Aminokyseliny

Aminokyseliny patří mezi organické sloučeniny, které tvoří stavební kameny tělesných bílkovin neboli peptidů. Každá molekula aminokyseliny se skládá z dusíkaté aminokyseliny a karboxylové kyselé skupiny, které se váží na atomy uhlíku. Samotné molekuly aminokyselin jsou navzájem rovněž propojené a vazbami označovanými jako peptidové. Tak vznikají řetězce molekul označované jako polypeptidy. Tyto řetězce jsou opět spojovány peptidovými vazbami a tím způsobem vznikají molekuly bílkovin.

V našem organismu vzniká z aminokyselin velké množství látek, které jsou pro člověka nezbytné, například hormony, histamin, pigmenty a jiné. Dále existují jejich deriváty, označované jako biogenní aminy, jako tzv. neurotransmitery (přenašeče vzruchů) při nervovém přenosu. K těm patří dopamin, noradrenalin či jiné. Rovněž z aminokyselin vznikají látky, které ovlivňují růst buněk (spermin, spermidin).

Všechny bílkoviny v našem organismu tvoří asi 20 aminokyselin. K nim patří glycin, alanin, valin, leucin, isoleucin, kyselina asparágová, asparagin, kyselina glutamová, glutamin, arginin, lysin, histidin, fenylalanin, serin, threonin, tyrozin, tryptofan, methionin, cystein a prolin.

Aminokyseliny se dělí na esenciální (organismus si je neumí vyrobit, je odkázán na příjem v potravě) a ne-esenciální (ty si vyrobit umí). Z dvaceti zmíněných je esenciálních osm. Kromě těchto zmíněných dvaceti existuje ještě 200 aminokyselin, které se nevyskytují v bílkovinách, ale hrají důležitou roli v chemických reakcích uvnitř buněk.

Aminokyseliny se často vyskytují v nejrůznějších doplňcích stravy. Rovněž často jsou používány v kulturistice v potravinových doplňcích, kde pomáhají k udržení pozitivní dusíkové bilance, nárůstu svalové hmoty. Aminokyseliny jsou rovněž užívány při redukčních dietách.

Zpět nahoru