Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Arganový olej

14.02.2017
Argánie trnitá
Arganový olej je rostlinný olej z plodů argánie trnité (latinsky Argania spinosa). Tento keř roste pouze na jednom místě na Zemi - v jihozápadní části Maroka. Domorodí obyvatelé, Berbeři, stále ještě i dnes sbírají a zpracovávají arganové plody tradičním způsobem - zemědělci shazují plody na zem pomocí dlouhých tyčí a jejich ženy vytloukají olej z plodů na kamenných mlýncích.

Arganový olej - jeho účinky a využití

Z přírodních látek obsahuje arganový olej beta-karoten, fytosteroly, esenciální mastné kyseliny a vitamíny A i E. Existují dva druhy arganového oleje, potravinářský a kosmetický. Každý z nich se vyrábí trochu jiným způsobem. Liší se od sebe vůní, zabarvením a obsahem účinných látek.

Arganový olej

 

Arganový olej v potravinářství

Potravinářský arganový olej má tmavou barvu a výraznější aroma. Pro své výborné chuťové vlastnosti se tradičně používá jako přísada v marocké kuchyni. Je velmi výživný. Pokrmům dodává jemnou oříškovou chuť. Používá k výrobě tzv. amlou, tradičního marockého krému určeného k natírání na chléb. Vědci zjistili, že při dlouhodobém používání arganového oleje v kuchyni dochází ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu. Rovněžpodporuje snižování krevního tlaku, zlepšuje regeneraci buněkpomáhá proti nachlazenízmírňuje záněty.

 

Arganový olej v kosmetice

Velmi oblíben je arganový olej v přírodní kosmetice. Obsažený vitamín E (tokoferol) je silný antioxidant, který pomáhá ochraňovat buňky pokožky před negativním vlivem slunečního záření. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají hydratovat pokožku a zpomalují proces stárnutí buněk pokožky. Vitamín E také stimuluje v pokožce tvorbu kolagenu a elastinu, čímž je schopen bránit tvorbě vrásek a účinně vyhlazovat i ty již existující. Vitamín A pomáhá při obnově kolagenu. Toto působení přispívá k tomu, aby byla kůže hladká, pružná a udržela si mladistvý vzhled. Arganový olej rovněž celkově snižuje suchost pokožky a tím její svědivost. Při použití ve vlasové kosmetice tak pomáhá zmírnit svědivost vlasové pokožky.

 

Dá se použít k aplikaci na celou pokožku, i jako účinné sérum pro péči o jemnou kůži obličeje se sklonem k vytváření drobných mimických vrásek. Tedy pro oblast kolem očí a rtů. Při použití v péči o nehty je pomáhá regenerovat, zabraňovat třepení, nehty hloubkově hydratuje a vyživuje nehtovou kůžičku.

 

Kosmetický arganový olej se dá použít i jako doplněk při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, lupénky, akné nebo slunečních popálenin. Je to díky obsahu fytosterolů, jenž působí protizánětlivě, a kromě toho snižují přecitlivělost kůže. Proto je arganový olej vhodným doplňkem při hojení jizev (včetně strií) a pro zlepšení stavu pokožky i vlasů.

 

BIO Arganový olej potravinářský a Arganový olej kosmetický naleznete v naší nabídce.


Související články:
Arganový olej, čistý dar z přírody
Konopný olej
Argánie trnitá (Argania spinosa)
Záděry
Ricinový olej v kosmetice


14.02.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

379,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS