Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Argánie trnitá (Argania spinosa)

22.04.2017
Argánie trnitá

Argánie trnitá, latinsky argánia spinosa, je statný strom dorůstající výšky až deseti metrů. Roste pouze v jihozápadní části Marockého království. Dokáže vytrvat ve zdejších náročných polopouštních podmínkách. Dožívá se až 200 let. Argánie je díky hlubokému kořenovému systému chráněna před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci (přeměna úrodného území na pouště nebo polopouště). Území, kde roste, vyhlásila organizace UNESCO za biosférickou rezervaci. Přes veškerou snahu odborníků se ji nepodařilo vypěstovat nikde jinde.

Arganový olej

Z plodů Argánie trnité, podobných olivám, se získává velmi cenný olej (anglicky Argania Spinosa kernel oil). Jeho vzácnost je dána i tím, že plody argánie trnité jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný a trvá až 20 hodin. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až třicet kilogramů plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Vzácnost pochopíme, když jeho výrobu porovnáme s výrobou olivového oleje, kdy na výrobu jednoho litru je třeba pouze pět kilogramů oliv.

 

Obsahuje řadu důležitých látek. V arganovém oleji můžeme najít tokoferoly (vitamín E), beta karoten (provitamin A) a esenciální mastné kyseliny (někdy nepřesně označované jako vitamín F).

 

Významné postavení má díky obsaženým složkám i v oblasti kosmetiky. Vitamine E (tokoferol) patří mezi významné antioxidanty, které nás chrání před vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí a rovněž chrání pokožku před ultrafialovým (UV) zářením. Tím ochraňuje jak pokožku, tak i vlasy před předčasným stárnutím. Esenciální mastné kyseliny hydratují a také zpomalují proces stárnutí buněk pokožky. Arganový olej obecně zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost.

 

Některé zdroje uvádějí, že konzumace pokrmů s arganovým olejem vede ke snižování obsahu cholesterolu v krvi. Používá se i při různých kožních problémech - ekzémech, akné nebo popáleninách.

 

Ve středomořské kuchyni se používá k dochucení jídel z ryb, masa nebo kuskusu. Samotný olej má výraznou výživnou hodnotu. Tmavá barva oleje je dána právě slabým pražením plodů argánie. Arganová jádra se praží při stálé teplotě, aby se zjemnila hořká chuť plodů, tím olej zároveň získává svou jemnou oříškovou chuť.

 

Zajímavost na závěr: arganový olej že se používá v marocké kuchyni k výrobě amlou, krému určeného k natírání na chléb. Tato pasta, skládající se z arganového oleje, drcených mandlí a medu, je častou součástí zdejší snídaně.

 

Doporučujeme BIO Arganový olej.

Celková nabídka produktů obsahujících arganový olej.



Související články:
Konopný olej
Arganový olej
Arganový olej, čistý dar z přírody


22.04.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

119,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS