Aronie (černý jeřáb, temnoplodec)

U nás se pěstují tři druhy aronií. Jsou to Aronia melanocarpa (temnoplodec černý), Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý) a Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý). Z hlediska využití plodů je asi nejlepší A. melanocarpa. Plody mají až 60 % šťávy. Tato šťáva se dá s úspěchem také použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv a také na výrobu biologicky aktivního potravinářského barviva.

Z plodů jsou výborné kompoty, zavařenina, džem, vína, šťávy, plody se dají také sušit a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě. Keř je nižší, výšky asi 1,5m kulovitý a středně hustý. Uplatní se také jako plotový a krycí keř. Plody jsou černé malvičky velikosti hrachu uspořádané v hustých chocholcích. Obsahují cenné látky. Aronie je zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Patří k nim vitamíny C, P, PP, B2, B9, karoten a rutin. Rutin se používá v lékařství proti žaludečním vředům, vysokému tlaku a dalším nemocem. Tento druh dozrává v první polovině září. Přírodní šťáva a plody aronie se doporučují jako léčebný prostředek při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. Zvyšuje se rychlost proudění krve, což je vhodné při léčení hypertenze.

Veškeré výrobky z aronie projevují aktivitu při zpevňování kapilár. Zjistilo se, že působením plodů a šťávy se vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Šťáva z jeřabin má podle výzkumu izraelských vědců z ovocných šťáv nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný účinek můžeme očekávat také u aronie.

Černý jeřáb zpevňuje a zpružňuje cévní stěny. Uvádí se, že je vhodná pro diabetiky. Zlepšuje metabolismus a je pomocným detoxikačním prostředkem pro podporu jaterních a ledvinových funkcí. Pomáhá při poruchách činnosti štítné žlázy. Umí zregulovat a zharmonizovat její činnost (lze ji použít při snížené i zvýšené funkci). Při pravidelné konzumaci působí výrazně proti-skleroticky. Plody se připravují  formou odvaru.

 

Zpět nahoru