Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Express Diet - 7 proteinových jídel

Agávový sirup

29.10.2013
Agáve
V současnosti se můžeme setkat s dalším novinkou, sirupem z agáve, který se užívá jako přirozené sladidlo. Agáve je obrovská rostlina, která se rozšířila a zplaněla v tropech a subtropech celého světa, rovněž také ve Středomoří. Má několik metrů rozvětvené vysoké květenství, které vyrůstá až po mnoha letech z růžice tlustých dužnatých listů. Indiáni si agave vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. Je rovněž známá tím, že se z ní vyrábí národní mexický alkoholický nápoj tequila.

 

 

U sirupu z dřeně agáve se jedná o sladkou šťávu z tohoto kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy (ovocný cukr), menší množství glukózy a sacharózy. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Agávový sirup má nízký glykemický index (glykemický index = 30) a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Právě na rozdíl od řepného cukru (či medu), který má velmi vysoký glykemický index a glykemickou zátěž, což jsou ukazatele, které určují dopad konzumace jídla na hladinu sacharidů v krvi. Jídla, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, uvolňují hormon inzulin. Nadměrné množství vyloučeného inzulinu a stálá vysoká hladina cukrů v krvi má spojitost s poruchami metabolismu. To se týká zejména diabetu druhého stupně, nadváhy a obezity, zvýšeného množství tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol) a hypertenze.

 

Přestože glykemický index 30 je velmi nízký, není agave zcela prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Například u velmi těžkých diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem.

 

Je důležité poznamenat, že agávový sirup se používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší). Navíc obsahuje zbytkové množství inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev. Sladicí složka inulin (složená z fruktózy) je probiotikum (podporuje zdravou střevní mikroflóru), ale nestimuluje slinivku k produkci inzulinu.

 

Agávový sirup obecně rovněž podporuje činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně proti usazování cholesterolu v cévách. Velmi dobře se tráví a podporuje metabolické funkce. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií.

 

 

Sirup z agáve naleznete v naší nabídce.


Související články:
Čekanka je zdrojem inulinu
Pozor na sladkosti!
Máte problémy se žlučníkem?
Agáve neznamená jen tequila


29.10.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Přírodní prostředky proti migréně
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
Nízký krevní tlak
Chceme zdraví a hezkou postavu, ale chováme se tak? 6 tipů, jak to změnit
Začněte s detoxikací: právě teď!

192,- Kč

109,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS