Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Astaxanthin

11.08.2018
Astaxanthin
Astaxanthin patří mezi přírodní barviva. Je řazen do skupiny karotenoidů, kam patří i známý beta karoten. Všechny barviva z této skupiny jsou rozpustné v tucích. Astaxanthin se vyskytuje jako volný či ve formě esterů. Obsahují jej řasy a rostliny. Můžeme ho najít ale i v tělech některých ryb, které je konzumují. Patří mezi ně například kreveta, humr nebo losos, kteří mají díky tomu maso zbarvené do růžova.

Jedná se o velmi silný antioxidant. Antioxidanty jsou látky, které ochraňují náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí, tj. před tzv. oxidačním stresem. Ten ve spojení s vysokou hladinou glukózy v krvi může vést k mnoha komplikacím spojených s diabetem, včetně onemocnění ledvin.

 

Podle publikovaných studií antioxidant astaxantin účinně snížil peroxidaci lipidů, celkové reaktivní látky, superoxidy a hladinu oxidu dusného (NO). Rovněž došlo ke snížení ukazatelů zánětu.

 

Astaxanthin se získává přírodní cestou nebo synteticky. První možností je získání ze sladkovodní řas  Haematococcus pluvialis. Pokud je tato řasa vystavena UV záření, tak si vytvoří ke své ochraně velké množství astaxanthinu. Pokud je vyráběn uměle, obsahuje směs stereoizomerů (tzn. stejný chemický vzorec, ale jiné strukturní uspořádání atomů v molekule, což má za následek také jiné chemické nebo fyzikální vlastnosti).

 

Jak již jsem zmínil, astaxanthin je silný antioxidant. Při jeho dodání do organismu dochází k redukci mitochondriální oxidace. To má za následek snížení množství volných radikálů, které ničí buňky a zrychlují stárnutí.

 

Zvýšená ochrana membrány buněk je pozitivní pro naše zdraví hned v několika ohledech. Tím, že volné radikály nemohou poškodit nervové buňky, znamená, že je vyřazen ze hry jeden z faktorů, které zhoršuje “fungování” našeho mozku. Tím je zachována lepší možnost se učit, soustředit se a pamatovat si.

 

Užitečný je astaxanthin i pro dobrý stav pleti, protože pomáhá zlepšit její kvalitu, tím že podporuje vznik nových buněk.

 

Vhodné je užívat doplňky stravy s astaxanthinem současně s přípravky, které obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny (například rybí olej apod.).

 

Pokud dáváte přednost získávat astaxanthin přímo v potravě, doporučuji obohatit jídelníček mořskými živočichy jako korýši, dále lososem nebo pstruhem.

 

Celková nabídka přípravků obsahujících astaxanthin.


Související články:
Opalování a antioxidanty
Antioxidanty pomáhají v péči o pokožku i v létě
GLUTATHION – antioxidant, potrava pro imunitu, detoxikace
Vliv astaxanthinu na kardiovaskulární systém


11.08.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Sušení ovoce a zeleniny
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter

390,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS