Acetylcholin

Acetylcholin je neurotransmiter, látka fungující jako chemický posel v mozku.

Hladina acetylcholinu

Acetylcholin hraje rozhodující roli při tvorbě vzpomínek, schopnosti soustředit se a při logickém uvažování. Nízké hladiny acetylcholinu jsou následně spojeny se špatnou pozorností, úzkostmi, psychickou únavou a nedostatkem jasného myšlení. Některé výzkumy naznačují, že chronické nízké hladiny acetylcholinu mohou být spojeny i s demencí. Hladiny acetylcholinu mají tendenci klesat během stárnutí a tento pokles souvisí s výpadky krátkodobé paměti, na něž si senioři tak často stěžují.

Zvýšení acetylcholinu může pomoci zlepšit paměť, soustředění, učení se i bdělosti. Acetylcholin se účastní procesů, v nichž uplatňujeme kontrolu chování, pozornost, inteligenci a duševní výkonnost.

Narůstá počet vědeckých prací zabývajících se výzkumem acetylcholinu v jeho neurologických funkcích. S výsledky výzkumů nutně vzrůstá zájem o zvyšování úrovně acetylcholinu v těle prostřednictvím stravy a potravních doplňků. Zdravá strava bohatá na cholin může pomoci podporovat produkci acetylcholinu a doplňky stravy jsou k dispozici pro lidi s nedostatkem cholinu ve stravovacím programu.

Cholin se nachází v řadě potravin

Bohaté na cholin jsou vejce, mléčné výrobky, hovězí játra, treska a kuře, tofu, sójové mléko, brokolice, květák, špenát, arašídy, mandle a fazole.

Navzdory dobré dostupnosti potravin obsahujících cholin má dost vysoké procento populace špatné stravovací návyky, nízký příjem cholinu a následně snížení hladiny acetylcholinu v mozku.

Při nedostatku cholinu

V případě, že není dostatek cholinu v mozku, aby se z něj vytvořil acetylcholin, vytahuje si tělo pomocí tzv. cholinergních neuronů cholin z jiných zdrojů, např. z membrán mozkových buněk. O tomto jevu – strhávání cholinu – se někteří vědci domnívají, že může přispět k poklesu paměťových funkcí a urychlení stárnutí…

Při použití potravního doplňku s cholinem je primárním cílem poskytnout cholinergním neuronům více surovin potřebných k syntéze acetylcholinu, a to se děje pomocí enzymu cholin acetyltransferázy, cholinu a acetátu.

V těle zdravých lidí se produkuje dostatečné množství acetylcholinu z jeho prekurzoru – cholinu. Nicméně stres a narůstající chronické nemoci snižují naši schopnost produkce acetylcholinu.

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.