Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Amarant, jak s ním naložit v kuchyni

20.03.2017
Amarant

Amarant řadíme na seznam bezlepkových pseudoobilovin, které pronikají pozvolna do českého jídelníčku. Spolu s quinoou, rovněž bezlepkovou pseudoobilovinou, mohou výrazně doplnit minerální látky, vlákninu či hezkou řádku vitamínů skupiny B. Ve své podstatě konzumujeme drobná zrnka, velikost quinoy bych přirovnala k jahelné kuličce, amarant je pak o něco menší. Ač je titěrný, lze z něj uchystat chuťově zajímavé slané či sladké pokrmy, dezerty, dorty či zdravé dětské svačinky. Ráda jej vkládám do jídelníčku diabetiků, neboť amarant, známý též pod zlidovělým názvem laskavec, disponuje velmi nízkým glykemickým indexem. Díky vláknině pak navíc dobře zasytí. Po uvaření jemně křupe, což docení zejména děti a také ti, kteří rádi polévky. V nich totiž amarant vyniká dvojnásob. Dříve, než se naučíme amarant chystat, pojďme se podívat, odkud vlastně přichází.

Za krajinu původu bývá označována jižní Amerika, kdy blahodárných účinků amarantu využívají staří Inkové, Aztéci, taktéž Mayové. Během španělských objevných plaveb však tato rostlina upadá v zapomnění, neboť bývá spojována s prapodivnými rituály a ceremoniemi, což nezapadá do běžné komfortní zóny Evropanů. A tak se pole zelená „přijatelnějšími“ plodinami, v Andách a v Mexiku však roste amarant i nadále, zcela bez přerušení. V současné době existuje na 60 různých druhů této zajímavé pseudoobiloviny, většina z nich je však pěstována pro radost, jako okrasa zahrad, ani ne deset druhů pak pro sklizeň.

 

Zajímavé složení amarantového zrnka

Amarant bych určitě doporučila všem, kteří se stravují vegansky, dětem, vrcholovým sportovcům, diabetikům, lidem na redukční dietě, dále při podvýživě, celkovém vyčerpání organismu, v období rekonvalescence. Jeho zrnka jsou totiž nabitá zdravím. Amarantu bývá připisována taktéž dobrá stravitelnost. Dále zmiňme zajímavé složení amarantové bílkoviny, která obsahuje téměř všechny esenciální aminokyseliny, dokonce i lysin a methionin, jež se v obilovinách vyskytují poskrovnu. Vyšší obsah lysinu je dokonce porovnatelný s živočišnou bílkovinou. Na 100 g amarantu připadá zhruba 15 g bílkoviny, která je přítomná taktéž v klíčcích, listech, které lze rovněž v kuchyni upotřebit. Přínosnou informací bude i to, že amarant řadíme na seznam bezlepkových potravin. Ačkoli nejsme celiaky, amarant lze do jídelníčku 2 x týdně zařadit a ulevit tak lepkem zatíženému střevu.

 

Amarant

 

Amarant nabídne taktéž i vápník, kdy na jednu snídaňovou porci, počítejme na 100 g, připadne 215 mg vápníku. Doporučená denní dávka, u těhotných, kojících a celiaků bývá navýšena, čítá zhruba 800 mg. V jedné porci tedy sníme čtvrtinu potřebného vápníku. Vedle vápníku zde nacházíme taktéž železo, na 100 g cca 9 mg, čímž předcházíme vzniku anémie, tedy chudokrevnosti.

 

Jak je vidno, amarant je dokonalou potravinou pro těhotné a kojící ženy, rovněž pro maminky s diabetem I. typu či gestační formou diabetu, neboť jeho glykemický index nepřevyšuje hodnotu 35. Hladina cukru po něm tedy stoupá velmi pozvolna, což se hodí hlavně po ránu.

 

Oproti pšenici obsahují zrnka amarantu 3 x více vlákniny, která, mimo jiné, pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi, předcházet rakovině střeva, vzniku divertiklů, detoxikovat, navíc i příjemně zasytit.

 

Užití amarantu v kuchyni

Amarant, na rozdíl od pohanky, jáhel, červené čočky, třeba alespoň 25 minut povařit. Během svého pobytu v hrnci absorbuje nemalé množství vody, zkuste jej tedy vařit jako běžnou rýži. Na jeden hrnek amarantu použijte dva hrnky vody. Hotovým amarantem lze zahustit polévku, výtečnou volbou je dýňová či jakýkoli jiný krém, ať už z květáku, celeru, cibule, mrkve. Amarant lze také vařit se sušenými datlemi a pomerančovou kůrou, následně promísit s nastrouhaným jablkem, posypat skořicí a servírovat k snídani. Smísíme-li s nastrouhanou mrkví, česnekem, majoránkou, slunečnicovým semínkem a špetkou himalájské soli, rázem získáváme velmi chutnou přílohu, kterou lze doplnit o maso, rybu, vejce či sýr. Případně zeleninový salát, vyznáváme-li veganské stravování.

 

Výtečnou volbou může být také jeho „pufovaný“ stav, na trhu pod názvem amarantové pukance, kdy amarant prohřejeme, stejně jako bychom chystali popcorn, důležité však je, aby pánev absorbovala teplo rovnoměrně. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že část zrnek pukne a část ne, což je pak pro přípravu kaší zcela nevhodné, neboť bychom nepokousali. Sama raději upřednostňuji takto upravený amarant, který zakoupím a dále používám k přípravě ovocných salátů, svačinek, dezertů, pudinků. Opět doporučím k oživení jídelníčku dětí, diabetiků, lidem na redukční dietě, kteří mnohdy nevědí, z čeho pokrm chystat.

 

Amarantový dort

Korpus:

Krém:

  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 banán
  • zakysaná smetana
  • ovoce na ozdobu

Amarantový dort

Mandle umixujeme se sušenými datlemi, vanilkou a amarantovými pukanci, těsto zatlačíme do menší formy. Z dalších ingrediencí přichystáme krém, kdy vše umixujeme na hladkou hmotu, kterou potíráme korpus. Dozdobíme ovocem a vychladíme.

 

Lehká dýňová polévka s amarantem

Dýni omyjeme, pokrájíme na kostky, jemně osolíme, uvaříme, následně rozmixujeme na hladký krém. Před servírováním doplníme o lněný olej a trošku dýňových semínek. Přimícháme vařený amarant.

 

Amarantová kaše s datlemi a pomerančem

Amarant vaříme ve vodě a pomerančové šťávě, s pomerančovou kůrou. Jakmile je hotovo, přidáme nastrouhané jablko, posypeme skořicí, dozdobíme mandlemi. Jsme-li po sacharidech dříve hladoví, lze přidat 50 g bílého jogurtu či tvaroh.

 

Amarant za trošku experimentování určitě stojí, užijte si jej.

 

Amarant naleznete v naší nabídce.

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články:
Špalda, prastarý druh pšenice
Avokádo, ovoce k přípravě sladkých i slaných pokrmů
Tuřín, neprávem opomíjený
Kde všude je přítomný rutin
Jáhly, jako základ mnoha výtečných pokrmů


20.03.2017
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

42,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS