Artróza a artritida

Artróza a artritida jsou termíny, které označují více než stovku nejrůznějších kloubních onemocnění. Artritida je zánětlivé onemocnění, artróza degenerativní. Většina z nich má totožné příznaky – omezenou pohyblivost, ztuhlost a velkou bolestivost.

Hlavní typy artritid:

Chronická revmatoidní artritida:

Jedná se o zánětlivé onemocnění, které je způsobeno zánětem membrány vystýlající kloub a někdy i zánětu chrupavky. Nemocný má také sníženou imunitu, trpí zvýšenou únavou, chudokrevností, oběhovými poruchami, postižením šlach, štítné žlázy a očí. Tento typ artritidy začíná obvykle na prstech u rukou, v zápěstí a na prstech nohou.

Osteoporóza:

Jedná se o degenerativní onemocnění chrupavčité výstelky kloubu, většinou kyčelního nebo kolenního. Chrupavka se rychle opotřebovává a odírá. Tento typ onemocnění se vyskytuje hlavně u starších lidí a postihuje hlavně ženy.

Dna:

Vzniká při vysoké hladině kyseliny močové v krvi, která se pomocí krystalků ukládá v kloubech. Vysoká hladina této kyseliny ukazuje, že ledviny nedostatečně pracují. Při záchvatu je postižený kloub nesmírně bolestivý, oteklý a zarudlý. Dna postihuje hlavně muže a ženy po klimakteriu. Zvláště u dny je účinný níže uvedený Jančův ledvinový čaj. 8 týdenní kúra by se měla provádět pravidelně na jaře a podzim, když zrovna nejsou příznaky nemoci. Dále je nutno vynechat hovězí maso a uzeniny, brambory a lilkové plody.

Infekční artritida:

Jedná se zánět kloubu, který vzniká na základě bakteriální infekce. Tato infekce může vzniknout z nejrůznějších příčin – následkem infekce močových cest, pohlavních orgánů, při zápalu plic či jiných. Ale může být i důsledkem poranění, kdy infekční zárodky vnikly přímo do kloubu.

Z potravy je nutno vynechat nebo omezit na minimum brambory a všechny lilkovité rostliny (rajčata, papriky, okurky). U artróz obvykle bývá nedostatek zinku. Měl by se začít dodávat v přírodní formě, například 2x denně 1 lžičku dýňového oleje. Dále nedostatek vitaminů A, C, E, ty obsahuje pro organismus v dobře vstřebatelné formě rakytník řešetlákový (je běžně k dostání ve formě čaje, sirupu či šťávy), užívá se 1 x denně 1 čajová lžička. Mezi dýňovým olejem a rakytníkem by měla následovat pauza 10-12 hodin, poněvadž železo ničí vitamin E. U řady případů pomáhá dobře zvýšený přísun tiaminů skupiny B, ty jsou obsaženy v pivovarských kvasnicích (přípravky s nimi jsou k dostání v lékárnách), rozhodně je nedoporučuji získávat například z piva.

Jako prevenci, ale i k ulehčení obtíží je užívání těchto osvědčených přírodních preparátů:

Melasa – obsahuje vápník, hořčík, železo, vitaminy skupiny B a mnoho dalších cenných látek. Má také velmi regenerační působení na klouby. Užívá se 1-2x denně čajová lžička, která se zapije vodou. Melasa nemá příliš dobrou chuť, ale dá se na ni zvyknout. Mezi melasou a užíváním například rakytníku by měla být pauza 10-12 hodin, protože železo ničí vitamin E, což by byla velká škoda.

Lněný olej – působí také jako balzám na bolavé klouby, navíc chrání srdce a cévy, ošetřuje střeva. Měl by se užívat 3x týdně po 1 čajové lžičce.

Z bylinek doporučuji Jančův ledvinový čaj, který je již k dostání i ve formě čajových sáčků. Jde o kombinaci 4 bylinek s blahodárným působením na ledviny. Tento čaj pomáhá odstranit řadu problémů v této oblasti. Kúra by měla trvat 8 týdnů, pije se 3x denně 1 šálek, nálev musí být vždy čerstvý a nesmí se po tuto dobu ani jednou vynechat!

 

Zpět nahoru