Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Aframon

31.12.2018
Aframon

Aframon je u nás málo známé koření, které pochází z aframonu madagaskarského (Aframomum melegueta), který je řazen do čeledi Zingibaraceae (zázvorovitého), jedná se tedy o zahraničního příbuzného našeho starého známého domácího zázvoru. Roste v bažinatých oblastech podél západního pobřeží Afriky.

Jedná se o rostlinu, která kvete po celý rok a dosahuje výšky až dvou metrů. Její stonek je pokrytý šupinatými, oválnými listy. Barva květů je růžová až fialová. Plody jsou lusky, které obsahují semena. Tyto semena, která jsou ono žádané koření, jsou kulatá, hnědočervené barvy.

 

Běžně je tato rostlina známá jako guinejský pepř nebo guinejský kardamon, meleguetský pepř nebo dokonce jako rajské zrno. Semena mají charakteristickou ostře pálivou chuť, která je dána obsahem aromatických ketonů.

 

Ve 14. a 15. století se stala (Portugalci i dováželi z oblasti Guinejského zálivu) v Evropě oblíbenou náhražkou černého pepře. S objevením Ameriky Kryštofem Kolumbem se objevily i nové druhy koření, které posléze aframon vytlačily z trhu. Na prvním místě to bylo Capsicum frutensis, což byly chilli papričky (též feferonky nebo kajenský pepř) z jídelníčku původních obyvatel, Indiánů (byly též součástí indické kuchyně, odkud se rozšířily do Evropy, kde z nich Maďaři vytvořili své národní koření - papriku).

 

V západoafrické medicíně byly ceněny pro svoje vlastnosti vazodilatační (zahřívající) a digestivní (podporující trávení). Objevily, se i názory, že toto koření by mohlo příznivě působit u diabetiků a pomáhat při snižování nadváhy, ale to je teprve ve stádiu zkoumání a prozatím chybí více studií, které by se tomuto problému věnovaly. Tradičně se rovněž v lidovém léčitelství uvádí jeho využití, jako afrodisiakum.

 

Další využití může mít pro příznivce syrové (tzv. raw) stravy, protože jím mohou nahradit černý pepř při kořenění jídla a sníží tak možnost vzniku trávicích potíží po jídle.

 

K tomuto koření lze ještě uvést dvě zajímavosti:

  1. První z nich se týká gastronomie - toto koření objevili v Evropě provozovatelé malých pivovarů a zařadili ho své receptury jako nový ozvláštňující prvek. Je součástí i jiných alkoholických nápojů jako ginu či nápoje akvavitu (doslova voda života z latiny). Akvavit je nápoj na bázi neutrálního alkoholu z obilí nebo brambor.
  2. Druhé využití je magické povahy. Domorodci ho v oblasti Karibiku používali k rituálům voodoo. Domorodci v Nigérii u kmene Efik jej používali k věštění a prokazování viny či neviny. A vidíte - řeklo by se - jen koření.

 

Celková nabídka přípravků obsahující aframon.


31.12.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Sušení ovoce a zeleniny
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS