Ájurvéda – medicína věků

ajurveda5

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ájurvéda patří mezi systémy alternativní medicíny. Jedná se vlastně o tradiční indickou medicínu, která vychází ze zdejší filosofie a léčivých rostlin (popřípadě i dalších látek), které se v Indii vyskytují. Praktikují ji i lékaři v České republice.

Ájurvéda je slovo, které vychází ze starého indického jazyka, sanskritu, a znamená v překladu vědění o životě. Jedná se vlastně o jeden ze systémů holistické neboli celostní medicíny. Vychází z toho, že základem našeho zdraví je stabilní rovnováha tří základních energetických charakteristik, takzvaně dóš. Každý člověk je má od narození individuálně určené a pokud nastane jejich nerovnováha, projevuje se mimo jiné i vznikem nemoci. Jedná o tři dóši, které se jmenují Vata, Pitta a Kapha. Jsou vzájemně protichůdné, ale také se doplňují, podobně jako principy jing a jang v tradiční čínské medicíně.

Ájurvéda to řeší tím, že se při léčbě nemocí zaměří na dynamické vyvažování životních energií, takzvaných prán, v našem těle. Zahrnuje celý komplex opatření, mezi něhož můžeme započítat správné stravování a životosprávu, různé druhy terapie (paňčakarma) a procedury (aroma, hudba, čištění, masáže), pulzní diagnostiku, tělesná (Hatha jóga) a dechová (pránajáma) cvičení a techniky rozvoje vědomí (meditace). Při léčbě jsou také používané rostlinné a minerální doplňky stravy (doplňky stravy z našeho úhlu pohledu), které pomáhají k dosažení k harmonické vyváženosti mysli a těla oživením vnitřních životních energií. Některé z léčivých rostlin jsou dostupné i na našem trhu a v tomto článku bych se rád zmínil o některých z nich.

Amalaki neboli emblika lékařská (Phyllanthus Emblica)

Strom známý také pod názvem „indický angrešt“ nebo „malacca“. Jedná se o listnatý strom z čeledi Phyllanthaceae. Jeho plody se používají v surovém stavu, nezpracovávají se. Doporučován k vyživování tělesných tkání a celkovému posílení organismu.  Plody amalaki  jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny askorbové (vitamínu C) v přírodě. Někdy se uvádí, že jeden plod může obsahovat až 3000 miligramů vitamínu C. Rovněž obsahuje třísloviny neboli taniny (emblicaniny A a B, puniglukonin, pedunculagin), cukry a minerály (chrom, zinek, měď). Vzhledem k tomu, že jak taniny, tak vitamin C jsou antioxidanty. Jedná se celkově o velmi silný antioxidant, působící proti negativnímu vlivu volných radikálů z okolního prostředí. Tyto vlastnosti působí preventivně proti vzniku některých typů rakoviny, které může právě vyvolat dlouhodobé působení negativních volných radikálů. V ájurvédě se používá pro chladivý účinek, který zklidňuje dóšu označovanou jako Pitta a pro podporu přirozené funkce jater a imunitního systému.

Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula)

Jmenuje se v ájurvédě haritaki a patří k silným antioxidantům.  K léčebným účelům se používají především plody této rostliny, které mají příznivé účinky na funkci gastrointestinálního traktu, to je zejména na funkci tenkého a tlustého střeva. Je to proto, že obsažené látky stimulují především peristaltiku tlustého střeva a působí tak jako účinné laxativum. Má hřejivou povahu, je stále dobrý pro všechny tři dóši (Vata, Pitta a Kapha). Je známý svým „detoxikačním“ působením, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.  Doslovný překlad názvu haritaki znamená „odnáší, odplavuje“ nebo také „zbavuje všech nemocí“. Obsažené látky rovněž optimálním způsobem ovlivňují trávení tuků v gastrointestinálním traktu.

Vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica)

V ájurvédě nazýván bibhitaki (někdy též uváděno jako vibhitaki). Je to mohutný strom z čeledi uzlencovitých či vrcholákovitých (Combretaceae). Plody jsou zelené nebo žluté barvy a obsahují pecku. Po dozrání se sbírají a využívá se jejich dužnaté oplodí. To obsahuje z přírodních látek třísloviny a flavonoidy. Z dalších látek obsahuje glukosid bellericanin, kyselinu gallo-taninovou, pryskyřici, barviva, lignany, deriváty taninů, manitolu, glukózy, fruktózy, žlutozelený olej a další látky. V případě zvýšené Váty (je spojena s nervovým systémem a fyzickým pohybem) se nesmí užívat vysoké dávky. Používá se ve formě tinktury, čaje nebo prášku. Jeho plody mají adstringentní, to je stahující a tonizující účinky, kterých ájurvéda využívá k léčbě křečových žil a hemoroidů. Má rovněž protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Je také, stejně jako plody vrcholáku tříslovinného, přírodním antioxidantem a posiluje imunitu. Přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, a proto je užitečná jako prevence vzniku kardiovaskulárních nemocí. Je zvláště vhodný pro dóšu Kapha, který podporuje dýchací systém i nahromadění kapha ve všech systémech.

Všechny tři zmíněné plody se používají ve směsi, známé v tradiční indické medicíně používá se pro regeneraci a detoxikaci organismu a podle ájurvédy ovlivňuje všechny tři dóši – Vata, Pitta a Kapha.