Acerola (Barbadoská třešeň, Malphighia glabra)

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mezi nejbohatší přírodní zdroje vitamínu C patří plody malpígie lysé (latinsky Malpighia glabra), též nazývané barbadoská třešeň podle toho, že roste – mimo jiné – na karibském ostrově Barbados.

Popis a výskyt Aceroly

Kromě Barbadosu je rozšířena původně od severu Střední Ameriky po střed Jižní Ameriky a na Antilách v Karibiku. Činností člověka zdomácněla i v oblastech jihovýchodní Asie, do Afriky, Austrálie i na Havaji. V přírodních přípravcích nese své nejznámější označení – acerola.

Jedná se o hustý keř nebo malý strom, který může dorůst až výšky 6 metrů.
Má jemně žlutavé chlupaté větve a světle růžové až červené květy. Jeho plody jsou zploštělé kulovité peckovice se třemi zřetelnými žebry. Mohou být až 3 centimetry široké a vážit až 5 gramů. Peckovice má šťavnatou kyselou dužinu. Ve zralosti je lesklá tenká slupka zářivě šarlatově červená, odtud pochází označení “třešeň”.

Obsahové látky a účinky Aceroly

Významný je obsah kyseliny askorbové neboli vitamínu C v těchto plodech. Právě proto se začala pěstovat po plantážích po tropech a subtropech na celém světě. V tradičním lidovém léčitelství v původních oblastech se ale acerola využívala již dříve – kyselé plody se jedly při nachlazení, kašli, při průjmech, úplavici a onemocnění jater. Plody ale obsahují i další látky – vitamín A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová), vitamín E, minerály a flavonoidy (vitamin P neboli rutin a hesperidin).

Acerola

Plody aceroly se musí rychle zpracovat, protože již po třech již nemusí být k užitku. Proto se často trhají polo-zralé a nechají se sklizené uzrát. Mohou najít velké uplatnění v řadě kuchařských receptů – mohou být součástí nápojů, sladkých dezertů, polev na dorty, do pudinků a zmrzlin, na ovocné saláty a poháry nebo na výrobu želé a džemů. V některých zemích se z nich připravuje víno, které si uchovává většinu obsahu vitamínu C z plodů.

Do přírodních přípravků je obvykle extrakt z plodů aceroly zpracována ve formě standardizovaného prášku s vysokým obsahem vitamínu C. Takto je acerola někdy označovaná jako přírodní forma vitamínu C. To je důležité, protože v přírodě se obvykle vitaminy vyskytují v komplexu dalších látek, které zlepšují jejich vstřebatelnost a umocňují jejich následnou využitelnost. Vitamin C se v přírodě vždy vyskytuje v komplexu se zmiňovanými flavonoidy, které jeho účinek podporují.

Jako zajímavost na závěr je možné uvést, že dřevo aceroly je tvrdé a těžké a pokud bychom ho chtěli použít do táboráku, museli bychom ho důkladně vysušit. Kůra kmene obsahuje až 25 % taninu a bývá někdy používána k činění kůží.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.