Aloisie trojlistá (Aloysia triphylla)

aloysie

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Aloisie trojlistá (Aloysia triphylla) je léčivá rostlina řazená do čeledi sporýšovitých (Verbenaceae).  Dorůstá až výšky dvou metrů a vzhledově ji můžeme zařadit mezi keře. Má podlouhlé, kopinaté listy a drobné světle fialové květy. Plodem je peckovice.

Původem je z Jižní Ameriky (Chile, Argentina, Uruguayi a Peru). Do Evropy byla dovezena v 17.století a později se začala pěstovat v okolí Středozemního moře. Starší jméno rostliny je Lippia citriodora.  Dá se pěstovat v květináči.  Jako rostlinná droga se z této rostliny zpracovávají listy, které se sbírají a suší v tenkých vrstvách.  Z přírodních látek obsahuje mnoho aromatických látek (citral, limonen, nerol, cineol, ethyl-eugenol, geraniol, dipenten, carvon, linalol, citroneol), alfa a beta pinen, taniny a další složky. Díky obsaženým látkám má typicky citronovou vůni (proto je také někdy označována jako citronová verbena).  Někdy se uvádí, že voní citronověji více než samotný citrón.

V tradičním léčitelství se používá při bolestech hlavy, křečích v žaludku (působí proti nadýmání) a zažívacích obtížích vůbec, dále ke zklidnění a podpoře spánku. Některé zdroje ji přisuzují i působení antioxidační (omezuje vliv škodlivých volných radikálů z okolního prostředí), antibakteriální (díky obsažené silici cineolu), proti parazitům (zde se to zase přisuzuje silici geraniolu) a další možnosti.

Zevně se používala k potírání ran způsobených bodavým hmyzem (má stahující neboli adstringentní účinky). Pomáhá také odpuzovat hmyz. Vzhledem k uváděnému působení proti plísním je proto vhodný pro celkové a sedací koupele či koupele nohou.

V kuchyni se používá v malém množství jako koření. V kuchařkách se můžeme dočíst, že malé množství sušených listů aloisie stačí k ochucení vařené ryby. Nicméně není to jen koření k rybě. Díky svým výrazně aromatickým listům se používá k přípravě čajů, nápojů, salátů, ovocných pohárů, dresinků, omáček, zeleninových i masových pokrmů. V průmyslu se silice z aloisie trojlisté používají výrobě likérů, parfémů, toaletních vod a deodorantů.