Acai (Euterpe oleraceae)

Acai je štíhlá palma, která dorůstá do výšky 15 až 25 m. Plody jsou velké 1 – 2 cm v průměru, rostoucí v trsech. Patří do rodu Euterpe, který obdržel jméno po múze z řecké mytologie. Vyskytuje se převážně v brazilské oblasti Paraná a Amazonii, kde ji můžeme nalézt v nížinných záplavových oblastech podél řek, kde vytváří velké háje. Nezralé plody jsou zelené a při dozrávání jsou barvy tmavě purpurové.

Vzhledem připomínají naše borůvky. Jejich vzácnost podtrhuje fakt, že palma roste pomalu a plody vytvoří za čtyři až pět let. V oblasti Amazonie je acai velmi oblíbené ovoce. Vyluhováním zralých plodů se z něj získává silná, tmavě purpurová šťáva. Používá se při výrobě nápojů a džemů.

Acai obsahuje celou řadu účinných látek, k nimž patří vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), epikatechin, kyselina galová, protokatechin, kumarin, cyanidin, flavonoidy, kyselinu vanilovou, pelargonin-3-glykosid, nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Šťáva z acai má celou řadu zajímavých účinků. Jedním z nejpozoruhodnějších je velmi silná antioxidační aktivita díky některým obsahovým látkám, jako jsou vitaminy A, C, E či flavonoidy. Obsahuje více antioxidantů než například borůvky či granátová jablka.

Rovněž obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Tím pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu HDL cholesterolu. Působí regeneračně na epitelové buňky vystýlající cévní stěny a zároveň zlepšuje jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). Tím může snižovat zvýšený krevní tlak a celkově napomáhat jeho stabilizaci. Je doporučována při oslabené imunitě (obsah antioxidantů) a zvýšené fyzické a tělesné zátěži, ale i při stresu jako takovém. Rozšířené je použití výtažků z acai v nutriční výživě.

 

Zpět nahoru