Andělika lékařská (Archangelica officinalis)

Andělika lékařská, jiným názvem též děhel lékařský (Archangelica officinalis), je dvouletá až víceletá mohutná bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Její název Archangelica je odvozen z latinského archangelus = archanděl. Lidově se jí říkávalo andělský či svatodušní kořen. Její stonek dorůstá výšky až 250 centimetrů. Má řepovitý tvar. Drobné květy mají zelenavě bílou, nažloutlou nebo narůžovělou pětičetnou korunou a jsou oboupohlavní. Plodem je nažloutlá dvojnažka ve tvaru elipsy.

Jako rostlinná droga se z ní používá zejména kořen, ale také plody, které se využívaly jako koření, nebo také listy. Z kořene se získává silice a připravuje se z něj suchý a tekutý extrakt. Pod pojmem kořen je chápána celá podzemní část rostliny, tj. kořen i oddenek. Při zpracování kořene je nutno brát v úvahu, že citlivým lidem se na rukou dělají puchýře, a to zvláště při práci na slunci (fotodermatózy). Mezi účinné látky (fytochemikálie) v těchto drogách patří silice, flavonoidy, kumariny (zejména angelicin a osthol), imperatorin, tanin, hořčiny, cukr, terpeny, pektin, pryskyřice a další.

Již tradičně je andělika lékařská podávána jako přírodní prostředek na podporu vylučování moči a na zvýšení pocení (tedy jako močopudný a potopudný přípravek). Rovněž se používá pro zmírnění křečí, jako expectorans (podporuje vykašlávání) a digestivum (zlepšuje chuť k jídlu). Zevně se používá, protože lokálně tlumí záněty. Dá se proto užívat při onemocnění horních cest dýchacích doprovázených vlhkým kašlem (a vůbec při nachlazení a virózách), také při nechutenství, žaludečních potížích (nadýmání, zlepšení chuti k jídlu) a celkově pro povzbuzení oslabeného organismu. Dá se také používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní. V tradičním léčitelství se připravoval z anděliky lékařské obklad při zánětech pohrudnice a průdušek.

Velmi často se s touto léčivou bylinou můžeme setkat jako se součástí léčivých čajových směsí. Co se týče omezení, anděliku lékařskou a přírodní přípravky, které ji obsahují, není vhodné užívat v těhotenství a období kojení. Vyšší dávky mohou ovlivňovat účinky léků působících na srážlivost krve (Warfarin, Xarelto a další) vzhledem k obsahu kumarinů v rostlině. Takže pacienti, kteří mají předepsané zmiňované léky, by neměli tuto bylinku užívat. Další kontraindikací jsou záněty ledvin. Její dlouhodobé užívání by také mohlo u citlivějších osob vyvolat záněty kůže, z toho důvodu, že je uváděn častější výskyt alergických odpovědí na užívání produktů z anděliky, proto je třeba dbát zvýšené pozornosti na reakci organismu.

Zejména v severní Evropě se andělika používá v kuchyni i jako zelenina. Mladé jarní výhonky jsou chutným a zdravým zpestřením salátů, lze je i dusit či připravovat v páře. Jejich hořko-sladká chuť pikantně obohatí pokrm. Dávají se třeba i do rebarborového koláče. Pro zajímavost uvádím recept na přípravu čaje a domácího vína.

Čaj: Andělikový čaj připravíme z poloviny čajové lžičky nadrceného kořene anděliky a zalijeme vařící vodou. Po vylouhování scedíme a pijeme jednou až dvakrát denně.

Víno: Na přípravu andělikového vína potřebujeme 5 lžic nasekaného kořeně, který zalijeme červeným vínem a necháme v klidu při 20 °C  vylouhovat. Víno během louhování občas protřepeme. Po 2 dnech víno přecedíme. Víno můžeme popíjet 3x denně před jídlem.

Zpět nahoru