli. Ve svém čerstvém stavu se jedná o silně protizánětlivou bylinku s fungicidními a baktericidními účinky, ničící plísně, bakterie, ale také mykózy. Lze jej užívat také při střevních chorobách, kdy mimo jiné, léčí také střevní parazity. Ulevuje od nadýmání a křečí v zažívacím traktu. Léčí kandidu. Letos na něj už nevyběhneme, příští rok si jej však snažte namrazit, případně nasušit, abyste jeho léčivou sílu mohli využít v měsících, kdy již neroste.

 

Mrkvová šťáva

Při autoimunitních poruchách doporučuji všeobecně navýšit konzumaci mrkve, celeru, petržele a řepy. Pokud je budeme odšťavovat, zkusme k nim přidat také kousek zázvoru, krásně nás prohřeje a navíc, řadí se mezi další z protizánětlivých potravin. V počáteční fázi svého diabetu 1. typu jsem s mrkví skutečně nešetřila. Brzy se stala běžnou součástí mého jídelníčku. Kromě hezkého množství betakarotenu v ní najdeme také vitamíny skupiny B, dále vitamín C, E a K. Díky vápníku a zásaditému charakteru napomáhá uchovat naše zuby a kosti pevnější. Předchází zánětům krčních mandlí, nosních dutin, celkově posiluje, čistí játra. Což u autoimunitních poruch rovněž vyzdvihnu. Mimo to v ní najdeme rovněž i selen, silný antioxidant, draslík, hořčík, železo, měď, fosfor, jód a kobalt. Osobně si již nedokážu představit svůj den bez sklenice mrkvové šťávy s kouskem zázvoru a troškou skořice, kterou do nápoje pokaždé přimíchám.

 

Krom toho bych ještě ráda vyzdvihla:

  • zásaditý charakter stravy, kdy vyloučíme, dnes bohužel zcela běžné kyselinotvorné potraviny s přemírou lepku, jako je bílá mouka, pečivo, knedlíky, spousta sušenek, dále maso, kromě kvalitních ryb, bílý, ale také třtinový cukr, který se ve výsledku chová stejně jako ten řepný, alkohol,
  • snižme příjem nasycených tuků, upřednostňujme příjem těch nenasycených, z kvalitního oleje, semínek,
  • příliš zpracované potraviny nahraďme těmi čerstvými, to znamená kompotované ovoce nahraďme ovocem čerstvým. V letních měsících upřednostněme borůvky, maliny, ostružiny a rybíz,
  • mysleme na enzymy, které mají, mimo jiné, dar utišit zánět,
  • denně snězme 3 porce listové zeleniny,
  • dostatečně spěme, kdy se naučme usínat před půlnocí,
  • dýchejme z plných plic, neživme zde negativní emoce, dělejme práci, kterou milujeme, pokud to nelze, naplňme alespoň volný čas něčím pro nás výjimečným,
  • hýbejme se, netřeba tu skály lámat, denně postačí svižná krátká procházka,
  • skutečně tu buďme šťastni, nezapomínejme na to, že autoimunita, to je destruktivní proces, namířený proti nám samým. Ukažme tělu, že tu lze skutečně žít v míru a lásce,
  • ZPOMALME, učme se umění pomalých kroků, nechť je náš život jemnou meditací dne během pracovních zastávek, kterých tu třeba, abychom zde byli soběstační.

Související články:
Acidobazická rovnováha
Autoimunitní nemoc - je léčitelná?
Karmická medicína 22 - Autoimunitní onemocnění a jiná zdánlivě "nevyléčitelná“ onemocnění – 2. část
Chronické a autoimunitní nemoci
Jak se stravovat bez lepku a laktózy


18.08.2014
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

25,- Kč

94,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS