Acai berry (Euterpe oleracea)

Euterpe brazilská (Euterpe oleracea), česky též kapustoň brazilská je druh palmy domovem v tropické Jižní Americe. V současnosti je známá pod názvem v portugalštině Açaí. Zcela přesně řečeno, se tato palma vyskytuje v Kolumbii, Venezuele, Guyaně, Surinamu, Ekvádoru a Brazílii. Je to štíhlá palma dorůstající výšky až 20 metrů. Tloušťka jejího kmene je až 18 centimetrů. Kmen je šedý a hladký.

Acai Berry

Plody Acai Berry jsou kulovité, až 1,5 centimetrů velké, mají purpurově červenou barvu. Açaí je využíváno domorodými kmeny v amazonských pralesích již po několik staletí. Indiáni nepoužívali jen nám známé bobule, ale i další části rostliny. Například odvar z listů a semen podávali při horečkách.  Rovněž z vnitřku růstového vrcholu palmy, který je jedlý, připravovali (a připravují dodnes) tzv. palmové zelí. Toto zelí má svíravé (adstringentní) účinky a obklad z pečeného palmového zelí používali domorodci na zmírnění bolesti při bodnutí nebezpečným hmyzem. Podobné působení a účinek má i šťáva z kmene, která se navíc aplikuje při ošetřování ran a krvácení. V tradiční lidové medicíně v Peru se zase používá odvar z kořene palmy jako doplněk léčby malárie a cukrovky.

Acai Berry

Plodům Euterpe brazilské se přisuzuje řada zajímavých příznivých působení na naše zdraví, z nichž nejdůležitější (a i odborně prokázaný) je fakt, že je velmi silným zdrojem antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které příznivě ovlivňují naše zdraví tím, že působí proti negativnímu vlivu škodlivých volných radikálů z prostředí, ve kterém žijeme. Pro zájemce upřesňuji, že ve studii z roku 2005 bylo analyzováno celkem 11 produktů z dřeně plodů. V porovnání s džusy z klasických evropských plodů byla zjištěna excelentní antioxidační aktivita vůči peroxylovým radikálům, dobrá proti peroxynitrilovým a slabá vůči hydroxylovým radikálům.

Jiné zdroje u ní uvádějí ještě další příznivé působení, jako je podpora hubnutí, snižování cholesterolu nebo příznivého působení na oběhový a trávicí systém. Toto vše ještě bude muset ale být podrobeno odborným analýzám.

 

Zpět nahoru