Aby jaro nebolelo aneb tipy pro pevné zdraví

Konečně jsme se dočkali! Ačkoli to v mnohých krajích tak nevypadá, u nás se chopilo moci jaro. Období rozpuku, prudkého růstu a také intenzivního spojení člověka s přírodou. Právě o něj bychom se měli na jaře nejvíce zasadit…

Jaro, to je období nového biologického roku. Děti narozené na jaře bývají průbojnější, vitálnější a tvrdohlavější než děti narozené například uprostřed podzimu. Nový životní cyklus se odehrává i v přírodě: typické jsou prudké změny počasí, rašící pupeny a půda, o níž je třeba se úzkostlivě starat a zásobovat ji živinami. Stejně tak jako náš organismus, který se probouzí ze zimního spánku a o slovo se nemusí přihlásit jen příjemnými způsoby.

O slovo se hlásí…

Játra a žlučník, ty nejvíce. Kdo trpí na zažívací a trávicí těžkosti, začíná mu možná období větších potíží a bolestí, které jej mohou provázet až do konce června – začátku léta. Jaro má neskutečnou energii. Dere se sem element dřeva, spojený právě s játry a žlučníkem, a všechno kolem rozdmýchává vítr. Právě na něj bychom si měli dát pozor.

  • Jarní chlad je zrádný, proto bychom neměli zapomínat na vrstvu teplého oblečení. Na rozdíl od prvních nesmělých chladných dní, které přicházejí po létě, je na jaře půda ještě velmi studená a spolu s ní i energie země.
  • Vítr rozdmýchává energii, bohužel však všemi směry. Citliví jedinci, jejichž emocionální hladina je nevyrovnaná, mohou tento stav pociťovat zesílením obtíží: stresu, nervozity, melancholii. Tyto emoce však není dobré si udržovat, jelikož poškozují energii jater: nejsilnějšího orgánu právě během jara.
  • Játra společně se žlučníkem mají na starost nekomplikovaný tok krve naším organismem a spolu s ním po celém těle rozvážejí energii. Zodpovídají tudíž i za míru napětí, uvolnění, mají vliv na klouby, vazivo i šlachy i na pohodu psychickou (poškozující emocí jater je agrese a hněv).

Jarní únavě nepodléhejte!

Je to paradox: zatímco v přírodě se všechno probouzí, ostatně i uvnitř nás, my se často můžeme cítit zcela opačně. Únava nás doslova zalehne. Věděli jste ale, že zvýšenou únavu může způsobit právě oslabení orgánového okruhu jater? Využijte jaro k jeho detoxikaci a naordinujte si také pozvolný režim: naučte se naslouchat svému tělu, pozorovat přírodu a naučit se být v souladu s jejím režimem.

Potřebujete jarní detox?

Disharmonie a toxické zátěže v jaterním okruhu mohou nejvíce zlobit právě na jaře. Nejčastěji se projevují:

  • bolestmi hlavy, problémy s očima, hučením či pískotem v uších
  • bolestmi pod žebry (bolest bývá palčivá)
  • zácpou, menstruačními potížemi
  • nervozitou, agresí a nadměrnou únavou
  • kožními potížemi, zejména ekzémy

Oslabení tohoto okruhu mohou ještě více umocňovat některé z našich běžných povahových vlastností: nerozhodnost, netrpělivost, neschopnost prosadit se, nebo naopak přílišná horlivost a vznětlivost.

Na kyselo

Na jaře bychom také měli změnit jídelníček. Zatímco v zimě jsme si dopřávali hutné vývary, krémovité polévky, zázvor a obecně stravu, která organismus prohřívá, nyní bychom svou pozornost měli stočit ke všemu, co je zelené a kyselé. Kyselá chuť prospívá trávicímu systému a podle tradiční čínské medicíny navíc podporuje energii jater. Vyhnout bychom se měli těžce stravitelným jídlům (tím pádem také syrovým potravinám!) a typicky letním pokrmům, které by v našem organismu zbytečně vyvolali chlad.

Vsaďte na:

  • petržel, pažitku, pórek
  • kopřivy, sedmikrásky, pampelišky
  • medvědí česnek, chřest, růžičkovou kapustu

K pokrmům si dopřávejte malou porci klíčků nebo výhonků, kvašenou zeleninu a přílohy z podušené nebo na páře udělané zeleniny (lilek, pórek, špenát). Z obilovin jsou vhodné žito, oves, ječmen, kuskus nebo oblíbený bulgur.

Nezapomínejte také na duševní rozvoj a zapracujte zejména na uvolňování emocí: na posilování těch, které schází, a umírňování těch, kterých je tak moc, že začínají v našem organismu působit patologicky.

Zpět nahoru